Cienījamie organizatori!
Paldies par interesantiem un aizraujošiem olimpiādes uzdevumiem! Pārskotot rezultātus, man radās daži jautājumi, kurus vēlētos šeit arī apspriest. Varbūt savos spriedumos kaut kur esmu kļūdījusies.
Jautājums 2:
- Sabiedrotās valstis 1945. gadā (mana atbilde - Postdamas) konferencē vienojās atdot Polijai Vācijas zemes uz austrumiem no Oderas un Neises, kā arī daļu bijušās vācu Austrumprūsijas. Gatavojoties olimpiādei, izmantoju informācijas avotu https://timenote.info/lv/events/Beidzas-Potsdamas-konference , kur rakstīts, ka Postdamas konferences rezultātā tika noteiktas Polijas un Vācijas robežas (Oderas-Neises līnija). Tomēr par pareizo atbildi ''Postdamas'' netika uzskatīta.
- Otru tās daļu ieguva Padomju Savienība. Vācieši, kas apdzīvoja šīs teritorijas, tika deportēti uz (mana atbilde - PSRS). Olimpiādes laikā es sapratu, ka runa bija par tiem vāciešiem, ka dzīvoja PSRS okupētajā Polijas daļā, tāpēc ir loģiski, ka tie tika deportēti tieši uz PSRS. Pieņemu, ka savā loģikā varēju kļūdīties, tomēr, manuprāt, šī atbilde arī varētu derēt.
Jautājums 12:
Padomju Savienības ieslodzījuma nometņu un nometināšanas vietu sistēma (it īpaši Sibīrijā un ziemeļu apgabalos); nosaukums cēlies no saīsinājuma GULAG (krieviski: Главное Управление ЛАГерей, Glavnoje Upravļeņije LAGerej – Galvenā nometņu pārvalde).
Vai par pareizu atbildi var uzkatīt arī ''gulaga nometnes''? Savu izvēli pamatoju ar to, ka pats vārds GULAG jau bija dots skaidrojumā. Tā kā bija jānorāda tieši sistēmas vārds, pievienoju arī vārdu ''nometnes'', jo šī sistēma sastāvēja no vairākām nometnēm.
Jautājums 13:
Personas dokumentu, biogrāfijas, politiskās uzticamības u. tml. pārbaude.
Jautājums 26:
- Uz austrumiembrauca tie, kuri cieta no padomju (mana atbilde - represijām). Vai ir iespēja par pareizu atbildi uzskatīt arī ''represijām''? Pamamtot savu izvēli varu ar to, ka deportācijas ir viens no represiju veidiem. Šajā gadījumā es izvēlējos jēdzienu ar plašāku nozīmi, tomēr to arī, manuprāt, var uzskatīt par pareizu, jo represijas ietver sevī deportācijas.
- 20. gs vidū lielākās emigrantu grupas ieceļoja un par savām mītnes zemēm izvēlējās ASV,Kanādā,Lielbritānijā,Austrālijā, (mana atbilde - Dienvidamerikā). Lūdzu pārskatīt manu atbildi šajā jautājumā. Par pareizu atbildi tiek piedāvātas ASV, kaut gan tās es jau esmu atzīmējusi agrāk. Tomēr viens no izceļošanas virzieniem (spriežot arī pēc kartes) patiešām bija Dienvidamerikas valstis (Argentīna, Venecuēla, Brazīlija).
- 80. gados tādās mītnes zemēs kā ASV un (mana atbilde - PSRS)bija pieaudzis to latviešu skaits, kuru dzimtā valoda nav latviešu, bet kuri sevi uzskata par latviešiem. Lūdzu pārskatīt manu atbildi arī šajā jautājumā. Par pareizu atbildi tiek piedāvātas ASV, kaut gan tās es jau esmu atzīmējusi agrāk. Tomēr PSRS, spriežot pēc kartes, ir otrā pareizā atbilde.
Jautājums 27:
1. Visas piecas karikatūras saistītas ar laiku īsi pēc Otrā pasaules kara.Apgalvojums (mana atbilde - nav patiess).
Jautājums 28:
Skepse
C | D | E | F | G | H | I |
Kāpēc avotā H netiek pausta skeptiskā attieksme pret ilgo gaidīšanu (to cilvēku sejās, kam ostā nācās gaidīt, nebija ne miņas no entuziasma, ko attēloja oficiālajā propagandā. Brīžos, kad cilvēki tika uz klāja, viņu sejās bija manāms atvieglojums. Atvieglojums par to, ka gaidīšana, pakošana un smagās bagāžas nēsāšana nu ir beigusies)?
Paldies par jūsu laiku un atbildēm!
Ar cieņu,
Julija Zabrodina