10. klases 4. jautājums

10. klases 4. jautājums

Nosūtīja Matīss Zicāns
Atbilžu skaits: 5

Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes. Apskatīsim 2 situācijas 

1. Sabiedriskais transports brauc neatkarīgi no tā, vai es ar to braucu, vai nē. Sabiedriskais transports kursēs vienmēr, arī ja tajā uz doto brīdi neatrastos neviens cilvēks. Nepieļauju tādu iespēju, ka pilnīgi visi pārtrauktu izmantot sabiedrisko transportu. Atrodoties iekšā sabiedriskajā transportā tādā gadījumā nevienam netraucētu. Savukārt ejot ar kājām es esmu kā atsevišķs satiksmes objekts, neesmu nekur iekšā. Aplūkosim pāris gadījumus, kā es varētu palēnināt satiksmi. 1) Gājēju pārejas bez luksoforiem. Ja esmu vienīgais gājējs, mašīnas apstāsies manis dēļ. Var veidoties sastrēgums. 2) Mašīnas pagrieziens piem. pa labi, mašīnai var nākties gaidīt, ja arī gājējiem deg zaļā gaisma luksoforā. Ja es būtu vienīgais gājējs, atkal mašīnu plūsma palēninās, vairāk mašīnu paliek pie luksofora. Uzskatu, ka ir daudz lielāka iespēja pilsētā būt vienīgajam, kas pāriet pie kādas gājēju pārejas, nekā būt vienīgajam, kas izmanto sabiedrisko transportu.

2. Var mērīt satiksmes intensitāti arī pēc tā, cik cilvēku dotajā brīdī atrodas satiksmē. Tādā gadījumā sabiedriskajā transportā atradīsies vairāk cilvēku nekā taksometrā. Ņemot vērā, ka taksometram jābrauc turp un atpakaļ, tad tie vienādi palielina satiksmes intensitāti, kas neļauj viennozīmīgi izpildīt uzdevuma nosacījumus. 

Manuprāt šajā uzdevumā jāieskaita visas iespējamās atbildes, kādas ir iesniegtas, (vai arī jāanulē), jo tās ir atkarīgas no cilvēka interpretācijas un uztveres.

Atbildot uz Matīss Zicāns

Atbilde: 10. klases 4. jautājums

Nosūtīja Kims Georgs Pavlovs

Pilnīgi piekrītu ! Manuprāt, šim jautājumam nav īsti sakara ar fizikas olimpiādi, kā arī atbildes uz to patiešām ir atkarīgas no cilvēka uztveres. Es spriedu līdzīgi kā Matīss otrajā situācija un ieguvu, ka transports palielina vairāk intensitāti nekā taksometrs mērot intensitāti pēc cilvēku skaita, kas atrodas pašā sastrēgumā. Manuprāt , vajadzētu anulēt šo uzdevumu .

Atbildot uz Matīss Zicāns

Atbilde: 10. klases 4. jautājums

Nosūtīja Kims Georgs Pavlovs

Izmantojot Tavus spriedumus par sastrēguma intensitāti atkarībā no cilvēka skaita, kas tajā atrodas par pareizu atbildi var uzskatīt arī 

1. ar kājām 

2. taksometrs viens pats 

3. taksometrs ar brāli utt. 

4. sabiedriskais transports 

Varam secināt , ka viennozīmīgas atbildes nav . Tās visas ir atkarīgas no cilvēka uztveres . 

Atbildot uz Matīss Zicāns

Atbilde: 10. klases 4. jautājums

Nosūtīja Edvards Miezītis

Tavam spriedumam daļēji piekrītu.

Man likās pašsaprotami, ka taksometrs vienam pašam un taksometrs ar brāli ir tie, kas intensitāti palielinās visvairāk, bet pareizā atbilde par sabiedrisko transportu un gajēju, likās pilnībā neloģiska spriežot pēc principa cik papildus satiksmes dalībnieki tiks radīti atkarība no pārvietošanās veida. 

Šī, ir. manuprāt, pareizā secība sākot sākot ar vismazāk satiksmes intensitvitāti palielinošo pārvietošanās veidu.

1)sabiedriskais transports

2)gājējs

3)taksis ar brāli

4)taksis vienam pašam