10. klase 16. jautājums

10. klase 16. jautājums

Nosūtīja Iļja Niks Stoligvo
Atbilžu skaits: 1

Labdien!


3.uzdevuma formulējumā teikts: "Ķīmiķim Aivaram tika nogādātas 10 viena litra burkas, kas tika atrastas atkritumu šķirošanas laukumā. Pēc uzrakstiem uz burkām varēja secināt, ka tās saturēja cietu nātrija sārmu. Aivaram tika dots uzdevums šo sārmu neitralizēt. Tomēr Aivaram nepatika pašam veikt aprēķinus, tāpēc tos viņš uzticēja Tev!" 

15. jautājumā pievienota piebilde: "Pieņemot, ka sārms aizņem 95% no burkas tilpuma un cieta nātrija hidroksīda blīvums ir 2,13 g/cm3, aprēķini, cik burkas nepieciešamas, lai pagatavotu 100 L 1M NaOH šķīduma!". Nav nekas konkrēti teikts par to, vai dotā piebilde attiecas arī uz pārējiem uzdevuma jautājumiem. Turpmāk pieņēmu, ka visas burkas ir pilnībā (100 %) aizpildītas, un šī piebilde attiecās tikai uz šo konkrēto apakšpunktu.

16. jautājumā rēķinot ar pieņēmumu, ka turpmāk visas burkas ir pilnībā aizpildītas, jo nav atrunāts savādi iznāk:

m(10 L NaOH)= pV = 2130 g/L * 10L = 21300 g

n(NaOH) = m(NaOH)/M(NaOH) = 21300g/40g/mol = 532,5 mol

c=n/V 

V = n/c = 532,5 mol/0.1M = 5325 L

Lūdzu ieskaitīt arī šo atbildi, jo tāds pieņēmums nav uzskatāms par nekorektu, jo nav atrunāts, ka tāds aizpildījums attiecās uz visiem uzdevuma apakšpunktiem.

Ar cieņu Iļja Niks Stoligvo.

Atbildot uz Iļja Niks Stoligvo

Atbilde: 10. klase 16. jautājums

Nosūtīja Nauris Narvaišs
Nav skaidrs, kāpēc lai veiktu pieņēmumu, ka agrākā apakšpunktā rakstītais vairs nav spēkā, ja par šo nav minēts nekas tālākos apakšpunktos. Tad mēs varētu arī spriest, ka citos apakšpunktos ir atšķirīgs cieta nātrija hidroksīda blīvums vai veikt citus nepatiesus pieņēmumus.