4., 13. un 23. uzdevums

4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Miks Viesturs Austrums
Atbilžu skaits: 7

Paldies par patiešām interesanto un (brīžiem) jautro olimpiādi!

Apskatot pārskatu radās jautājumi par 4., 13. un 23. uzdevumu.


4. - Kas tad īsti ir minoritāte? Visos 4 gadījumos kā pareizā atbilde "dotās teritorijas lielākā minoritāte" ielikta "melanēzieši". Bet, ja 98% no uz salas/salu grupas dzīvojošajiem ir melanēzieši, vai tie tiešām ir minoritāte?

13. - Kas ir "pašizmaksas izvietojums"? (varbūt palaidu garām vēl kādu nepareizi sistēmā ielikto "pareizo" atbildi, bet visvairāk izbrīnija šī, turklāt "4" kā pareizā atbilde ir ielikta divās vietās)

23. - Vai tiešām iekšzemes kopprodukts Aļaskai (ASV tās resursus izmanto minimāli vai nemaz) ir vienāds ar visu Uzbekistānu? (Iekšzemes kopprodukts un Iekšzemes kopprodukts uz personu nav viens un tas pats rādītājs!)


Ar cieņu,

Miks Viesturs Austrums

Atbildot uz Miks Viesturs Austrums

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Uldis Klepers

Paldies par vērīgumu, attiecībā uz 4. un 13 jautājumu! Nepilnības tika novērstas - un visi rezultāti automātiski tiks pārrēķināti.

Bet kas attiecas uz 23. jaut. tas tiešām ir IKP ... Tā loģiski domājot - nevienā ASV štatā nebūs IKP uz vienu cilvēku tik liels kā Etiopija... vai Bangladešā.. (avots http://www.businessinsider.com/map-of-of-us-states-gdp-and-other-countries-2014-2) Un kas attiecas par Aļaskas ekonomiku - tur ir bez bagātīgām naftas, gāzes atradnēm  arī viena no galvenajām nozvejas vietām visā valstī. (GDP pa ASV štatiem rādītāji https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_Gross_State_Product_(GSP))

ar cieņu

Uldis

Atbildot uz Uldis Klepers

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Miks Viesturs Austrums

Labdien,

Pateicos par labojumiem 3/4 gadījumos 4. jautājumā un par labojumu 13. jautājumā!

Joprojām jautājums gan ir par 1. gadījumu 4. jautājumā (nesaku, ka ir kļūda, bet jautājums par precīzo definīciju - vai tad minoritātes nesākas ar otro lielāko? Vai arī tiešām jebkura, no kuras mazāk par 50%, ir minoritāte?)

Un paldies par skaidrojumu par 23. jautājumu!


Ar cieņu,

Miks Viesturs Austrums

Atbildot uz Miks Viesturs Austrums

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Uldis Klepers

Šeit patiesībā Jaunkaledonijas situācijā ir sarežģītāk..

Tā kā Jaunkaledonija ir Francijas aizjūras teritorija politiskā vara pieder eiropiešiem (kaut arī skaitliski ir mazāk)... Un līdz ar to melanēzieši (kanaki), kas skaitliski ir vairāk, faktiski ir sociāli-politiski minoritāte. Bet tas ir jāzina un nevar izsecināt no kartes..

Bet tā kā uzdevums bija kartes analīze,  tad  pēc skaitļiem analizējot sanāk cita aina.  Lielākā minoritāte ir eiropieši.  

Un, ja kāds tomēr zināja faktisko situāciju mēs ieskaitam arī viņa doto atbildi..

Tāpēc šajā uzdevumā tika ieskaitītas abas atbildes par pareizām


Bet interesanti un lai būtu vēl sarežģītāk :), ja nosacījumos būtu minētas valstis, tad Jaunkaledonija ir Francijai piederoša - un līdz ar to lielāka minoritāte būtu alžīrieši

Atbildot uz Uldis Klepers

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Miks Viesturs Austrums

Vēl viens jautājums - vai ES vispār drīkstētu izvietot kontroles iestādes Stambulā? (Par bēgļu uzdevumu)

Atbildot uz Miks Viesturs Austrums

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Miks Viesturs Austrums

Jautājums radās, jo Turcija nav Eiropas Savienībā...

Atbildot uz Miks Viesturs Austrums

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Uldis Klepers

Nu jā... šeit uzdevuma autors bijušais ES sabiedrisko attiecību speciālists bija vairāk domājis, ka jāvērš uzmanība uz bēgļu plūsmas intensitāti. Nevis uz politiskām attiecībām.
Kur Eiropas Savienībai būtu visizdevīgāk ierīkot bēgļu kontroles posteni, kuram cauri plūstu vislielākā bēgļu plūsma?

Piekrītu, ka jautājuma formulējums varēja būt vēl skaidrāks, pārnesot "Eiropas Savienību" uz teikuma beigām (piemēram: "Kur būtu visizdevīgāk ierīkot bēgļu kontroles posteni, kuram cauri plūstu vislielākā bēgļu plūsma uz Eiropas Savienību?"


Pieņemsim, ka pat potenciālais novada uzvarētājs, neiedziļinoties jautājuma tekstā, tiešām varētu pārsteidzīgi atmest Maskavu un Stambulu, tikai tādēļ vien, ka tās nav Eiropas Savienībā. Taču tālāk, izvēloties starp Seūtu un Lampedūzu kā vietu, "kuram cauri plūstu vislielākā bēgļu plūsma", viņš pamanīs, ka caur nevienu no abām neplūst cauri lielākās bēgļu masas (no Sīrijas, Irākas, Afganistānas), tāpēc būs spiests jautājumu pārlasīt otrreiz un, domājams, kādos 90% gadījumu saprast pareizi, ka pārliecinoši lielākais skaits bēgļu izvēlas tieši tā saucamo Vidusjūras austrumu maršrutu cauri Turcijai, tātad Stambula ir pārliecinoši labākā atbilde.

Arī šie ~90% nav ideāli, un vienmēr gadīsies kāds gudrs skolēns, kurš tomēr neizlasīja burtiski un pārprata, bet vēl lielāka iespēja, ka daudz vairāk skolēniem šie 2 punkti bija godīgi nopelnīti uz zināšanu pamata un izšķir vietu sadalījumu. Tāpēc mēs secinām, ka jautājums nav anulējams.

Iespējamie pārpratuma rašanās iemesli (kuriem pēc rūpīgas pārlasīšanas vajadzētu izzust):
  • Iespējams, kāds varēja sajaukt "bēgļu kontroles posteni" (cilvēku plūsma var arī netikt ierobežota, bet novērota, vai arī tur izvietots personāls, krasta apsardzes kuteri utt., piemēram, viens tāds atrodas Bolderājā) ar daudz pierastāko "robežkontroles posteni" (kur cilvēkus apstādina un pārbauda dokumentus - bet tādiem nebūs jēgas, jo, tā kā bēgļus tie garām tāpat nelaidīs, tad bēgļi tos vienkārši apies - un tāpēc jēga ir venīgi "bēgļu kontroles posteņiem").
  • Tāpat kāds varēja arī nevis burtiski uztvert jautājumā prasīto "kur ... visizdevīgāk ierīkot", bet aizdomāties par jautājumā nemaz neprasīto - vai Krievija un Turcija vispār sadarbosies ar Eiropas Savienību bēgļu jautājumā (starp citu, arī Austrija un Ungārija un mazākā mērā arī gandrīz pārējās dalībvalstis mēdz ignorēt Eiropas Savienības kopējo bēgļu politiku).
  • "Bēgļu kontroles posteņi" arī netika sašaurināti tikai kā pašas Eiropas Savienības iestādes (arī tādas jau šobrīd misiju veidā izvietotas daudzviet ārpus Savienības teritorijas ar attiecīgo valstu atļauju), bet tikpat labi kā sadarbības iestādes (piemēram, Migrācijas, patvēruma un bēgļu reģionālais centrs Skopjē, Maķedonijā) vai Eiropas Savienības finansētas iestādes (Turcijas, Lībijas, Tunisijas attiecīgās robežu apsardzības iestādes pārsvarā finansē tieši Eiropas Savienība).


Atbildot uz Uldis Klepers

Atbilde: 4., 13. un 23. uzdevums

Nosūtīja Miks Viesturs Austrums

Paldies par skaidrojumu!

Jā, mana kļūda, acīmredzot, bija tā, ka nesapratu īsti, kas domāts ar "bēgļu kontroles posteni" - padomāju par to kā sava veida īslaicīgās aizturēšanas iestādi (pāŗspīlēti, bet jā, apmēram tā es to iedomājos). Līdz ar ko radās jautājums, vai vispār tādu drīkst ES tur izvietot. Mana versija (personīgais viedoklis, Jūs pie tā nevainoju) būtu bijis "Kur Eiropas Savienībai būtu visizdevīgāk ierīkot bēgļu kontroles posteni, lai apturētu maksimālo bēgļu skaitu, ja zināms, ka otra puse dod atļauju tā izveidei?"

Un vēlreiz, paldies par olimpiādi!