Lai brauc uz neatgriešanos!

Lai brauc uz neatgriešanos!

Nosūtīja Teodors Muzis
Atbilžu skaits: 5

Lai gan K. Ulmaņa vārdi lielākoties adresēti latviešiem tomēr tajos skaidri lasāms, ka tie vērst arī pret vācbaltiešiem: "Bet lai zina, ka izbraukšana šinīs dienās ir iespējama tikai līdzīgā kārtā, ka vāciešiem —Latvijas pilsoņiem, proti, uz neatgriešanos!" K. Ulmanis vēlas, lai izceļot gribošie latvieši saprastu jau vācbaltiešiem iepriekš zināmo - brauciet uz neatgriešanos, šeit Jūs neesat gaidīti!

Ne velti runā K. Ulmanis ir teicis "vāciešiem - Latvijas pilsoņiem", nevis "vācbaltiešiem", kas vairāk raksturotu šīs grupas ilgo piederību Latvijai. Tas lieliski parāda K. Ulmaņa autoritārā režīma politiku, kas lielā mērā balstījās uz nacionālismu, tādēļ 1939. gadā tas ne tikai nevēlējās paturēt savā nācijā vācbaltiešus, bet pat ļoti aktīvi veicināja viņu izceļošanu gan vārdos, gan darbos.

Pamatojoties uz iepriekš minēto lūdzu 28. jautājuma 7. punktā ieskaitīt atbildi, ka K. Ulmaņa izteikums adresēts visiem aizbraucošajiem Latvijas pilsoņiem.

Atbildot uz Teodors Muzis

Atbilde: Lai brauc uz neatgriešanos!

Nosūtīja Julija Zabrodina

Jūsu pamatojums ir loģisks, tomēr pilnīgi tam piekrist, spriežot tieši pēc teksta, manuprāt, nebūtu korekti. Savā runā Kārlis Ulmanis akcentē uzmanību uz to, ka "viens satraukuma veids šinī sakarībā ir stāsti, ka arī daži LATVIEŠI gribot izceļot reizē ar vāciešiem, kāpēc, to, laikam, viņi paši zina". Spriežot pēc viņa teiktā, frāze "Lai brauc uz neatgriešanos!" viennozīmīgi tika adresēta latviešu tautības Latvijas pilsoņiem, jo K. Ulmanis pauž ne tik savu attieksmi pret vācbaltiešiem un nevēlēšanos paturēt viņus nācijā, cik attieksmi pret tieši aizbracošajiem latviešiem.