26. jautājums, vidusskola

26. jautājums, vidusskola

Nosūtīja Teodors Muzis
Atbilžu skaits: 1

1) Lūdzu ieskaitīt arī "cieta no padomju represijām" kā pareizu atbildi. Uzskatu, ka ir pieļaujams lietot vārdu "represijas", runājot par deportācijām. Piemēram, tas ir darīts Vitas Krieviņas grāmatā "Latvijas vēsture. Īss izklāsts", kur 143. lpp. rakstīts: "40. gados represijas vērstas pret "tautas ienaidniekiem" (..) viņu ģimenēm un atbalstītājiem, zemniekiem. (..) Represētās personas nonāca padomju nometnēs aiz Ziemeļu polārā loka vai administratīvajā izsūtījumā - viņus nometināja attālos (Sibīrijas) reģionos." Var diskutēt, kurš jēdziens ir precīzāks, taču saskaņā ar uzdevuma nosacījumiem (papildini zemāk piedāvātos teikumus, tā lai tie sniegtu patiesu informāciju!) noteikti der abi.

2) Saskaņā ar uzdevumā doto tekstu "20. gs vidū lielākās emigrantu grupas ieceļoja un par savām mītnes zemēm izvēlējās", manuprāt, ir noprotams, ka runa ir par "lielo izklīšanu", kad latviešu bēgļi no Vācijas (un Zviedrijas) emigrēja uz citām valstīm. Tādā gadījumā es uzskatu, ka Dienvidamerika ir pareizā atbilde līdz ar ASV, Kanādu, Austrāliju un Lielbritāniju.

3) Ievēroju, ka izdales materiāls bija diezgan sliktas kvalitātes, un man bija grūti skaidri izlasīt pilsētu nosaukumus, tāpēc nolēmu vairāk paļauties uz savām zināšanām. Uzskatu, ka Bostona un Melnburna arī atzīstamas par pareizām atbildēm.

Saskaņā ar Nacionālo enciklopēdiju (Avots: https://enciklopedija.lv/skirklis/4556) par sākotnējām trimdas gaitām rakstīts: "Katrā jaunājā mītnes zemē izveidojās savs izkliedētības variants. Tā, piemēram, ASV nodibinājās daži “lielie” latviešu centri (Ņujorka, Čikāga, Bostona), samērā liels skaits vidēja lieluma kopienu un daudzas mazas latviešu kolonijas. Latvieši bija izskaisīti pa visām toreizējām 48 ASV pavalstīm. Kanādā bija viens liels centrs – Toronto un apkaime –, lai gan latviešu iebraucēji dzīvoja visās 10 Kanādas provincēs. Austrālijā skaitliski lielas latviešu kopienas pastāvēja visās lielākajās Austrālijas pilsētās, un, iespējams, vienīgi Melburna varēja pretendēt uz centra statusu."

Kartē ir redzams, ka ASV ir lieli centri, bet sliktās kvalitātes dēļ grūti saprast, kurš tieši ir lielākais, tāpēc izvēlējos Bostonu, nevis Ņujorku.

Sākotnēji uz Austrāliju pārcēlās vairāk latviešu nekā uz Kanādu - pēc http://www.archiv.org.lv/baltijas_dp_vacija/?id=33&lang=lv datiem līdz 1951. gadam uz ASV izceļoja 38 637, uz Austrāliju - 19 601, bet uz Kanādu - 8619 Latvijas pilsoņi. Vadoties pēc olimpiādes aplūkotā laika perioda (1939-1949) Melnburna šķiet pamatotāka izvēle nekā Toronto, lai gan vēlāk Toronto dzīvoja vairāk latviešu nekā Melnburnā (cik noprotu, kartē attēlotie latviešu centri jau atbilst vēlākam laikam, tas ir, pēc 1949. gada). Uzdevumā prasīts nosaukt visnozīmīgākos latviešu centrus. Vai ir domāti skaitliski vislielākie? Ja tā, tad to būtu nepieciešams skaidri norādīt, citādi es varu argumentēt, ka Melnburnai kā galvenajam centram Austrālijā noteikta bija milzīga nozīme latviskās dzīvesziņas uzturēšanai Austrālijā vai arī izmantot rīkoto protesta akciju skaitu u.c. argumentus, kas ne vienmēr norāda ka skaitliski vislielākie centri ir visnozīmīgākie. Uzskatu, ka der jebkuri 5 no šiem lielajiem centriem, neizceļot nevienus 2 skaitliski vislielākos.

4) Manuprāt, Rumānija ir pareizā jautājumā par deportācijām, jo 1941. gada 13. jūnijā ap 30 000 cilvēku tika deportēti no Besarābijas un Ziemeļbukovinas, kas ir Rumānijas teritorija, ko PSRS bija atņēmusi Rumānijai 1940. gadā Molotova - Rībentropa slepeno protokolu ietvaros.

Atbildot uz Teodors Muzis

Atbilde: 26. jautājums, vidusskola

Nosūtīja Baiba Atmane

26. jautājuma skaidrojums 
Ne tikai vairāki vēsturnieki J. Taurēns, bet arī vairākas skaidrojošās uzziņu vārnīcas skaidro, 
Deportācija  - piespiedu izsūtīšana, pārvietošana, izraidīšana (aiz politiskiem vai krimināliem motīviem uz likuma vai valsts varas iestāžu lēmuma pamata). https://www.vardnica.lv/svesvardu-vardnica/d/deportacija, Svēšvārdu vārdnīca (2008)
 
Represija -  Vardarbīgi soda, spaidu līdzekļi, ko lieto valsts iestādes; apspiešana, tiesību ierobežošana, vajāšana https://lv.oxforddictionaries.com/skaidrojums/REPRESIJAS  Svēšvārdu vārdnīca (2008)

Runājot par pārējiem jautājumiem un to atbildēm, tad uzdevums tika veidots tā, lai  atbildes tiktu nolasītas no vizuālā uzskates materiāla un tā izrietošajiem statistikas datiem.