Vidusskolas jautājumi

Vidusskolas jautājumi

Nosūtīja Julija Zabrodina
Atbilžu skaits: 5

Cienījamie organizatori!

Paldies par interesantiem un aizraujošiem olimpiādes uzdevumiem! Pārskotot rezultātus, man radās daži jautājumi, kurus vēlētos šeit arī apspriest. Varbūt savos spriedumos kaut kur esmu kļūdījusies.

Jautājums 2:

  • Sabiedrotās valstis 1945. gadā (mana atbilde - Postdamas)Nepareizs konferencē vienojās atdot Polijai Vācijas zemes uz austrumiem no Oderas un Neises, kā arī daļu bijušās vācu Austrumprūsijas. Gatavojoties olimpiādei, izmantoju informācijas avotu  https://timenote.info/lv/events/Beidzas-Potsdamas-konference , kur rakstīts, ka Postdamas konferences rezultātā tika noteiktas Polijas un Vācijas robežas (Oderas-Neises līnija). Tomēr par pareizo atbildi ''Postdamas'' netika uzskatīta.
  • Otru tās daļu ieguva Padomju SavienībaPareizs. Vācieši, kas apdzīvoja šīs teritorijas, tika deportēti uz (mana atbilde - PSRS)Nepareizs. Olimpiādes laikā es sapratu, ka runa bija par tiem vāciešiem, ka dzīvoja PSRS okupētajā Polijas daļā, tāpēc ir loģiski, ka tie tika deportēti tieši uz PSRS. Pieņemu, ka savā loģikā varēju kļūdīties, tomēr, manuprāt, šī atbilde arī varētu derēt. 


Jautājums 12:

Padomju Savienības ieslodzījuma nometņu un nometināšanas vietu sistēma (it īpaši Sibīrijā un ziemeļu apgabalos); nosaukums cēlies no saīsinājuma GULAG (krieviski: Главное Управление ЛАГерей, Glavnoje Upravļeņije LAGerej – Galvenā nometņu pārvalde).

Mana atbilde: gulaga nometnes Nepareizs

Vai par pareizu atbildi var uzkatīt arī ''gulaga nometnes''? Savu izvēli pamatoju ar to, ka pats vārds GULAG jau bija dots skaidrojumā. Tā kā bija jānorāda tieši sistēmas vārds, pievienoju arī vārdu ''nometnes'', jo šī sistēma sastāvēja no vairākām nometnēm.


Jautājums 13:

Personas dokumentu, biogrāfijas, politiskās uzticamības u. tml. pārbaude.

Mana atbilde: skrīnings Nepareizs
Vai par pareizu atbildi var uzskatīt arī "skrīnings"? Gatavojoties olimpiādei, izmantoju informācijas avotu http://www.archiv.org.lv/baltijas_dp_vacija/?id=14&lang=lv , kurā norādīts, ka skrīninga laikā arī tika pārbaudītas personības un to polilitiskā uzticamība (lai noteiktu kara noziedzniekus, kolaborantus, tautas nodevējus).


Jautājums 26:

  • Uz austrumiemPareizsbrauca tie, kuri cieta no padomju (mana atbilde - represijām)Nepareizs. Vai ir iespēja par pareizu atbildi uzskatīt arī ''represijām''? Pamamtot savu izvēli varu ar to, ka deportācijas ir viens no represiju veidiem. Šajā gadījumā es izvēlējos jēdzienu ar plašāku nozīmi, tomēr to arī, manuprāt, var uzskatīt par pareizu, jo represijas ietver sevī deportācijas. 
  • 20. gs vidū lielākās emigrantu grupas ieceļoja un par savām mītnes zemēm izvēlējās ASVPareizs,KanādāPareizs,LielbritānijāPareizs,AustrālijāPareizs, (mana atbilde - Dienvidamerikā)Nepareizs Lūdzu pārskatīt manu atbildi šajā jautājumā. Par pareizu atbildi tiek piedāvātas ASV, kaut gan tās es jau esmu atzīmējusi agrāk. Tomēr viens no izceļošanas virzieniem (spriežot arī pēc kartes) patiešām bija Dienvidamerikas valstis (Argentīna, Venecuēla, Brazīlija).
  • 80. gados tādās mītnes zemēs kā ASVPareizs un (mana atbilde - PSRS)Nepareizsbija pieaudzis to  latviešu skaits, kuru dzimtā valoda nav latviešu, bet kuri sevi uzskata par latviešiem. Lūdzu pārskatīt manu atbildi arī šajā jautājumā. Par pareizu atbildi tiek piedāvātas ASV, kaut gan tās es jau esmu atzīmējusi agrāk. Tomēr PSRS, spriežot pēc kartes, ir otrā pareizā atbilde. 


Jautājums 27:

1. Visas piecas karikatūras saistītas ar laiku īsi pēc Otrā pasaules kara.
Apgalvojums (mana atbilde - nav patiess)
Nepareizs.
Savu izvēli pamatoju ar to, ka E karikatūra varētu apzīmēt 1939.-1940. gadus, kad notika Polijas un Baltijas valstu  nevis otrreizējā brīvības atņemšana (reokupācija 1944.gadā), bet gan pirmā PSRS veiktā okupācija. Tāpēc šo karikatūru nevar saistīt ar laiku pēc Otrā pasaules kara. 

Jautājums 28:

Skepse
CDEFGHNepareizsI

Kāpēc avotā H netiek pausta  skeptiskā attieksme pret ilgo gaidīšanu (to cilvēku sejās, kam ostā nācās gaidīt, nebija ne miņas no entuziasma, ko attēloja oficiālajā propagandā. Brīžos, kad cilvēki tika uz klāja, viņu sejās bija manāms atvieglojums. Atvieglojums par to, ka gaidīšana, pakošana un smagās bagāžas nēsāšana nu ir beigusies)?

Paldies par jūsu laiku un atbildēm!

Ar cieņu,

Julija Zabrodina

 

Atbildot uz Julija Zabrodina

Atbilde: Vidusskolas jautājumi

Nosūtīja Huberts Zimackis

Pilnībā piekrītu par sniegtajiem argumentiem, īpaši 2. uzdevumā, kur tiešām jābūt atbildei "Potsdamas konference", tāds pats jautājums, vai 12. jautājumā tiks ieskaitīta atbilde "gulaga nometnes", kā arī 27. jautājumu, kur jo okupācijas un to plānošana notika arī KARA laikā.

Atbildot uz Julija Zabrodina

Atbilde: Vidusskolas jautājumi

Nosūtīja Natalija Koreņevska

Labdien!

Man ir nesaprāšanos 2., 12.,13. un 26. jautājumos tādu pašu iemeslu dēļ.

2.jautājums: Kāpēc atbilde "Postdamas" konferene ir nepareiza? 

12. jautājums: Vai drīkst atbildi "gulaga nometnes" uzskatīt par pareizu?

13.jautājums: Kāpēc atbilde "skrīnings" ir nepareiza, ja šis termins arī der dotām izskaidrojumām: Personas dokumentu, biogrāfijas, politiskās uzticamības u. tml. pārbaude?

26.jautājums: Kāpēc atbilde "Dienvidamerikā" ir nepareiza, ja dotajā kartē tas arī ir viens no latviešu bēgļu virzeniem 20.gs. vidū?

Paldies!

Atbildot uz Julija Zabrodina

Atbilde: Vidusskolas jautājumi

Nosūtīja Baiba Atmane


26. jautājuma skaidrojums 
Ne tikai vairāki vēsturnieki J. Taurēns, bet arī vairākas skaidrojošās uzziņu vārnīcas skaidro, 
Deportācija  - piespiedu izsūtīšana, pārvietošana, izraidīšana (aiz politiskiem vai krimināliem motīviem uz likuma vai valsts varas iestāžu lēmuma pamata). https://www.vardnica.lv/svesvardu-vardnica/d/deportacija, Svēšvārdu vārdnīca (2008)
 
Represija -  Vardarbīgi soda, spaidu līdzekļi, ko lieto valsts iestādes; apspiešana, tiesību ierobežošana, vajāšana https://lv.oxforddictionaries.com/skaidrojums/REPRESIJAS  Svēšvārdu vārdnīca (2008)