16.13. Klimata pārmaiņu radītie riski Latvijai un ieteikumi to novēršanai

Latvijas galvaspilsēta Rīga atrodas Daugavas krastos pie Rīgas līča. Galvenie plūdu riski galvaspilsētā ir vētras ziemā, ledus kušanas laiks pavasarī un ūdens līmeņa paaugstināšanos, ko izraisa ūdens nopludināšana pa Daugavu.

2010. gadā Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sāka īstenot „integrētu stratēģiju, lai Rīgas pilsēta pielāgotos hidroloģisko procesu izmaiņām saistībā ar klimata pārmaiņām”.

Ievērojamais ekonomiskais kaitējums, ko ir radījuši plūdi, visticamāk palielināsies klimata pārmaiņu dēļ. Jāveic detalizēti pētījumi par klimata pārmaiņu ietekmi uz plūdu norises procesiem, lai izstrādātu atbilstošu adaptācijas stratēģiju.

Lai gan stratēģijas izstrādāšanai varētu būt labs sākums, Rīgas dome varētu iepazīties arī ar citu pilsētu līdzīgām situācijām un izstrādāt pilnīgāku adaptācijas stratēģiju, kas ierobežotu negatīvo plūdu ietekmi.

Lauksaimniecības nozares IKP īpatsvars Latvijā nav augsts, bet tā nozīme tautsaimniecībā ir liela – tā ir svarīga nozare, ar kuru jārēķinās, lai pielāgotos klimata pārmaiņām.

Nīderlande un Latvija ir no tā paša Atlantijas un boreālā ekoreģiona. Reāli tie nav identiski, bet ar daudzām līdzībām. Tas nozīmē, ka arī klimata pārmaiņu sekas varētu būt līdzīgas.

Tādējādi, būtu lietderīgi izmantot Nīderlandes klimata pārmaiņu adaptācijas stratēģiju, pilnveidojot un attīstot ar Latvijas klimata pārmaiņām saistītos politikas plānošanas dokumentus.