9.kl. 2.uzdevums 7B jautājums

9.kl. 2.uzdevums 7B jautājums

Nosūtīja Ludmila Belogrudova
Atbilžu skaits: 2

Uzdevums: "kādā situācijā ir iespējams, ka zivs,atrodoties līdzsvarā noteiktā dziļumā un piepūšot peldpūsli, sāks grimt dziļāk"?

Būšu pateicīga, ja kāds izskaidros PROCESU, kurā tas ir iespējams, norādot uz kļūdu manā domu gaitā: cik saprotu, sākotnēji zivs atrodas noteiktā dziļumā līdzsvarā, kas nozīmē, ka celējspēks kompensē smaguma spēku, kopspēks ir nulle. Zivs sāk piepūst peldpūsli, nemainot masu - tātad, tilpums pieaug un celējspēks kļūst lielāks par smaguma spēku, rodas uz augšu vērsts kopspēks, kas piešķir zivij uz augšu vērstu paātrinājumu, rezultātā zivs peld uz augšu, kur, pēc organizētāju piedāvāta risinājuma, šķidruma blīvums ir lielāks (citēju: "no piedāvātiem grafikiem jāizvēlas tādi, kuros ūdens blīvums samazinās, palielinoties dziļumam"), kas nozīmē, ka zivs paātrinājums pieaug, rezultātā zivij vajadzētu izlidot no šķidruma kā korķim no šampanieša pudeles. Kurā brīdī iespējama kustība uz zemāko šķidruma līmeni? 

Es piekrītu, ka zivs ar papielinātu tilpumu varētu atrasties jaunajā līdzsvara stāvoklī lielākajā dziļumā, ja tur būtu mazāks blīvums, bet es nesaprotu, kā zivs var nonākt šajā jaunajā līdzsvara stāvoklī. Vai pieņēmam, ka zivs spēj uzvesties kā elektrons atomā - atrasties atļautajās orbītās, bet nekad neatrasties starp tām?

Atbildot uz Ludmila Belogrudova

Atbilde: 9.kl. 1.uzdevums 3B jautājums

Nosūtīja Ata Krūmiņa

Milzu paldies, Ludmila, ka nopublicēji šo komentāru!

Nav šaubu, ka pareizās atbildes būtu pareizas, ja jautāts būtu ''kurā gadījumā zivs ar uzpūstu peldpūsli var atrasties līdzsvara stāvoklī lielākā dziļumā'', bet jautājums ir uzdots par ''sāks grimt''. Manuprāt zivs grimt nesāks, jo konkrētajā vietā zivs atrodas līdzsvara stāvoklī - Farh = mg vietā ar konkrētu blīvumu. Pieaugot tilpumam, pieaug arī Farh. Cik saprotu, tā notiek arī, ja jāņem vērā zivs izmērus un blīvuma atšķirības virs un zem zivs. Arhimēda spēks varētu samazināties tikai tad, ja zivs tilpumam pieaugot, (lēcienveidā) mainītos blīvums dziļumā, kurā zivs atrodas. Es, atbildot, izvēlējos grafiku, kurā ir blīvuma maksimums, tātad divi iespējamie jaunie līdzsvara stāvokļi - virs un zem. Jo vismaz vienu atbildi bija jāizvēlas. Varu iztēloties analoģiju ar potenciāla bedri ar diviem minimumiem, bet zivs taču nevar ''tunelēt'' no augšējā uz apakšējo līdzsvara stāvokli... ne velti, apspriežot šo uzdevumu, uzradās jociņš par ''kvantu zivi''...Manuprāt, šim jautājumam pareizās atbildes nav.

Atbildot uz Ludmila Belogrudova

Atbilde: 9.kl. 2.uzdevums 7B jautājums

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Gadījumā, ja blīvums samazinās pieaugot dziļumam, zivs līdzsvars noteiktajā dziļumā ir nestabils: tas nozīmē, ka, ja zivs nedaudz papeld uz augšu (nemainot tilpumu), tā Arhimēda spēka ietekmē uzpeld līdz ezera virsmai, bet, ja zivs nedaudz papeld uz ezera dibenu (nemainot tilpumu), tās smaguma spēku nekompensē Arhimēda spēks un tā noslīkst līdz ezera dibenam.

Neatkarīgi no augstāk aprakstītā, ja zivs tilpums pieaug, pieaug arī Arhimēda spēks un tā peld uz ezera virsmu.

Tā kā šajā uzdevumā nav nevienas pareizās atbildes, tad tas tiek anulēts.