Lūgums darba pārskatei.

Lūgums darba pārskatei.

Nosūtīja Eduards Liepiņš
Atbilžu skaits: 4

Labdien!

8.jautājums- pirmajā apakšjautajumā ir dota punktota līnija (..........) un prasīts izskaidrot ko tā nozīmē, pieejamie atbilžu varianti:

1)robežas 1919.gadā

2)robežas 1939. gadā

3)robežas 1949. gadā

Robežas 1949. gadā neatbilst kartē dotajām (tieši punktotās robežas), pārējās atbilst;

Robežas 1939. gadā neatbilst kartē dotajām (ne tikai punktotās robežas) robežām. Šī bija domāta kā pareizā atbilde, bet pēc kartes spriežot tas nav iespējams. 1939. gadā Austrija (iznīcinata 1938.gadā) un Čehoslovākija (iznīcinata 1938./1939.gadā) vairs neeksistēja, būdamas daļas no Lielvācijas Ungārija bija paplašinājusies uz Čehoslovakijas rēķina. Punktotajās līnijās neprecizitāte GALVENOKĀRT ir Lietuvas robežās:

1)Klaipēdas (Memelland, Memelgebiet) reģionu okupēja Nacistiskā vācija 1939. gada 23. martā, radot neatbilstības kartē pieņemot, ka karte ir domāta atbilst 1939. gadam;

2)Viļnas (poļu:Wilno) reģions tika iekļauts Lietuvā 1939. gada 27. oktobrī;

Šīs divas nepilnības padara karti neatbilstošu 1939.gadam. Var protams uzskatīt, ka karte ir domāta 1939.gada sākumam (pieņemsim 1.janvārim), bet tas nav norādīts leģendā vai kur citur kartē, tapēc ''olimpietis'' var uzskatīt, ka karte ir nepilnīga lai atbilstu 1939. gadam. Vienvārdsakot karte ir maldinoša.

Punktotās robežas atbilst vairāk 1919. gada robežām, tāpēc es atzīmēju, ka šī ir atbilde ir pareiza, lai gan var arī uzskatīt, ka robežas neatbilst arī 1919. gadam, jo Polija un arī Latvija un arī praktiski visas pārejās valstu robežas neatbilst norādītajām, jo notika aktīva karadarbība un nebija parakstīti miera/robežlīgumi ar (galvenokārt- uzveru) PSRS. Var secināt, ka neviena atbilde neatbilst kartei (punktotajai līnijai)

Lūdzu jums izskatīt šo, manā skatījumā, kļūdu.

26.jautājums- ievieto tekstā dotās atbildes.

Citēju uzdevuma vietu kur saredzu, šoreiz SISTĒMAS kļūdu:

''20.gs 80. gados tādās mītnes zemēs kā Kanādā un ASV bija pieaudzis to latviešu skaits, kuru dzimtā valoda nav latviešu, bet kuri sevi uzskata par latviešiem''.

Sistēma atzīmē vārdu Kanāda kā kļūdu un rāda, ka ASV un ASV ir pareizās atbildes. Asimilācija notika visās mītnes zemes ne tikai ASV. Šī ir acīmredzama sistēmas kļūda.

Lūgums kļūdu novērst.

Šajā pašā jautājumā vēlos pievērst uzmanību šim teikumam, citēju:

''20. gs vidū lielākās emigrantu grupas ieceļoja un par savām mītnes zemēm izvēlējās:

1)ASV- pareizi

2)Austrālijā- pareizi

3)Kanādā- pareizi

4)Lielbritanijā- pareizi

5)Dienvidamerikā''- nepareizi.

Latvieši ieceloja arī Dienvidamerikā (īpaši Brazīlijā), tāpēc lūdzu izskatīt arī šo atbildi.

Paldies par darbu! 

Atbildot uz Eduards Liepiņš

Atbilde: Lūgums darba pārskatei.

Nosūtīja Eduards Lapiņš

Neesmu šeit, lai argumentētu, karte varēja būt precīzāka, bet domāju, ka uzdevuma kontekstos bija gana saprotama. Taču šī pārspriede, lai paliek olimpiādes vērtētāju ziņā.

Es vēlējos izcelt mūsu vārda un uzvārda līdzības biju ļoti apjucis vienu brīdi :D

Atbildot uz Eduards Liepiņš

Atbilde: Lūgums darba pārskatei.

Nosūtīja Dāvids Rubens
Neuzskatu, ka būtu jāieskaita Dienvidamerika, vai Brazīlija. Karte un dati bija korekti, pēc tiem pilnīgi normāli varēja pateikt, ka vēl viena valsts ir Vācijas Federatīvā republika.