Par 2.jautājumu 10. klasei

Par 2.jautājumu 10. klasei

by Iļja Niks Stoligvo -
Number of replies: 1

Labdien!


10. klases otrajā jautājuma tiek prasīts: "Vienkāršākā viela, kuru veido ūdeņradis, ir ūdeņradis kā divatomu gāze. Ņemot vērā trīs dabā sastopamos ūdeņraža izotopus, aprēķini, cik dažādas divatomu ūdeņraža molekulas ir iespējamas."

Pieņēmu, ka ūdeņraži HT, HD, H2, D2, T2 var pastāvēt. Bet vai var pastāvēt savienojums DT, ja 5. jautājumā demonstrēta kodolreakcija, kurā deitērijam un trītijam reaģējot rodas He, neitrons un izdalās enerģija, nevis DT? Ja DT arī hipotētiski pastāvētu, uzskatu, ka tas būs pietiekami nestabils, lai to par savienojumu neuztvērt vispār. Šādā gadījumā pareiza atbilde uz doto uzdevumu ir 5. Lūdzu šo izskatīt.


Ar cieņu Iļja Niks Stoligvo. 

In reply to Iļja Niks Stoligvo

Atbilde: Par 2.jautājumu 10. klasei

by Nauris Narvaišs -
Uzdevumā netika norādīts, taču šī D + T kodolreakcija ir iespējama tikai ārkārtīgi augstā temperatūrā. Kā arī jāatceras, ka savienojumus var iegūt dažādos veidos un viena veida neizdošanās nenozīmē, ka savienojums nav stabils vai neeksistē. Šajā uzdevumā nebija prasīts novērtēt, vai savienojumi ir pietiekami stabili, lai tos iegūtu, taču noteikt, cik dažādas molekulas ir iespējamas.