25.jautājums

25.jautājums

Nosūtīja Daniels Stabulis
Atbilžu skaits: 5

Labdien!

Vēlos apstrīdēt 25. jautājuma dotās atbildes. Atbildē ir norādīts, ka "Pieauga akcionāriem izmaksātu dividenžu apjoms".

Tomēr būtu jāmin fakts, ka pastāv arī iespēja, ka visas nesadalītā peļņa netiks novirzīta dividendēs, bet gan ieguldīta uzņēmuma attīstībā. Tas rada situāciju, kad dividenžu apjoms būs mazāks, lielāks vai pat vienāds, atkarībā no summas, kas tiks ieguldīta uzņēmuma attīstībā. Tāpēc vēlos vērst Jūsu uzmanību, ka jautājuma pareizā atbilde ir nevienozīmīga. Jautājumu vajadzētu anulēt.

Ar cieņu

Daniels Stabulis

Pielikums jautajums25.png
Atbildot uz Daniels Stabulis

Atbilde: 25.jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Te uzreiz atbildu, ka ir sistēmas kļūda. Jābūt "nav jēgas". Tiks izlabota sistēmas atbilde. 

Atbildot uz Mārtiņš Danusēvičs

Atbilde: 25.jautājums

Nosūtīja Ilvija Aldiņa

Labvakar!

 Man liekas, ka 25. jautājumā 3.punktā pareizā atbilde var būt gan PZA, gan P, jo pārskata gada peļņa tiek aprēķināta PZA un tādā pašā apjomā atspoguļota bilances pasīvā pašu kapitāla sadaļā-pārskata gada peļņa. Šie ieraksti vienmēr visās bilancēs sakrīt. Lūdzu izskatiet šo jautājumu. 

Atbildot uz Ilvija Aldiņa

Atbilde: 25.jautājums

Nosūtīja Dzēst lietotāju

Sveiki!

Jūsu priekšstats par dažādo "peļņu" ierakstu nozīmi ir maķenīt nepilnīgs. Proti, PZA ieraksts "pārskata gada peļņa" ir tas, kas uzņēmumam ir beigās palicis pāri no attiecīgā pārskata gada apgrozījuma. To aprēķina no apgrozījuma atņemot visas izmaksas (resursi, algas, procentu maksājumi aizdevējiem, nodokļi u.c.). Taču ieraksts pasīvā "nesadalītā peļņa", lai gan pēc nosaukuma līdzīgs, nav "pārskata gada peļņa" tādā pašā apjomā atspoguļota bilances pasīvā, pašu kapitāla sadaļā. "Nesadalītā peļņa" ir tā daļa no pārskata gada peļņas, kas netika atdota akcionāriem, bet tika noguldīta uzņēmumā. Šo ierakstu sadala divos - "pārskata gada nesadalītā peļņa" un "iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa". Pirmais atspoguļo summu, kas nesadalīta attiecīgajā pārskata periodā. Otrais = Iepriekšējā pārskata gada nesadalītā peļņa + šī gada peļņa - dividendes. 

Atbildot uz Dzēst lietotāju

Atbilde: 25.jautājums

Nosūtīja Ilvija Aldiņa

Robert, Jums nav taisnība. PZA un bilanci sastāda vienlaicīgi, uz noteiktu fiksētu datumu, gada pārskatus uz 31.12.pulkst. 24.00. Tapēc pārskata gada peļņu var sadalīt ( izmaksāt dividendēs) tikai pēc tās iekļaušanas bilancē un gada pārskata apstiprināšanas. Piemēram, ja AS VNI 2019.gada februārī, ņems bankā kredītu, tiks pieprasīta opereatīvā bilance un PZ uz 31.01.2019 un šādā gadījumā bilancē iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa palielināsies par (2018. gada peļņa-dividendes, kas maksātas janvārī), bet ieraksts pasīvā- pārskata gada nesadalītā peļņa būs tā pelņa, kas gūta 2019.g. janvārī un tas būs identisks PZA aprēķinātajai peļņai. Tāpēc ļoti daudzās bilancēs bieži raksta nevis pārskata gada nesadalītā peļņa ,bet pārskata gada peļņa, jo šie jēdzieni nozīmē vienu un to pašu. Ja nepiekrītat, atsūtiet kaut vienu gada pārskatu, kurā PZA pārskata gada peļņa nesakristu ar bilances pasīvā ierakstīto pārskata gada peļņu.

Atbildot uz Ilvija Aldiņa

Atbilde: 25.jautājums

Nosūtīja Anna Kučinska

Piekrītu Ilvijai Aldiņai, peļņa PZA un Bilancē ir vienāda. Dividendes tiek aprēķinātas pēc gada pārskata apstiprināšanas sapulces , kad sapulce pieņem lēmumu par dividenžu apjomu no peļņas, jo to izmaksa nav obligāta. Atbildei manuprāt bija jāpiedāvā divi varianti - PZA un Bilancē