11. klase 1.jautājums, B punkts

11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Rolands Lopatko
Atbilžu skaits: 9
Lūdzu pārskatīt šī uzdevuma atbildi - tiek prasīta burbulī esošās gāzes masa nanogramos, bet Jūsu sniegtā atbilde ir mikrogramos.
Paldies
Atbildot uz Rolands Lopatko

Atbilde: 11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Vladislavs Dombrovskis

Jā, kaut arī uzdevums ir fiziski korekts, tomēr vēlētos atzīt, ka daži indivīdi varēja veltīt šim uzdevumam pārāk daudz laika. Nanogrami varēja rast nesaprašanu, jo priedēkļi nano- , mikro- utt. ir domāti nenozīmīgo ciparu noīsināšanai. Taču pēc zīmīgo ciparu skaita ir loģiski, lai atbilde būtu mikrogramos, ko arī pamanīja daži indivīdi.

Atbildot uz Vladislavs Dombrovskis

Atbilde: 11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Ilmārs Štolcers

Taisnība. Laikam loģiskāk būtu vienkārši šo uzdevumu neņemt vērā.

Atbildot uz Ilmārs Štolcers

Atbilde: 11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Aija Monika Vainiņa

Labdien! Vēlos olimpiādes uzdevumu sastādītājus aicināt pieņemt sākotnējo nostāju -  uzdevuma nosacījumos prasīto, kur rakstīts norādīt ng.

Mervienību pārveidošana ir teorija, ko fizikas stundās vajadzētu mācīt jau 8. klasē. Pilnīgi piekrītu, ka formulējuma dēļ var rasties pārpratumi, tomēr neuzskatu, ka ir "loģiskāk" norādīt atbildi mikrogramos tikai tādēļ, ka tur ir mazāk skaitļu. Katrs kas norādīja pareizio atbildi - nanogramus, noteikti arī šaubījās par atbildi ar 6 skaitļiem, bet tērēja laiku pārveidošanai.

Organizatoru kļūda ir pilnīgi pieņemama, cilvēcīga. Objektīvi vērtējot, šajā gadījumā tika prasīts aprēķināt reālu lielumu un nav iemesla uzdevuma anulācijai. Es uzskatu, ka visracionālāk būtu pārrēķināt dalībnieku punktus, nanogramus ieskaitot kā pareizu atbildi.

P.S. Olimpiādē bija pietiekami daudz uzdevumu, kur kāds dalībnieks neaizdomājās vai kādu citu iemeslu dēļ sajauca mervienības, nav objektīvi šo izdalīt kā atsevišķu gadījumu cilvēcīgas uzdevumu sastādītāju kļūdas dēļ, kas nekādā veidā nemaina uzdevuma būtību. 

Atbildot uz Vladislavs Dombrovskis

Atbilde: 11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Ansis Ēcis

Tikai tāpēc, ka varēja pajautāt ko citu, uzdevumu ņemt ārā nav loģiski. Loģiski ir izlasīt uzdevumu un atbildēt precīzi kā prasīts. Ja ir iespējas interpretēt citādāk, tad interpretē uzdevuma uzliktajos rāmjos. Ja prasīts nanogramos, būtu neloģiski atbildēt mikrogramos, tikai tāpēc, ka man tā patīk labāk vai ir vienkāršāk. Uzdevums ir jāpārvērtē, bet ņemt ārā būtu nekorekti pret tiem, kuri izlasīja pareizi. Tie, kas atbildēja mikrogramos vai gramos vai kilogramos ir paši vainīgi.

Atbildot uz Ansis Ēcis

Atbilde: 11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Edvards Jānis Treijs

Pilnīgi piekrītu, katrā uzdevumā atbilde jāiesniedz savā mērvienībā.

Protams, ir ļoti mulsinoši, ka SI vienībai kā kilograms ir metriskais prefikss kilo, bet mums to ir jamāk ņemt vērā, lai iegūtu pareizu skaitlisko rezultātu.

Atbildot uz Rolands Lopatko

Atbilde: 11. klase 1.jautājums, B punkts

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Paldies ka norādījāt uz kļūdu. Pēc žūrijas lēmuma uzdevuma pareizā atbilde mainīta uz rezultātu nanogramos, kas ir vienīgā pareizā atbilde šajā uzdevumā.