27. Jautājums vidusskolai.

27. Jautājums vidusskolai.

Nosūtīja Huberts Zimackis
Atbilžu skaits: 8

Pie pirmā jautājuma, vai visas karikatūras ir saistītas ar periodu īsi pēc II pasaules kara beigām, pareizajai atbildei jābūt "nē", tā kā pēdējā karikatūrai, kas vēsta par "atbrīvošanu no brīvības", precīzāk ir jātiek saistītai ar II pasaules kara laiku.

Atbildot uz Huberts Zimackis

Atbilde: 27. Jautājums vidusskolai.

Nosūtīja Eduards Lapiņš

Šeit nepiekritīšu, jo karikatūrā uzdotais jautājums ir "Kuru nākamo atbrīvot no brīvības?" diezgan skaidri norāda, ka domāti PSRS agresijas draudi pēc kara, un pēc kara uzspiestie komunistiskie režīmi. Ironiskā atziņa ir, ka PSRS teica, ievedīs brīvību un godīgas vēlēšanas no nacistiskā režīmā atbrīvotajās valstīs, bet patiesībā paši ieviesa savu kārtību tajās.

Atbildot uz Eduards Lapiņš

Atbilde: 27. Jautājums vidusskolai.

Nosūtīja Huberts Zimackis

Īstenībā jums nepiekrītu, jums nešķiet, ka karikatūru var attiecināt arī uz laiku pirms II pasaules kara, kad tika plānotas sākotnējās kaut vai to pašu Baltijas valstu okupācijas, kā arī uz karu laiku, tā kā otrā (atkārtotā) Baltijas valstu okupācija notika 1944. gadā, kas vispār tā kā ir KARA laiks, īsti neredzu jūsu "skaidro" norādi, un nekas cits neliecina, ka tas nav attiecināms uz šo laiku, nav minēti nedz gadskaitļi, nedz kas cits...

Atbildot uz Huberts Zimackis

Atbilde: 27. Jautājums vidusskolai.

Nosūtīja Eduards Lapiņš

Man šķiet, jūs pārāk daudz cenšaties iedziļināties karikatūrā, mākslinieks to radījis 1948. gadā https://www.cvce.eu/en/obj/cartoon_by_low_on_the_soviet_union_s_political_designs_2_march_1948-en-6f619ea0-01e2-4d45-95bb-b6c9492ea3d4.html - pēckara gados, turklāt kara laikā šī PSRS komunistu režīmu izspiešanas politika vēl nebija zināma, plaši apzināta (vismaz attiecībā uz pārējām Austrumeiropas valstīm, ne Baltijas valstīm) sabiedroto valstu sabiedrībā. Ja aplūko kloķus ar kuriem Staļins spēlējas, ir redzams liels saraksts valstu, kuras PSRS plāno ietekmēt tikai pēckara gados (neviena no tām nav Baltijas valsts). Piekrītu, ka šī karikatūrā varētu tikt attiecināma arī uz kara beigām, bet teikt, ka šādi ironizēt par PSRS mērķiem pēc kara nevar, ir klaji aplami, tātad arī 27. jautājumā atbildei jābūt - jā.

Atbildot uz Eduards Lapiņš

Atbilde: 27. Jautājums vidusskolai.

Nosūtīja Huberts Zimackis

Neviens nesaka, ka karikatūra neder periodam pēc kara, bet tā kā jūs paši pieļaujat, ka tā varētu būt attiecināma vismaz uz kara beigām, tad atbildē jābūt pieļaujamām abām atbildēm, jo viennozīmīgi nevar izcelt nevienu, tas, ka šī karikatūra ir izdota 1948. gadā nenozīmē, ka karikatūras autors gribējis ironizēt tieši par periodu tieši pēc kara beigām, arī tagad zīmē karikatūras un ironizē par visdažādākajiem vēstures notikumiem. Par jūsu argumentu, ka PSRS plāni saistībā ar vēlamajām okupācijām nav zināmi kara laikā, tad jau jūsu karikatūra, kuru jūs uzskatāt par tieši saistītu par pēckara periodu, parāda tieši to pašu - plāni nav zināmi, darbība notiek Staļina kabineta, tas ir autora ironizētais pieņēmums par vēstures notikumu gaitas attīstību, kuru neviens īsti nevarēja zināt, tad šis arguments arī nav īpaši nozīmīgs.