12. klase, 18. jautājums

12. klase, 18. jautājums

Nosūtīja Kristiāns Kuļšs
Atbilžu skaits: 5

Labdien!

Lūdzu Jūs ieskaitīt manu 18. jautājuma atbildi, ka olīnija molmasa ir 232 g/mol.

Kāpēc? Olīnija molmasas aprēķins taču skaidri parādīts risinājumā!

Tomēr zinot, ka ar attiecīgo molmasu (izskatot visus iespējamos variantus atoma protonu skaitam, kas ir no viena protona{H} līdz 42{Mo}) ir skaidrs, ka tāds elements nevar eksistēt, uz ko norāda gan uzdevuma teksta maniere, gan uzdevuma nosaukums, gan turpmākie jautājumi, gan tikko aprakstītā loģiskā analīze. 


Lai gan ieguvu hipotētiskā olīnija molmasu precīzi tā pat, kā atrisinājumā parādīts(to var pārbaudīt manā melnrakstā), augstāk minētās loģikas dēļ nerakstīju šo atbildi, bet sapratu, ka jāmeklē īstas metāls, kuru, kā varat apskatīt, precīzi atradu - Fe.

Kā atbildi ierakstīju Fe3O4 molmasu, kas ir īstā olīnija(jeb dzelzs) oksīda molmasa, jo biju pārliecināts, ka ķīmijas olimpiādē prasa eksistējoša, nevis izfantazēta elementa molmasu.

Ja šis nav pietiekams iemesls, varu sazināties ar skolotājiem par melnraksta pārbaudi, ka arī kā pareizi norādīto atbildi olīnija molmasu ieguvu.

Paldies par veltīto laiku! Olimpiāde šogad bija ļoti interesanta! 

Atbildot uz Kristiāns Kuļšs

Atbilde: 12. klase, 18. jautājums

Nosūtīja Tots Koķis
Sveiki!
Ar līdzīgu situāciju vakar sastapos arī es, bet es uzskatu, ka tā ir jāskaita kā kļūda.
Uzdevumā tika skaidri rakstīts, ka šī Onlīnija daudzuma attiecība oksīdā ir 1:1 ar skābekli. Kā arī šajā konkrētajā jautājumā nav dota informācija par to, ka tas varētu būt dzelzs.kā arī pēc Jūsu apraksta tas "reālais" metāla variants tik pat labi varēja būt kalcijs, nevis dzelzs, bet ne par to iet runa. Tas, ka Onlīnijs patiesībā ir Fe, atklājās tikai nākamo jautājumu aprakstā, kas īsti neattiecas uz iepriekšējo jautājumu - kāda ir Onlīnija molmasa?
Ar cieņu
Tots
Atbildot uz Kristiāns Kuļšs

Atbilde: 12. klase, 18. jautājums

Nosūtīja Agris Bērziņš
Piekrītu, ka būtu bijis labi, ja jautājuma formulējums būtu bijis precīzāks un nedotu interpretācijas iespējas.
Kā norādīja kolēģis, 18. jautājumā zināmie fakti par Olīnija oksīdu ir skābekļa masas daļa tajā un tas, ka elementu daudzuma attiecība oksīdā ir 1:1. Šie dati īsti vaļu interpretācijai neļauj.
Fakti, kas ļauj nonākt līdz Fe un tā savienojumiem pieejami tikai tālākos jautājumos.
Tā kā jautājums tomēr nebija formulēts pašā optimālākajā veidā, par šo atbildi pievienoju pusi punktu. Pilns punktu skaits netiek piešķirts, jo aprēķinātā nav metāla, bet gan jau tā savienojuma molmasa.
Uz argumentu, ka "ķīmijas olimpiādē prasa eksistējoša, nevis izfantazēta elementa molmasu" noteikti nedrīkst balstīties, jo olimpiāžu uzdevumos mēdz būt gan iedomāti elementi (piem., pirms 2 gadien VĶO 11. klase), gan hipotētiski savienojumi vai no realitātes atšķirīgi fakti, gan arī pat izmainīta pasaule mums apkārt (starptautiskajā ķīmijas olimpiādē ir bijuši uzdevumi par orbitālēm un periodisko tabulu 2D pasaulē).
Atbildot uz Agris Bērziņš

Atbilde: 12. klase, 18. jautājums

Nosūtīja Rasma Sandra Knipše
Vai, šādā gadījumā, iespējams ar daļējiem punktiem ieskaitīt arī atbildi 58 g/mol, kas arī nav metāla molmasa, bet gan Olīnija oksīda (OlO) molmasa?