21. uzdevums 8. jautājums

21. uzdevums 8. jautājums

Nosūtīja Artis Lipša
Atbilžu skaits: 1

Labdien, 

Jautājums noformulēts nepareizi, līdz ar to arī atbilde "aplams" ir nepareiza. Saskaņā ar Civilprocesa likumu un Maksātnespējas likuma normām maksātnespējas procesa pieteikumu var iesniegt gan pats parādnieks (kas var būt gan fiziska, gan juridiska persona), gan arī kreditors pret parādnieku - šajā gadījumā fiziska vai juridiska persona, bet tikai pret juridisku personu (uzņēmumu), bet ne pret fizisku personu. Maksātnespējas procesa pieteikumu par savu maksātnespēju var iesniegt tikai pati fiziska persona. Tāpēc par olimpiādē noformulēto jautājumu pareizā atbilde ir "patiess", jo maksātnespējas procesa pieteikumu pret fizisku personu iesniegt nevar.

Ja jautājums būtu noformulēts šādi - maksātnespējas procesu var uzsākt tikai par juridiskām personām (uzņemumu), bet ne fiziskām personām, manā ieskatā jautājums būtu korekts.

Ar cieņu, 

Artis Lipša


Atbildot uz Artis Lipša

Atbilde: 21. uzdevums 8. jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs
Apgalvojumā nekas nav minēts par to, kurš var ierosināt šo procesu. Maksātnespējas procesa subjekts var būt fiziska persona. Semantiskas detaļas šajā gadījumā nav uzskatāmas par pietiekošām, jautājuma būtība ir tajā, ka maksātnespējas procesa subjekti var būt gan juridiskas, gan fiziskas personas.

Maksātnespējas likums
127.pants. Fiziskās personas maksātnespējas procesa subjekti
(1) Fiziskās personas maksātnespējas procesa subjekts var būt jebkura fiziskā persona, kura pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālas grūtības (turpmāk šajā sadaļā – parādnieks).