11. klases 7. jautajuma A punkts

11. klases 7. jautajuma A punkts

Nosūtīja Raitis Kriķis
Atbilžu skaits: 1
Šī punkta atrisinājumā pilnīgi tiek ignorēts fakts, ka raķetei, izmetot \( \Delta m = 600kg\) degvielas, mainās masa, tāpēc, rēķinot mehānisko enerģiju, kāda būs raķetei jaunajā orbīta, jāizmanto cita masa. Tāpēc, ka atrisinājumā tas tiek ignorēts, \(m\) saīsinās un tiek iegūts kaut kāds atrisinājums. Pareizi rēķinot, nezinot raķetes sākotnējo masu, nav iespējams tikt pie atbildes.

P.S.
Būtu muļķīgi uzskatīt, ka \(\Delta m\) ir gana mazs, lai to ignorētu, jo nākamajos punktos tiek pieņemts, ka raķetes masa \(m = 3400 kg\), kas ir gana līdzīga \(\Delta m\), lai ievērojami mainītu nepieciešamo ātruma pārmaiņu, proti, uzdevuma atrisinājumu.
Atbildot uz Raitis Kriķis

Atbilde: 11. klases 7. jautajuma A punkts

Nosūtīja Daniels Krimans
Labdien!

Piekrītu, ka atrisinājums ir nekorekts, jo tik tiešām potenciālā enerģija nav viena un tā pati, taču Jums jāpiekrīt, ka, ja izvadīšana ir momentāna, tad attālums līdz Zemei abos brīžos ir viens un tas pats.

Rēķinot pilno enerģiju jebkurā laika brīdī, kopējā ķermeņa masa noīsinās.

Tātad nav svarīgi, vai apskatītajā brīdī masa man ir 3000 kg / 2000 kg vai kāda cita.

Vai tik tiešām nav iespējams tikt pie atbildes?

"Pareizi rēķinot, nezinot raķetes sākotnējo masu, nav iespējams tikt pie atbildes."

Pareizi rēķinot (ievērojot visus efektus un procesa īpatnībās) tik tiešām ar tik maz dotajiem nav iespējams to atrisināt, taču novada uzdevuma modeļa ietvaros - to var izdarīt.