10. klases uzdevumu apspriešana

Atbilde: 10. klases uzdevumu apspriešana

Nosūtīja Agnese Kokina
Atbilžu skaits: 0

Labdien!

Atbildu par botānikas jautājumiem. No dotajām sugām, tikai divas ir eksistējošas Latvijas sugas - zemeņu āboliņš un Alpu āboliņš, pārējās nosauktās sugas neeksistē. Fakts, ka Jums jāizvēlas Latvijā augoša suga tika norādīts uzdevuma nosacījumos un šie vārdi bija papildus izcelti.

Tāpat arī uzdevuma nosacījumos bija lūgts atzīmēt izvēlētajam taksonam raksturīgās pazīmes.

Jums bija jānosauc divdīgļlapju klasei raksturīga pazīmes. Barības vielas vielas uzkrājas sēklās gan viendīgļlapjiem, gan divdīgļlapjiem. Tādēļ tā nav divdīgļlapjiem raksturīga pazīme.

Lai gan daži āboliņi spēj vairoties veģetatīvi,  Jums tika lūgts izvēlēties Nodalījumam, jeb Segsēkļu nodalījumam raksturīgās pazīmes. Segsēkļi ir raksturīgi ar savām sēklām, kurās uzkrājas barības vielas. Ja šis nodalījums vairotos galvenokārt veģetatīvi, jeb ar vasas vai sakņu pārveidnēm, tad šāda sēklu attīstība (bagātas ar barības vielām, sēklām raksturīgi papildus izplatību nodrošinoši pielāgojumi) evolucionāri nebūtu noritējusi.

Savukārt Jūsu iebildums par anatomijas uzdevumiem man nav īsti skaidrs. Attēlā redzams pilns rokas skelets. Elkoņa un spieķa kauls maina savu novietojumu atkarībā no plaukstas pozīcijas. Ja plauksta ir vērsta uz mugurpusi, kā tas ir attēlā, ko var spriest pēc īkšķa novietojuma, tad elkoņa un spieķa kauls krustojas. Bet, ja plauksta ir vērsta uz priekšu, tad šie kauli ir paralēli. To jūs varat pārbaudīt arī "uz sevis" sataustot savus rokas kaulus.


Cerams, ka atbildēju uz Jūsu jautājumiem.