10. klase 15. jautājums D punkts

10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Kims Georgs Pavlovs
Atbilžu skaits: 6
“Cilvēks atrodas karuselī. Cik lielam jābūt minimālajam leņķiskajam ātrumam, lai cilvēks nenokristu, bet paliktu STĀVĒT vertikāli pie sienas, ja berzes koeficients starp sienu un cilvēku ir µ = 0,5?” Šajā uzdevumā ar stāvēšanu var uztvert to, ka cilvēks stāv ar kājām uz zemes ( tad pieņemot, ka reakcijas pret sienu nav , iegūst, ka minimālais leņķiskais ātrums ir 1 rad/s ). Šādi uzdevuma nosacījumi neļauj viennozīmīgi saprast uzdevumā aprakstīto situāciju.
Atbildot uz Kims Georgs Pavlovs

Atbilde: 10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Vilhelms Cinis

Šī gan izklausās par piesiešanos valodai, jo

1) "Modelēsim karuseli kā cilindru ar perpendikulārām sienām" dod mums iespaidu, ka grīdu un griestu nav.

2) "Kādā brīdī, karuselim rotējot ar pietiekami lielu ātrumu, cilvēks vairs nespēj nokrist, lai gan vairs neturas, un viņu no apakšas nekas neatbalsta" liek mums domāt, ka šī ir situācija, kuru mēs uzdevumā aplūkosim.

3) Citi formulējumi šim uzdevumam izklausītos neveikli vai arī būtu tik pat mulsinoši ar savu pielietoto valodu.

Piedevām, uzdevums kļūst bezjēdzīgs apspriestās problēmas kontekstā, ja tiek pieņemts Jūsu piedāvātais variants.

Atbildot uz Vilhelms Cinis

Atbilde: 10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Ilmārs Štolcers

Tomēr uzdevuma formulējumam būtu jābūt skaidri saprotamam, ko nevar teikt par šo gadījumu. Arī piedāvātais zīmējums neparāda kvalitatīvi, kāda problēma ir jārisina, radot situāciju, ka uzdevumu iespējams interpretēt dažādos veidos.

Atbildot uz Kims Georgs Pavlovs

Re: 10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Jā uzdevuma formulējums varētu neizklausīties pārāk veiksmīgi, bet, piekrītot Vilhelmam, man liekas, ka pat no šāda formulējuma un uzdevuma konteksta tomēr var nojaust, kas tieši ir domāts. Jebkurā gadījumā komisija izskatīs Jūsu komentāru sīkāk.

Atbildot uz Aleksandrs Sorokins

Atbilde: Re: 10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Milana Komisarova
Es arī uztvēru šo uzdevumu līdzīgi Kimam- man arī iznāca, ka minimālais leņķiskais ātrums ir 1 rad/s, neņemot vērā reakciju pret sienu. Manuprāt, šī atbilde ir arī jāskaita kā pareizā.
Atbildot uz Aleksandrs Sorokins

Atbilde: Re: 10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Lauris Leimanis

Piekrītu Kimam. Šo uzdevumu var interpretēt dažādi . Ja neņem vērā balsta reakcijas spēku, tad patiesām minimālais leņķiskais ātrums ir 1rad/s. Vārds “stāvēt “ var patiešām samulsināt, tāpēc uzskatu, ka jāskaita atbilde 1rad/s arī kā pareizā . 

Atbildot uz Kims Georgs Pavlovs

Atbilde: 10. klase 15. jautājums D punkts

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Uzdevuma aprakstā teikts: "Kādā brīdī, karuselim rotējot ar pietiekami lielu ātrumu, cilvēks vairs nespēj nokrist, lai gan vairs neturas, un viņu no apakšas nekas neatbalsta." Šis apraksts viennozīmīgo saka, ka karuselim nav grīdas.

Uzdevuma punktā ir teikts: "berzes koeficients starp sienu un cilvēku ir µ = 0,5". Šis papildus akcentē, ka mēs neapskatām berzi pret grīdu.

Piekrītu, ka stāvēšana var mulsināt, bet nezinot berzes koeficientu starp cilvēku un zemi, nav iespējams iegūt jūsu norādīto vērtību.

Uzdevuma rezultāti netiek mainīti.