27. uzd.- vārdšķiras. 19. uzd.- mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi.

27. uzd.- vārdšķiras. 19. uzd.- mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi.

Nosūtīja Laima Kampa
Atbilžu skaits: 1

Sveiki!

Radās jautājums, vai tiešām teikumā "Dieniņ, kāds milzums melu!" vārds "dieniņ'' ir lietvārds? Manuprāt, tas ir izsauksmes vārds. Protams, vārds ''diena'' citā kontekstā būtu lietvārds, bet šajā gadījumā lietots komats un izsaukuma zīme. Piemēram, ''velns'' tiek lietots kā izsauksmes vārds, kas citā kontekstā arī var būt lietvārds.

http://valoda.ailab.lv/latval/vidusskolai/morfol/izsauk.htm

Šaubas arī radās par 19. jautājuma pirmo piemēru. Es neuzskatu, ka "visi trauki uz galda salēcās" būtu personifikācija. Nav taču domāts, ka traukiem piedēvē dzīvas būtnes pazīmes, šāda frāze bieži tiek lietota kopā "uzsita dūri tā, ka visi trauki uz galda salēcās", šajā kontekstā to varētu uztvert kā hiperbolu. Ja arī netiek pieņemts šāds frāzes papildinājums, tāpat šis nav labākais personifikācijas piemērs.

Paldies jau iepriekš!

Laima Kampa

Atbildot uz Laima Kampa

Atbilde: 27. uzd.- vārdšķiras. 19. uzd.- mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi.

Nosūtīja Rūdolfs Golubovs

Piekrītu par vārdu “dieniņ”, bet neesmu patiešām pārliecināts, cik ļoti tas atbilst izsauksmes vārdam. Taču izsauksmes vārda funkcijā tas gan lietots. 

“Visi trauki salēcās” neiedziļinoties kontekstā tomēr ir personifikācija, manuprāt, kaut gan tiek pausts sava veida pārspīlējums. Ja būtu dots teksts, varētu patiesi uzskatīt, ka tā drizāk ir hiperbola.