Vidusskola, 12. Jautājums

Vidusskola, 12. Jautājums

Nosūtīja Huberts Zimackis
Atbilžu skaits: 3

Latvijā Valsts apvērsums notika 1934. gada 15. maijā, bet Baltijas ūnija tika izveidota tikai 1934. gada 12. septembrī, kad Ženēvā Tautu Savienības sesijas laikā Latvijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretārs Vilhelms Munters, Lietuvas Ārlietu ministrs Stasis Lozoraitis un Igaunijas Ārlietu ministrs Juliuss Seljamā parakstīja līgumu par Baltijas ūnijas izveidi. Sekojoši no tā var izsecināt, ka Baltijas ūnija sāka pastāvēt PĒC valsts apvērsuma Latvijā. Tātad pareizajās atbildēs Latvijas Valsts apvērsumam ir jābūt izvietotam Septītajā pozīcijā, bet Baltijas ūnijas pastāvēšanai - Astotajā pozīcijā.

Atbildot uz Huberts Zimackis

Atbilde: Vidusskola, 12. Jautājums

Nosūtīja Signita Gabrāne
12. jautājums
Baltijas ūnija pastāv no 1933.aprīļa līdz 1934. gads jūnijam (to dibināja Rīgā Kārļa Ozola vadībā, prezidents G.Zemgals, piedalījās Igaunijas, Polijas, Lietuvas, Somijas, Dānijas diplomāti), aicinājums to nejaukt ar Baltijas antanti, kas tiek izveidota 1934. gada septembrī. Par abām vairāk un plašāk var palasīt Riharda Treija grāmatā "Latvijas diplomātija un diplomāti 1918.-1940" 165.-167. un 171.-173. lpp.
Atbildot uz Signita Gabrāne

Atbilde: Vidusskola, 12. Jautājums

Nosūtīja Huberts Zimackis
Es nejaucu to Baltijas Antanti... Jums ir jāizprot, ka Baltijas Antantes viens no nosaukumiem ir Baltijas Ūnija, to var sastap arī Preses izdevniecības grāmatā "Latvija likteņa gaitās 1918-1991" 76.-78.lpp., kā arī avotos igauņu valodā par Baltijas antanti, kur ir minēts nosaukums "Balti liit", liit - ūnija... Tātad pareizajai atbildei vai vismaz vienai no ir jābūt, ka septītajā pozīcija ir apvērsums Latvijā, astotajā Baltijas ūnijas pastāv...