26.jautājums

26.jautājums

Nosūtīja Rūdis Freipičs
Atbilžu skaits: 7

Labdien!

Es neizprotu, kāpēc man optimālais ražošanas apjoms ir nepareizs.

Optimālais ražošanas apjoms nozīmē peļņu maksimizējošs. 

Punktā, kur Q = 350 tūkst. P=65, ATC=55, Kopējā peļņa = P*Q - Q*ATC = 3 500 000 eiro

Punktā, kur Q = 450 tūkst. P=65, ATC=60, Kopējā peļņa = P*Q - Q*ATC = 2 250 000 eiro

Tas nozīmē, punktā Q = 450 tūkst. peļņa nav maksimāla.

Daži domātu, ka līkne 1 ir MC, un tāpēc MC MR krustpunktā ir optimālais daudzums. Bet, 1) nav zināms, ka līkne 1 ir MC un 2) pat ja tā ir MC, tad dotās vērtības nav pareizas, jo citā punktā peļņa ir lielāka.

Uzskatu, ka korekti ir ieskaitīt atbildes.

Atbildot uz Rūdis Freipičs

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Patriks Žilins
Perfektā konkurencē neražo ārpus krustpunkta ar horizontālo (kas ir arī pieprasījuma un MR līkne vienmēr perfektā konkurencē) līkni piedāvājuma līknei, jo tad vienkārši neviens nepirks, šeit firmas ir cenu ņēmēji un nevar izvēleties ražot( ar jebkādiem ieņēmumiem) citā punktā kā tikai Q=450 tūkst.
Atbildot uz Patriks Žilins

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Rūdis Freipičs
Perfektā konkurencē pirks jebkādu apjomu par 65 EUR, jo pieprasījums ir horizontāla līnija. Tas nozīmē, jebkādu apjomu nopirks par 65 EUR, jebkurš punkts uz līknes strādā, ne tikai Q=450 tūkst.
Atbildot uz Rūdis Freipičs

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Ineta Vīksna
Jēdzieni -optimāls ražošanas apjoms un peļņas maksimizēšana, nav sinonīmi. Tie ir divi dažādi rādītāji.
Atbildot uz Ineta Vīksna

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Rūdis Freipičs


V. Nešpors Mikroekonomikas teorijas pamati.

Marginal revenue. Vikipēdija.

Avotos, kuri tika izpētīti, visur punkts MR=MC ir "peļņas maksimizēšanas punkts" jeb punkts, kurā peļņa ir vislielākā. No 1. avota ir labi redzams - Pilnīgas konkurences tipa tirgū optimālais ražošanas apjoms ir punktā, kad robežizmaksas ir vienādas ar produkcijas vienības cenu. P = MR, jo P nemainās no ražošanas apjoma un ražojot vēl vienu preci, TR izmainās par +P. 

P=MC optimālajā ražošanas apjomā, MR=P pilnīgā konkurencē un dotajā grafikā, tātad punktā, kur MC=MR ir optimālais ražošanas apjoms. Bet no abiem avotiem, MC=MR arī ir peļņas maksimizācijas punkts, tāpēc abi punkti sakrīt šajā gadījumā.


Atbildot uz Rūdis Freipičs

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Gvido Šnuka
Sveiks!
Tev taisnība, ka, lietojot šo grafiku, MR=MC punkts nav peļņu maksimizējošs. Tomēr tas ir tikai tāpēc, ka ATC un AVC līknes nav saistītas ar MC līkni(organizatoru kļūdas dēļ), veicot pāris aprēķinus un pārskatot ekonomikas literatūras avotus, skaidri novērojams, ka ATC un AVC pēc Q=350tūkst. pieaug pārāk strauji. Ja tās būtu pareizi uzzīmētas(saskaņā ar MC līkni), MR=MC punkts būtu peļņu maksimizējošs.
Tomēr skaidrs arī, ka Q=350tūkst. nav peļņu maksimizējošs punkts. Tam jāatrodas nedaudz pēc punkta, kur ATC ir minimāls. Tas nozīmē, ka vienīgais veids, kā atrisināt uzdevumu, ir "pievērt acis" uz organizatoru neuzmanību un atcerēties likumsakarību MR=MC!!
Veiksmes!
Atbildot uz Gvido Šnuka

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Rūdis Freipičs
Paldies par komentāru!
Taisnība, ka Q=350 tūkst. nav peļņu maksimizējošs punkts, bet grafikā ir doti tikai 4 punkti, kuriem ir dotas Q vērtības, tāpēc uzskatu, ka ir jāņem optimālais ražošanas jeb peļņas maksimizējošais punkts no šiem 4, jo savādāk precīza atbilde ir neiespējama.
"Pievērt acis" - tas uzreiz, manuprāt, parāda - uzdevums ir uzdots nekorekti, uzskatu, ka ir vai nu jāieskaita abas atbildes, vai arī jāanulē šī uzdevuma daļa.
Atbildot uz Rūdis Freipičs

Atbilde: 26.jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs
Ekonomikas teorijā uzskata, ka optimālais ražošanas apjoms ir, kad izpildās nosacījums: MR = MC.
Tomēr Jūsu pieeja arī var tikt atzīta par piemērotu, tādēļ alternatīvu atbildi ieskaitīsim.
Piekrītam, ka grafikā nav pilnīga informācija par ATC (pie neliela ražošanas apjoma).