Organizatoru atbildes.

Organizatoru atbildes.

Nosūtīja Lauris Ģirts Lācis
Atbilžu skaits: 5

Kad tiks dotas atbildes uz mūsu jautājumiem un ierosinājumiem? Jūs jau šīs nedēļas sākumā solījāt sniegt atbildes uz mūsu uzdotajiem jautājumiem. Es domāju, ka daudzi mani šajā jautājumā atbalstīs.

Cieņā, 

olimpiādes dalībnieks - Lauris Ģirts Lācis

Atbildot uz Lauris Ģirts Lācis

Atbilde: Organizatoru atbildes.

Nosūtīja Eduards Lapiņš

Punktu skaits ir ticis pārvērtēts un savā pārskatā jau var redzēt gan jauno punktu skaitu, gan kuri uzdevumi ir pārskatīti. Pieņemu, ka mūsu uzdoto jautājumu apjoms ir tik liels, ka sagatavot korektas atbildes par uzdevumu pārvērtējumu ir ļoti laikietilpīgs process.

Atbildot uz Eduards Lapiņš

Atbilde: Organizatoru atbildes.

Nosūtīja Teodors Muzis
Lai gan tas varētu būt laikietilpīgi, uzskatu, ka organizatoriem ir jāizskaidro pieņemtie gala lēmumi attiecībā uz dalībnieku iesniegtajiem jautājumiem, kā tas notiek citās mācību olimpiādēs, kur turklāt uzdevumi mēdz būt pat 4 klašu grupās un ir daudz vairāk un dažādu iebildumu. Tas sniedz dalībniekiem iespēju mācīties, kā arī aizstāvēt savu viedokli un uzklausīt citu viedokli, beigās nonākot pie kāda kompromisa.
Šobrīd radusies nepatīkama situācija - mums ir pateikts, ka olimpiādes jautājumu apspriešana ir vērtīgākā olimpiādes daļa un apsolītas atbildes uz mūsu jautājumiem, taču beigās bez paskaidrojumiem tiek izlaboti tikai daži uzdevumi, kamēr citos izmaiņas netiek veiktas, lai gan iebildumi šķita vienlīdz pārliecinoši un pamatoti visos uzdevumos. Ceru, ka tā nav, bet nedaudz rodas sajūta, ka daļa iebildumu vienkārši ignorēti.
Atbildot uz Teodors Muzis

Atbilde: Organizatoru atbildes.

Nosūtīja Eduards Lapiņš

Esmu pārliecināts, ka atbildes tiks sniegtas līdz gada beigām. Ja ne, ir pavisam nopietns pamats iesniegt sūdzību par šīs olimpiādes nepilnīgu rīkošanu,organizēšanu.

Atbildot uz Lauris Ģirts Lācis

Atbilde: Organizatoru atbildes.

Nosūtīja Danute Grīnfelde

Paldies visiem foruma dalībniekiem par jautājumiem, komentāriem un ierosinājumiem un pacietību atbilžu gaidīšanā!

Ņemot vērā dalībnieku ierosinājumus, valsts 26. vēstures olimpiādes vidusskolas klašu grupas rezultāti ir pārvērtēti. Izmaiņas skar šādus jautājumus:

2. uzdevumā (papildini tekstu ar trūkstošajiem jēdzieniem, datiem un nosaukumiem) teikumā “Sabiedrotās valstis 1945. gadā ______ konferencē vienojās atdot Polijai Vācijas zemes uz austrumiem no Oderas un Neises, kā arī daļu bijušās vācu Austrumprūsijas” ka pareizas tiek ieskaitītas gan Jaltas, gan Potsdamas konferences.

9. uzdevumā kā pareiza atbilde tiek ieskaitīta ne tikai deportācija, bet arī “deportācijas” daudzskaitlī.

12. uzdevumā kā daļēji pareiza atbilde tiek ieskaitīta “gulaga nometnes”. Tā kā definīcijā atslēgas vārds ir nometņu sistēma, nometnes nevar uzskatīt par pilnīgi pareizu atbildi. Atbilde “gulaga nometnes” saņem 50% vērtējuma (citiem vārdiem – 0,5 punktus); 100% vērtējums būtu negodīgs pret tiem 326 dalībniekiem, kas norādīja pareizo atbildi: gulags vai GULAG.

13. uzdevumā kā daļēji pareiza atbilde tiek ieskaitīta “skrīnings”. Tā kā par skrīningu sauc jebkuru sistēmisku izvērtēšana, to var attiecināt arī uz personu pārbaudi. Skrīnings ir plašāks jēdziens par filtrāciju. Atbilde “skrīnings” saņem 50% vērtējuma (citiem vārdiem – 0,5 punktus).

14. uzdevumā kā pareiza atbilde tiek ieskaitīta “dipītis”. Paldies Teodoram Muzim par ļoti korektu komentāru un atsauci uz Nacionālo enciklopēdiju. Iepriekšējo komentētāju minētā LSM raksta autors šī jēdziena lietojumu atzina par tulkotāju kļūdu, bet uzdevumi.lv nav uzskatāms par autoritatīvu avotu. Savukārt Nacionālā enciklopēdija būtu vērā ņemams leksikas avots, pat ja jēdziens tur šādā rakstībā tiktu minēts pirmo reizi.


Komentāri par citiem uzdevumiem

Jūs jau visi zināt, ka 28. uzdevumā ir ieviesusies sintakses kļūda. 4., 5., 6., 8. jautājuma atbildes netiek ņemtas vērā kopvērtējumā. 

Vairāki dalībnieki komentēja, ka 29. uzdevumā (no albuma izbirušās fotogrāfijas) nav norādīts, vai fotogrāfijas jāizkārto vertikāli vai horizontāli. Fotogrāfiju albumu lapas parasti aizpilda secīgi, t. i. vispirms aizpilda vienu lapu un tikai tad sāk izvietot attēlus nākamajā. Tas nozīmē, ka attēli izvietoti vertikāli sākot no kreisā augšējā stūra. Tā kā fotogrāfiju uzņemšanas laiku šķir vairāki gadi, valsts varas maiņa un izsūtījums, ir maz ticams, ka fotogrāfijas tiktu visu mūžu krātas, lai izkārtotu nejaušā secībā. Tādēļ uzdevums ir sakārtot fotogrāfijas hronoloģiski un izvietot vertikāli.

Uz jautājumiem par vidusskolas 3. uzdevumu un 26. uzdevumu tiks atbildēts atsevišķi.