Jautājumi 23., 26.

Jautājumi 23., 26.

Nosūtīja Dāvis Freimanis
Atbilžu skaits: 5

Labdien!


Vēlos sākumā uzzināt, vai olimpiādes vadlīnijās un vai citur ir norādīts kaut kas par skaitļu apaļošanu. Pēc tā, ko novēroju, tad saprotu, ka visās situācijās, ja pēc komata ir trīs cipari, tad automātiski netiek ieskaitīts, lai gan ir pareizs rezultāts. Proti, jautājumā "Ražotāji preci sāks piegādāt no" pareizā atbilde ir "2", tiek ieskaitīts arī "2.01", taču neieskaita "2.005", kas būtu jo projām pareiza atbilde sakarā ar to, ka pie šīs cenas tiek pārdots viens vesels produkts. Ja pareizā atbilde ir "2", tad vajadzētu arī minēt, ka šo vērtību neieskaitot. Jautājumos "Darījumi var notikt no X eiro līdz Y", atbildes "2.005" un "4.997" respektīvi netiek pieņemti, lai gan ir pareizi un "kļūdu robežās". Šīm atbildēm vajadzētu būt ieskaitītām, jo lai arī nav iespējams samaksāt "2.005" par produktu, nenoliedzami doma ir pareiza ar pamatojumu.

23. jautājumā "Patērētāju izdevumi ir" atbildei viennozīmīgi būtu jābūt "600", jo tiek pārdots 200 A vienību, katru par 3.0 eiro. Jautājumā "Pieprasījuma elastības koeficients" nav norādīts, ka jābūt absolūtai vērtībai - atbilde "-4" ir pareiza.

26. jautājumā, kur jāraksta "MR=MC", "P=MC" netika pieņemts, lai gan standartā, ja nav minēts citādi, P=MC=MR, kas tiek minēts vairums literatūrā.

Lūgums man ieskaitīt visus iepriekš minētos jautājumus, sakarā ar to, ka nav specifizēta precizitāte, kādā norādīt rezultātu, kā arī vairākas kritiskas nianses. 

Atbildot uz Dāvis Freimanis

Atbilde: Jautājumi 23., 26.

Nosūtīja Dāvis Freimanis
Es vēlētos arī pieminēt, ka arguments "Nevar nopirkt preci par 2.005 eiro, bet tikai par 2.00 vai 2.01" ir nosacīti korekts, taču tas neiet kopā ar 19. ekonomikas olimpiādes 31. jautājumu, kur "Kilogramu kartupeļu varēja iegādāties par 9.25 centiem jeb 0.0925 eiro" - 4 zīmīgie cipari.