16. Piemērošanās klimata pārmaiņām Eiropā

Vietne: E-izglītība
Kurss: Klimats un ilgtspējīga attīstība
Grāmata: 16. Piemērošanās klimata pārmaiņām Eiropā
Drukājis: Vieslietotājs
Datums: sestdiena, 2024. gada 4. maijs, 16:40

Apraksts

Klimats un ilgtspējīga attīstība

Redaktori: Māris Kļaviņš un Jānis Zaļoksnis.

Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2016, lpp

Grāmata “Klimats un ilgtspējīga attīstība” izstrādāta un izdota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.–2014. gada perioda programmas “Nacionālā klimata politika” neliela apjoma grantu shēmas projektu “Kapacitātes celšana pētījumiem un pasākumiem sabiedrības zināšanu uzlabošanai par klimata pārmaiņām un to radītajām sekām” projekta “Klimata pārmaiņu izglītība visiem” ietvaros.

16.1. Norvēģijas Klimata līgums



Klimata politikas veidošana ir īpaši grūta, jo daudzu pasākumu īstenošana īstermiņā ir dārga, bet ieguvumi būs jūtami tikai vēlāk un varbūt pat citur pasaulē. Politiķiem ir grūti iestāties par budžeta samazinājumu veselības aprūpei vai izglītībai, lai līdzekļus varētu novirzīt emisiju samazināšanas pasākumiem, kas vēlētajiem nedos redzamus rezultātus deputātu pilnvaru periodā.

Norvēģijā šī problēma ir daļēji atrisināta ar plaša kompromisa panākšanu starp vairumu politisko partiju, kas ievēlētas parlamentā. Norvēģijas Klimata līgums tika saskaņots, vienojoties sešām partijām –gan pozīcijas, gan opozīcijas partijām. Tas ir nodrošinājis jaunas politikas pamatnostādņu pieņemšanu neatkarīgi no iespējamām izmaiņām valdībā, jo šīs sešas partijas vienmēr ir bijušas ievēlētas parlamentā. Tādējādi Klimata līgums nodrošina ilgtermiņa perspektīvu klimata politikas īstenošanai, pat ņemot vērā, ka jaunas vēlēšanas notiek ik pēc četriem gadiem.

Pirmais kompromiss tika pieņemts 2008. gadā un ietvēra Norvēģijas klimata politiku un pasākumus, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Kompromiss tika panākts starp toreizējo opozīcijas partiju konservatīvajiem, liberāļiem un kristīgo demokrātu deputātiem, kā arī trīspusējo koalīciju, kas ietvēra Sociālistu, Darba un Centra partijas. Kaut arī vairākām no šīm partijām bija vērienīgāka klimata politika, un tās turpinās cīnīties par plašākiem klimata politikas mērķiem un pasākumiem, kompromiss noteica kopējus mērķus, kam piekrita visas sešas partijas.

Vienošanās tika atjaunināta 2012. gadā, vienlaikus publicējot Balto grāmatu par Norvēģijas klimata politiku.

Atjauninātais Klimata līgums ietver šādus galvenos mērķus:
  • Norvēģija būs klimata ziņā neitrāla valsts 2050. gadā;

  • Norvēģija būs oglekļa dioksīda emisiju neitrāla pirms 2030. gada, ja arī citām valstīm būs līdzīga apņemšanās;

  • Norvēģija līdz 2020. gadam samazinās SEG emisijas 30% apmērā salīdzinājumā ar 1990. gadu;

  •  Norvēģijas klimata mērķos būs uzstādījums samazināt SEG emisijas par 40% 2020. gadā salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni, ja valstis, kurās ir lielākās SEG emisijas, uzņemsies līdzīgas emisiju samazināšanas saistības.

SEG emisijas Norvēģijā tiks samazinātas apmēram par trešdaļu vai pat pusi, bet pārējo samazinājumu segs, iegādājoties oglekļa kvotas starptautiskā tirdzniecībā.


16.1. att. Norvēģijas parlamenta (Storting) ēka galvaspilsētā Oslo.

Daži konkrēti veicamie pasākumi ir šādi:

  • nodrošināt papildu finanšu līdzekļus Klimata un tehnoloģiju fondam nākamajiem četriem gadiem, lai veicinātu SEG emisiju samazināšanas tehnoloģiju attīstību, paredzot līdzekļu palielinājumu līdz 50 miljardiem Norvēģijas kronu (5,3 miljardi EUR) 2020. gadā;

  • panākt aizliegumu naftas produktu izmantošanai dzīvojamo un sabiedrisko ēku apkurei nākamo astoņu gadu laikā ar nosacījumu, ka mājsaimniecībām tiks nodrošinātas labas atbalsta shēmas;

  • pašreizējie nodokļu atvieglojumi „nulles emisiju” automašīnu iegādei un izmantošanai tiks pagarināti vēl uz pieciem gadiem, līdz „nulles emisiju” automašīnu skaits pārsniegs 50 000;

  • strauji palielināsies atlīdzības apjoms sabiedriskajam transportam nākamajiem diviem gadiem, bet finansiālais atbalsts tiks izmaksāts tikai saskaņā ar dokumentētiem rezultātiem;

  • valdība nākamajā valsts budžetā palielinās finansējumu videi draudzīgas enerģijas pētniecības centriem, to skaitā jaunam pētniecības centram par ģeotermālās enerģijas plašāku izmantošanu;

  • valdība palielinās iemaksas lielākiem sabiedriskā transporta projektiem lielākajās pilsētās un ap tām – lai tas nebūtu jāfinansē no pašvaldību puses;

  • ātrāk attīstīt starppilsētu vilcienu satiksmi starp lielākajām pilsētām, kas saistītas ar galvaspilsētu Oslo;

  • izveidot vismaz vienu pilna apjoma oglekļa savienojumu uztveršanas un uzglabāšanas demonstrācijas iekārtu astoņu gadu laikā;

  • izstrādāt stratēģiju biogāzes izmantošanai;

  • palielināt CO2 nodokli naftas nozarē līdz 400 NOK (42 EUR) par vienu tonnu CO2 ekvivalenta.

Baltajā grāmatā par klimata politiku ir konstatēts, ka Norvēģijas valdības veiktie pasākumi 2011.–2012. gadā ir samazinājuši SEG emisijas par aptuveni 20% salīdzinājumā ar neiejaukšanās scenāriju. Oglekļa savienojumu izmantošanas intensitāte (emisiju apjoms uz saražotā produkta vienību) Norvēģijas ekonomikā laika posmā no 1990. līdz 2010. gadam ir samazinājies par aptuveni 36%. Tomēr sakarā ar ekonomisko izaugsmi emisiju apjoms Norvēģijā joprojām palielinās, lai gan lēnāk, nekā tas būtu, ja pasākumi netiktu veikti.

1990. gadā Norvēģijas emisiju apjoms bija 49,8 miljoni tonnu CO2 ekvivalenta, bet tās ir pieaugušas līdz 53,9 miljoniem tonnu 2010. gadā.

Norvēģijas Klimata līgums ir arī ievērojami palielinājis ar enerģētiku saistīto pētniecību, veicinājis valsts attīstību un praktiski parādījis jaunās klimata politikas devumu nākotnei.

16.2. Maksa par oglekļa savienojumu emisijām Norvēģijā



Princips, ka piesārņotājiem ir jāmaksā par radītām kaitīgām emisijām, ir svarīgs faktors Ziemeļvalstu valdību klimata politikas veidošanā. Apgalvojums, ka lielās SEG emisijas ir tirgus nepilnību rezultāts, ir pamatots – patiesās izmaksas par oglekļa savienojumu emisijām netiek uzskaitītas un neparādās ekonomikas pārskatos.

Uzskats par to, ka, piesārņotājam maksājot pilnu cenu par visām darbībām un produktiem, arī sedzot izmaksas par sabiedrībai nodarīto vides kaitējumu, būtu labs stimuls samazināt emisijas un izstrādāt un īstenot jaunas un videi draudzīgas tehnoloģijas, varētu pilnībā attaisnoties.

Taču tirgus vajadzībām ir nepieciešama telpa un laiks, lai varētu pielāgotos jaunajiem izaicinājumiem. Ir svarīgi nenomākt ekonomiku, palielinot izmaksas dažām nozarēm pārāk ātri. Labāk ir atvieglot pāreju uz zemu emisiju risinājumiem, gan pakāpeniski palielinot izmaksas par piesārņojumu, gan arī sniedzot mērķtiecīgas subsīdijas.

Aptuveni uz 80% Norvēģijas SEG emisiju attiecas vai nu nodokļi, vai emisiju kvotu tirdzniecības sistēma, vai arī abi veidi kopā.


CO2 nodoklis

Visās Ziemeļvalstīs nodokļi tiek piemēroti par enerģijas izmantošanu un par CO2 emisijām. Kopš 1991. gada, Norvēģijā šis nodoklis tiek piemērots

  • benzīnam,
  • vieglajām un smagajām naftas frakcijām,
  • Ziemeļjūrā iegūtai naftai,
  • celulozes un papīra ražošanai,
  • zivju produkcijai,
  • iekšzemes aviācijai un kuģniecībai.


16.2. att. Naftas platforma Ziemeļjūrā.

Avots: https://en.wikipedia.org/wiki/North_Sea_oil

Dažās nozares, piemēram, zvejniecība tālajos un piekrastes ūdeņos, rūpnieciskie procesi, starptautiskā kuģniecība un aviācija, ir atbrīvotas no šī nodokļa. Minētās nozarēs rit intensīva tirdzniecība, kas ir pakļauta starptautiskai konkurencei, tāpēc tās ir jāaizsargā.

Emisijas, ko rada starptautiskā kuģošana un aviācija, netiek uzskaitītas Norvēģijas emisiju reģistrā, jo nerada piesārņojumu Norvēģijas robežās.

Koksnes pārstrādes rūpniecībai, siļķu pārstrādei un zivju miltu ražošanai CO2 emisiju nodoklis ir samazināts par 50%.

Norvēģijas CO2 emisiju nodokļi ievērojami atšķiras starp nozarēm, kā arī atkarībā no degvielas avotiem un degvielas izmantojuma. Zināmā mērā nodokļi atšķiras arī dažādās tautsaimniecības nozarēs. Iekšzemē nodokļu līmenis galvenokārt ir atkarīgs no minerāleļļu un benzīna izmantošanas, to atšķirīgi apliekot ar nodokli iegādei vai importam. No Norvēģijas naftas platformām nodokļi tiek iekasēti par naftas un dabasgāzes dedzināšanu. CO2 emisiju nodoklis tiek piemērots arī par emisijām no atkritumu sadedzināšanas.

2014. gadā cena par vienu tonnu CO2 ekvivalenta svārstījās no 4 līdz 65 eiro atkarībā no fosilā kurināmā un lietošanas veida. Vidējā cena ir 250 NOK (26 EUR) par vienu CO2 tonnu. Lielās atšķirības nodokļu līmeņa ziņā nosaka tas, ka robežizmaksas emisiju samazināšanā ievērojami atšķiras starp dažādām nozarēm. Naftas nozarei ir visaugstākie nodokļi, bet ražošanas procesi ir lielā mērā atbrīvoti no tiem (18% no emisijas 2006. gadā).

Norvēģijas CO2 emisijas nodokļus nosaka divi dažādi likumi – Likums par tirdzniecības nodokli un Likums par CO2 nodokli darbībām ar naftu kontinentālajā šelfā. Ir arī nodokļi par metāna emisijām, kas rodas atkritumu apglabāšanā, un par freonu emisijām.

Svarīga ir attieksme par CO2 maksājumiem. Tiem jābūt tādiem, lai nevis tikai subsidētu emisiju samazināšanu, bet arī rūpētos, lai valdības izdevumi veicinātu ieņēmumu palielināšanos. 2004. gadā nodevas radīja Norvēģijas valdībai ieņēmumus 3 miljardus NOK (330 miljonus EUR). Šos līdzekļus varēja izmantot, lai subsidētu zema emisiju līmeņa risinājumus vai citu nodokļu samazināšanai, tādējādi veicinot visas ekonomikas attīstību.

Vēl viens svarīgs iemesls, lai izmantotu CO2 emisiju nodokli, nevis tikai dotu subsīdijas, ir tas, ka pats tirgus mehānisms sakārto, kur emisiju samazinājums ir lētākais. Rezultātam, vismaz teorētiski, ir jābūt tādam, lai CO2 emisiju samazinājums notiktu par vismazāko iespējamo cenu. Priekšnoteikums, lai tas notiktu, ir vienāda maksa par emisijām visos sabiedrības sektoros. Tas pagaidām Norvēģijā vēl nav stājies spēkā, jo daži sektori ir mazāk aizsargāti pret paaugstinātu nodokļa likmi nekā citi.

Norvēģijas emisijas kvotu tirdzniecības sistēma

Norvēģijā 2005. gadā sistēma tirdzniecībai ar CO2 emisijas atļaujām tika ieviesta tikai 42 uzņēmumiem. Šie uzņēmumi bija no šādām nozarēm:

  • centralizēta siltumapgāde,
  • kokapstrāde,
  • zivju pārstrāde,
  • naftas ķīmiskā pārstrāde,
  • gāzes pārstrādes tehnoloģijas,
  • tērauda un minerālvielu ražošana.

Vēl to skaitā bija naftas rektifikācijas uzņēmumi, gāzes termināļi, gāzes fabrikas un citas enerģētiskās iekārtas. Šie uzņēmumi radīja 17,8 miljonus tonnu CO2 emisiju. Sešpadsmit no uzņēmumiem bija augstākas emisijas šajā laika posmā nekā to pieļāva kvotas, tāpēc tiem nācās pirkt atļaujas ES tirgū. Tomēr nebija iespējams pārdot atļaujas tajā pašā sistēmā.


16.3. att. CO2 noglabāšana Ziemeļjūrā.

Jau vairāk kā 13 miljoni tonnu CO2 ir noglabāts iežu formācijās zem Ziemeļjūras. Katru gadu kopš 1996. gada 1 miljonu tonnu CO2, kas tika atdalīts dabasgāzes ieguvē, ievadīja atbilstošas struktūras porainos smilšakmens iežos vairāk nekā 800 metrus zem jūras dibena.

Avots: www.npd.no/Global/Norsk/3-Publikasjoner/Rapporter/CO2-ATLAS-Norwegian-sea-2012.pdf

2008. gadā šī sistēma tika paplašināta, lai kļūtu par daļu no ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas (ETS). Iekšzemes nozares var izmantot ETS un daudzos gadījumos ir atbrīvotas vai daļēji atbrīvotas no CO2 emisiju nodokļa. Ārzonas naftas industrijai tika piemērota ETS un CO2 emisiju nodokļi, taču tie tika pazemināti, kad ETS stājās spēkā no 2007. līdz 2008. gadam. 2013. gadā CO2 emisiju nodoklis attiecībā uz jūras naftas ieguvi tika atkal pielietots, lai starptautiski līdzsvarotu CO2 emisiju nodokļus ar emisiju kvotu cenu, kā arī, lai padarītu sistēmu relatīvi stabilāku.

Transporta nodokļi

Norvēģijā ir samērā augstas automašīnu nodevas, un tā ierindojas starp pasaules valstīm ar augstākajām šāda veida nodevām. Tās gan ir diferencētas, dodot priekšrocības automašīnām ar mazu izmešu daudzumu. Elektriskie transporta līdzekļi ir atbrīvoti no nodevas, bet dažiem jāmaksā PVN. Turklāt Norvēģijā ir augsta cena par benzīnu.

16.3. Ilgtspējīgs ekociemats Norvēģijā



Vīzija visiem ekociematiem ir līdzīga – piekopt vienkāršotu dzīvesveidu indivīdiem un kopienai, lai krasi samazinātu savu oglekļa pēdu. Pētījumi Norvēģijā parāda, ka ekokopienas ir sabiedrības konkrēta un izvērtējama atbildes reakcija saistībā ar klimata problēmām, ar kurām nākas saskarties jau šodien. Tas nav pietiekami, lai būvētu un pārbūvētu mājas, kas tiek uzturētas tikai ar „tīru enerģiju”. Jāņem vērā arī pats būvniecības process, materiālu transportēšanas veids un kopējais aprites cikls. Tikai rūpīgi visu apsverot, izstrādājot struktūru un arhitektūras risinājumus, ir iespējams izveidot patiešām „tīras” enerģijas mājas – no brīža, kad sākas celtniecība un turpmāk vietās, kur visu mūžu dzīvos cilvēki.

Ēku nozare Norvēģijā veido aptuveni 40% no valsts enerģijas patēriņa. Daudzi projekti nodrošina „zaļo mazgāšanu”. Tas nozīmē, ka tiek īstenoti nelieli, videi draudzīgi pasākumi, nodrošināta laba reputācija, jo lielākā daļa no pasākumiem nemaz nav ne mazi un nepavisam nav nenozīmīgi.

Hurdāle ir pašvaldības komūna (administratīva vienība), kas atrodas Akershusas reģionā Norvēģijas austrumos. „Filago” ir uzņēmums, kas jau desmit gadus izstrādājis ekociematu projektus ar vidēji 200 dzīvojamām ēkām, arī Hurdālei. Šie projekti ir efektīvs veids kā konkrēti sasniegt izvirzītos vides aizsardzības mērķus, ko noteikusi Norvēģijas valdība.

Hurdāles modeļa metode atšķiras no citām „zaļas” mājokļu attīstības metodēm, jo aprēķinos ietver emisijas un izmantotos resursus gan ražošanas un transportēšanas posmā, gan arī ietekmi uz vidi ēku izmantošanas laikā, ieskaitot nepieciešamās kvalitātes kontroli. Turklāt tiek uzsvērts iekštelpu gaisa kvalitātes līmenis un minimāla mākslīgo materiālu izmantošana. Savukārt atbilstoši izvēlēta infrastruktūra veicina kopienas un iedzīvotāju ilgtspējīgu dzīvesveidu un resursus taupošu attieksmi. Mājas ir enerģētiski pašpietiekamas un tām nav nepieciešama ārsienu apkope.


16.4. att. Hurdāles ekociematā.

Avots: http://www.hurdalecovillage.no/

Tas sākās 1990. gadā, kad grupa norvēģu sanāca kopā, lai apspriestu savu redzējumu par jaunu un ilgtspējīgāku dzīvesveidu. Tie bija dažāda vecuma cilvēki ar kopīgām interesēm par ilgtspējīgu dzīvi. Ar grupas entuziasmu viņiem izdevās 1998. gadā nodibināt fondu un viņi sāka meklēt vietu, kur izveidot Norvēģijas pirmo ekociematu.

Hurdāles pašvaldība tai laikā bija iegādājusies zemes gabalu, lai sāktu veidot ilgtspējīgas attīstības ciematu, un tai šķita pievilcīgas fonda idejas. Fonds mainīja savu nosaukumu uz Hurdal Ecovillage Co (HECO), un no 2002. līdz 2003. gadam Hurdālē tika uzceltas astoņas nelielas mājas. Tālākā attīstība bija grūta, jo nevienam no HECO locekļiem nebija pietiekamas pieredzes par likumdošanu un finansēm. Tomēr galu galā komandai pievienojās vairāk cilvēku un sākās pārmaiņas uz labo pusi.

Hurdāle ir Norvēģijas pirmais ekociemats, un tajā jau ir uzbūvētas  200 mājas. Vietējā pašvaldība ir izvirzījusi mērķi līdz 2025. gadam padarīt ciematu par neitrālu attiecībā uz CO2 izmešiem. Tas tiek veidots kā "Ilgtspējīga ieleja". Ik gadu tiek paplašināta Saules paneļu izmantošana, līdz tiks sasniegts nepieciešamās enerģijas nodrošinājums visam ciematam.

Papildus CO2 emisiju neitrālam būvniecības procesam, ciematā ir uzsākti vairāki citi projekti, lai līdz 2025. gadam sasniegtu izvirzītos mērķus. Emisijas, kas saistītas ar pārtikas ražošanu, iepakošanu un transportēšanu, prasa lielu mākslu, lai nepalielinātos individuālā oglekļa pēda. Vietējā un ekoloģiskā pārtika varētu to samazināt, tāpēc pārtikas ražotāji Hurdālē kopā strādāja, lai izveidotu uzņēmumu „Hurdāles pārtika”, kas cenšas visu nepieciešamo pārtiku audzēt un iegūt vietējās saimniecībās un pārdod savā kopienā.

Būvniecība „Ilgtspējīgā ielejā” prasa daudz koksnes, jo tas ir videi draudzīgākais materiāls, kas pieejams Norvēģijā. Hurdāles pašvaldība ir uzsākusi „Koksnes projektu”, kas nozīmē to, ka visiem izmantotajiem kokmateriāliem jābūt no vietējiem mežiem un tie jāapstrādā uz vietas. Hurdalē ir izveidots oficiāls kontaktpunkts starp iedzīvotājiem, zemes īpašniekiem un pārdevējiem. Visiem iedzīvotājiem jāiesaistās ekociemata mērķu īstenošanā un ir jāstrādā drošas, laimīgas un ilgtspējīgas sabiedrības dzīves veicināšanai.


16.5. att. Hurdales ekociemata ikdiena.

Avots: http://www.hurdalecovillage.no/

Iedzīvotāji strādā, lai uzlabotu un saglabātu kopējās platības un sociālo vidi ciematā. Kopienas gars kalpo par pamatu, lai saglabātu ilgtspēju un zemas CO2 emisijas.

Atšķirīgās ciemata sociālās grupas regulāri organizē kursus, seminārus un citus pasākumus, kur ikviens ir laipni aicināts mācīties un attīstīt jaunas prasmes, kas ir svarīgas, lai dzīvotu ekociematā.

16.4. Samso – Dānijas atjaunojamās enerģijas sala




Dānijas sala Samso atrodas Kategata līcī Ziemeļjūrā aptuveni 120 km uz rietumiem no Kopenhāgenas. Sala ir tikai 114 km2 liela un tur mājvietu rod 3800 cilvēki. Tie dzīvo kā paraugs dāņu sabiedrības pašpietiekamībai.

1997. gadā Samso sala uzvarēja konkursā „Dānijas atjaunojamās enerģijas sala”. Tas nozīmēja, ka bija gaidāms, ka sala kļūs 100% enerģijas pašpietiekama desmitgades ietvaros.

Plāns mainīt visu enerģijas ražošanu un patēriņu desmit gadu laikā bija pārsteidzoši plašs, jo salā līdz tam nebija nekādu parasto enerģijas avotu un tā bija pilnīgi atkarīga no fosilā kurināmā enerģijas, ko uz salu nogādāja ar tankkuģiem, kā arī no elektroenerģijas, ko ieguva caur savienojumu ar cietzemes tīkliem. Lai sasniegtu šo mērķi, bija jāpanāk dažādo dalībnieku iesaistīšanās atbalsta projektā. Tas ietvēra salas atjaunojamās enerģijas projekta personālu, Samso iedzīvotājus un pašvaldību, Dānijas valdību, kā arī vietējos un ārējos uzņēmumus.

1997. gada iniciatīvas pamats bija valdības ziņojums, kas ieteica palielināt atjaunojamās enerģijas daļu 35% apjomā no Dānijas enerģijas patēriņa kopumā līdz 2030. gadam. Konkursa uzdevums bija veicināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu, izpētīt iespējamo procentuālo atjaunojamās enerģijas daļu, kas varētu tikt sasniegta noteiktā jomā un laikā, izmantojot modernās tehnoloģijas. Lai uzvarētu konkursā, projekta pieteikuma plāns bija jāizveido, ņemot vērā, kādi resursi būs pieejami enerģētikas jomā un kā varētu veikt pāreju, izmantojot tehniskos un organizatoriskos risinājumus.

Enerģijas patēriņa samazināšana visās nozarēs bija prioritāte. To veicināja arī vietējo iedzīvotāju līdzdalības pakāpe. Samso iesniegtais pieteikums tika novērtēts kā labākais un atbilstošākais Dānijas Enerģētikas ministrijas prasībām.

Lai sāktu projekta īstenošanu, firma „PlanEnergi” izstrādāja salas enerģētikas attīstības plānu, ņemot vērā uz salas pieejamos resursus, kā arī iezīmēja aptuvenu laika grafiku. Tas tika izmantots projekta „Dānijas atjaunojamās enerģijas sala” īstenošanas vadlīniju sagatavošanai.

Visi salas iedzīvotāji tika aicināti uz tikšanos, kur tiem tika sniegta informācija par izmaksām, atmaksāšanās laiku, iespējamajiem tehnoloģiskiem risinājumiem utt. Iedzīvotāji tika uzaicināti piedalīties darba grupās. Daudzi iesaistījās izmantojamo tehnoloģiju izvēles procesā, un vēlāk tiem tika dota iespēja veikt arī finanšu ieguldījumus tehnoloģijās, ko viņi bija izvēlējušies. Tas atbilda arī projekta filosofiskajam uzstādījumam – „domā kā vietējais un rīkojies atbilstoši vietējai videi”.

Siltums
Atjaunojamās enerģijas procentuālā daļa siltuma nodrošināšanai pieauga no aptuveni 25% 1995. gadā līdz 65% 2005. gadā. Tajā pašā periodā kopējais siltumenerģijas patēriņš samazinājās par aptuveni 10%. Jau projekta sākumā pašvaldība nolēma, ka visām esošām mājsaimniecībām vai nu jāpieņem vai jānoraida iespēja pieslēgties centralizētās siltumapgādes sistēmai. Visas jaunuzceltās ēkas bija jāpievieno centralizētās siltumapgādes sistēmai.

Dānijā maksa par pieslēgšanos centralizētai siltumapgādei ir ļoti augsta, bet, saņemot dotāciju projektam no Valsts enerģijas taupīšanas asociācijas, tas bija ļoti lēti. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc Samso salā pāreja uz jauno enerģētisko sistēmu bija veiksmīga.

Elektrība
Pētījumi apliecināja, ka Samso salas kopējam saražotajam elektroenerģijas apjomam jābūt 11 MW, lai to padarītu par enerģētiski pašpietiekamu. Lauksaimnieki, kuru īpašumā bija potenciālās vēja turbīnu uzstādīšanas vietas (zeme) ļoti labprāt ieguldīja līdzekļus savu vēja turbīnu uzstādīšanā. Tādējādi netrūka potenciālu investoru. Trijās grupās uz salas tika uzstādītas vienpadsmit 77 metrus augstas 1 MW vēja turbīnas. Tā kā tolaik tirgū nebija pieejamas tehnoloģijas, kas var nodrošināt transporta nozares vajadzības ar atjaunojamo energoresursu enerģiju, Samso salā tika ieteikts ražot līdzvērtīgu apjomu „tīrās” enerģijas, izmantojot vēja turbīnas, kas uzstādītas jūrā. Tika aprēķināts, ka šai nolūkā ir vajadzīgas piecpadsmit 1,5 MW vēja turbīnas.

Lai nodrošinātu, ka Samso salai pieder projekta koncesija, tika iesaistīti vietējie partneri un dibināts uzņēmums „Samso Offshore Wind Co”. Turklāt kompāniju "Energi midt", ar kuru jau vairākus gadus sadarbojas Dānijas Enerģētikas ministrija par Saules paneļu uzstādīšanu, subsidēja Saules paneļu uzstādīšanu trim Samso salas mājām (katrai 20 m2 Saules paneļu).

Jau 2005. gadā salā tika saražots vairāk enerģijas nekā bija nepieciešams, lai apmierinātu salas vajadzības, tāpēc enerģijas pārpalikumu sāka eksportēt uz Dānijas cietzemi.


16.6. att. Samso salas vēja turbīnas jūrā un termiskie Saules paneļi siltumapgādes iekārtām.


Transports

Samso salā 10 gadu periodā tika īstenotas šādas iniciatīvas:

  • nomainīti lielie autobusi ar mazajiem pirms vai pēc maksimālās slodzes stundām,
  • padarīts elastīgāks autobusu saraksts,
  • paplašināts bezmaksas sabiedriskais transports,
  • ietaupījumi 10-25% apmērā
  • samazinājies enerģijas patēriņš traktoriem,
  • ietaupījumi lauksaimniecības nozarē 30% apmērā
  • sākusies pakāpeniska pāreja uz elektroautomobiļiem.


Vide

Tas bija ļoti veiksmīgs projekts ar 100% ilgtspējīgu rezultātu, jo samazinājās SEG emisijas enerģijas patēriņā, palielinājās nodarbinātības iespējas un uzlabojās vispārējā sociāli ekonomiskā sabiedrības iekļautība.

Naftas produktu patēriņš samazinājās par 15% laika periodā no 1997. gada līdz 2005. gadam. Tas bija galvenokārt saistīts ar naftas produktu patēriņa samazinājumu apkurei, jo siltumapgādes sistēmas sāka vairāk izmantot biomasu (salmi, koka skaidas) un Saules kolektorus.
Fosilās degvielas (benzīns, dīzeļdegviela) izmantošana transportā (prāmji, automašīnas) patēriņš palika gandrīz nemainīgs.

Elektroenerģētikas jomā sauszemes un jūras vēja turbīnas aizstāja elektrības importu no kontinenta. 11  vēja turbīnu uz sauszemes un vēlāk 10 vēja turbīnu jūrā uzstādīšana palielināja vēja enerģijas ražošanu par 100%. Neskatoties uz to, ka Saules paneļi un to uzstādīšana ir samērā dārga, salinieki sāka ar niecīgu ieguldījumu, līdz sasniedza vērā ņemamu enerģijas ražošanas līmeni, galvenokārt, sakarā ar 2500 m2 termisko Saules paneļu uzstādīšanu siltumapgādes iekārtām.

Darba nodrošinājums

Projekts „Dānijas atjaunojamās enerģijas sala” radīja daudz darba vietu, gan plānojot un uzstādot 21 vēja turbīnu, gan trīs centralizētās siltumapgādes iekārtas. Siltumapgādes projektus un vēja turbīnu uzstādīšanu veica vietējie uzņēmēji par projekta līdzekļiem. Tas, savukārt, deva darbu vietējiem iedzīvotājiem mehāniskajās un elektroiekārtu darbnīcās, kā arī vēja turbīnu apkalpošanā.

Vietējie santehniķi un kalēji tika apmācīti un sertificēti, lai varētu uzstādīt Saules termiskos paneļus, kā arī nodrošināt jauno iekārtu darbību.

Vietējiem lauksaimniekiem tiek maksātas izdevīgas cenas par lauksaimniecības atkritumiem, tāpēc tie labprāt tos piegādā vietējām siltumcentrālēm.

16.5. Dānijas „zaļā” sala Bornholma



Bornholma ir neliela sala Baltijas jūrā, kas atrodas uz austrumiem no Dānijas cietzemes. Salas iedzīvotāju skaits – 41 000.

Salā ir bijušas vairākas uzņēmējdarbības krīzes un finanšu lejupslīde, bet ir izdevies tās pārvarēt. Sala ir uzsākusi projektu "Bright Green Island", un tā mērķis ir līdz 2025. gadam izveidot ilgtspējīgu, CO2 emisiju neitrālu sabiedrību, kas būtu pašpietiekama atjaunojamās enerģijas ziņā. Stingra politiskā apņemšanās un vietējais atbalsts „zaļām” iniciatīvām padara Bornholmu par ideālu reālās dzīves laboratoriju jauno enerģijas tehnoloģiju pārbaudei.


16.7. att. Projekta "Bright Green Island" logo.

Bornholmieši uzskatīja, ka risinājumiem nevajadzētu būt pārāk apjomīgiem vai veiktiem ar lielu uzņēmumu resursiem. Tas veicinātu vietējus, integrētus risinājumus ar vispārēju atbalstu vietējā sabiedrībā, kā arī dotu iespēju pārbaudīt vairākus dažādus projektus salas apstākļos. Tā būtu laba iespēja mācīties citam no cita.

Projekts paredz konsultācijas par ilgtspējīgu attīstību, saziņas tīklu veidošanu un kontaktu iespēju uzlabošanu. Tas veicināja semināru, lekciju, darba grupu sanāksmju organizēšanu, zināšanu izplatīšanu un uzņēmējdarbības izvēršanu. „Zaļie” risinājumi tika meklēti visās nozarēs, lai salu pārveidotu pēc iespējas ātrāk.

Tiek attīstītas gan „tīrās” tehnoloģijas enerģijas ražošanā un sadalē, gan arī veicināta bioloģiskā lauksaimniecība, dabas aizsardzība un vides izglītība bērnudārzos.

Bornholmas projekts ir piesaistījis interesi pasaulē. Uzņēmumu vadītāji, zinātnieki, tūristi un politiķi apmeklē salu, lai uzzinātu par tehnoloģiskajiem eksperimentiem un projekta īstenošanas ietekmi uz salu. Bornholmas Biznesa centrs organizē ekskursijas pa salas „enerģētikas” maršrutiem. Enerģiju Bornholmā nodrošina vējš (64%), Saule (1%) un biomasa (10%), kas kopā veido 85%. Atlikušo daļu nodrošina akmeņogles (18%) un naftas produkti (7%).

Ar „labas dzīves” mērķi projekts panāk daudz vairāk nekā varētu gūt no jauno tehnoloģiju izmantošanas. Piemēram, Bornholmas jaunpienācējiem un jauniem biznesa projektiem tiek piedāvāts kontaktpunkts, bet visa Bornholmas kopiena ir iesaistīta salas nākotnes veidošanā, izmantojot  900 vietējo iedzīvotāju konsultantu grupu, ar kuru tiek apspriesti visi jautājumi saistībā ar dažādu virzienu attīstības iespējām.

Līdzdalība ES Eko-tīklā
Elektroenerģijai piemīt savdabīga īpatnība – tajā pašā brīdī, kad tā ir saražota, nepieciešams to nekavējoties izmantot. Vienmēr ir jābūt acumirkļa līdzsvaram starp elektroenerģijas ražošanu un patēriņu. Tāpēc parasti samazina ražošanas apjomu periodos ar nelielu patēriņu, piemēram, naktīs, bet palielina ražošanu, kad visi ir mājās un sāk gatavot vakariņas.

Atjaunojamā enerģija balstās uz mainīgiem avotiem, piemēram, vēja un Saules enerģiju. Ar izmaiņām piegādē apvienojumā ar pieaugošo pieprasījumu pēc elektroenerģijas no, piemēram, siltumsūkņa, lai uzlādētu elektrisko transportlīdzekli, energoapgādes tīklā jāsaglabā līdzsvars. Tas ir milzīgs izaicinājums visām valstīm, kas vēlas būt „zaļas”.

Atjaunojamās enerģijas ieviešana nebūt nenozīmē mainīt enerģijas avotus. Jāmaina arī enerģijas ražotāju un patērētāju mijiedarbība, lai ražošana tiktu koriģēta līdz ar patēriņa pieprasījumu. Drošā sistēmā arī patērētājiem jāpielāgojas pieejamām elektroenerģijas piegādēm.

Elektroenerģijas tirgū cenas krītas katru reizi, kad elektrības padeve ir lielāka nekā pieprasījums. Dažām ierīcēm, piemēram, veļas mazgājamām mašīnām un, zināmā mērā, arī siltumsūkņiem, ne vienmēr ir jābūt ieslēdzamiem un izslēdzamiem jebkurā laikā. Tā vietā iekārtu ieslēgšanu var atlikt uz piemērotāko laiku, kad cenas ir zemas.

Pārkārtojot pieslēgšanos kādam energoietilpīgam patēriņam uz laiku, kad cena ir zema, var panākt efektīvāku atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Tā var ietaupīt patērētāja naudu, paaugstināt energoapgādes drošību un samazināt atkarību no fosilā kurināmā rezerves jaudām. Lai to panāktu, patērētājiem ir svarīgi saprast un pieņemt jaunu elektroenerģijas patēriņa veidu. Patērētāju elastīgums ir būtiska viedo elektroapgādes tīklu daļa.

Bornholmas iedzīvotāji tiek labi sagatavoti jaunās enerģētikas sistēmas izmantošanai un zina, ka elastīgs elektroenerģijas patēriņš veicina līdzsvara saglabāšanu elektroenerģijas tirgū.


16.8. att. Bornholmas līdzdalība ES Ekotīklā.

Avots: http://www.eu-ecogrid.net/

ES Ekotīkla projekta dalībnieki ir saņēmuši viedos elektrības skaitītājus, kas uzrāda esošo elektroenerģijas cenu ik pēc piecām minūtēm. Tas ļauj gala lietotājam tieši piedalīties elektroenerģijas tirgū, pielāgojot patēriņa pieaugumu vai samazinājumu atkarībā no cenas. Tādā veidā elektroenerģijas patēriņa un ražošanas maksimumi var tikt samazināti, padarot sistēmu elastīgāku pret svārstībām.

Projekts veicina izpratni un uzvedības maiņu, jo tiek izmantotas kampaņas, kas saistītas ar brošūru izplatīšanu, reklāmu televīzijā un laikrakstos, kā arī ar enerģijas izmantošanas konsultācijām dalībniekiem. Projekts dod jaunu ieskatu par to, kā patērētāju pieprasījums reaģē uz cenu signāliem un kā reālā laika tirgū var darboties ar plašām kombināciju iespējām attiecībā uz izplatītākiem enerģijas avotiem. Projekta dalībnieki pakāpeniski pieradīs pie domas par mainīgām elektroenerģijas izmaksām un sapratīs, ka daži no viņu paradumiem attiecībā uz elektroenerģijas patēriņu ir jāmaina.

Atbilstoši pētījumi ir devuši vērtīgu ieskatu par enerģijas tirgus funkcijām un to, kā patērētāji reaģē uz konkrētā laika cenu.

Jāpiemin arī citi tehniskie projekti:
  • pilnībā īstenota testa iekārta par viedajiem R & D tīkliem, izmantojot Bornholmu kā testa tīklu,

  • Bornholmā izvietotas Saules paneļu vienības, sākot ar 2 MW,

  • 200 individuālās mājsaimniecības apgādātas ar automātiskām frekvenču kontroles ierīcēm,

  • 250 privātās mājsaimniecībās izveidota pilnīga automātiskā kontrole pār visām elektroierīcēm,

  • 150 privātmājās nomainīti mazuta katli pret siltumsūkņiem ar tālvadības pulti,

  • notiek gatavošanās projektam ar piecām kurināmā elementu mikrokoģenerācijas iekārtām privātmājās,

  • elektrisko transportlīdzekļu projekta īstenošana Dānijā ar demonstrācijām Bornholmā, kas paredzēja noskaidrot iespēju, vai elektriskais transportlīdzeklis, kas bijis pievienots elektrotīklam, var pārdot atpakaļ elektroenerģiju energosistēmai, ja tīkla pieprasījums pēc elektroenerģijas ir augsts,

  • Bornholma ir bijusi izvēlēta kā enerģijas laboratorija projektā, lai veiktu pētījumus par viedo maksas noteikšanu, elektriskiem transportlīdzekļiem izmantojot vēja enerģiju.

16.6. Biroju ēkas apsildīšana ar ķermeņa siltumu Zviedrijā



Grūti iedomāties, ka ķermeņa siltums varētu būt arī enerģijas avots. Tomēr ķermeņa siltumu ir sākusi izmantot kāda Zviedrijas kompānija.

Cauri Stokholmas Centrālajai dzelzceļa stacijai katru dienu iziet vairāk nekā 250 000 cilvēku, radot lielu siltuma daudzumu. Viņi ne tikai paši rada siltumu, bet arī veic dažādas darbības, piemēram, iegādājas pārtiku, dzērienus un preses izdevumus. Tā vietā, lai ķermeņa siltums izkliedētos stacijas gaisā, šī enerģija tiek izmantota, lai sildītu tuvējo biroju ēku, kas pieder valsts uzņēmumam.

Tāds risinājums konkrētai ēkai samazina apkures izmaksas pat par 25% salīdzinājumā ar dabasgāzes izmantošanu, kas Zviedrijā ir dārga.

Ņemot vērā aukstās ziemas un augstās enerģijas cenas, Zviedrija meklē alternatīvus veidus, kā apsildīt ēkas. Ziemeļvalstis – Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Islande plaši izmanto centralizēto siltumapgādi, izmantojot kombinēto siltuma un elektroenerģijas ražošanu, parasti par kurināmo lietojot biomasu. Taču ir iespējams izmantot arī citus avotus ar zemāku temperatūru.


16.9. att. Stokholmas Centrālās dzelzceļa stacijas uzgaidāmā zāle.

Stokholmas Centrālā dzelzceļa stacija ir lielākā un aktīvākā dzelzceļa stacija Zviedrijā. Vilcieni, veikali un cilvēki stacijā rada milzīgu siltuma daudzumu, kas parasti tiek ventilēts uz āru. Kaut gan siltuma apmainītāji nav no jauna izgudrota tehnoloģija, tomēr uzdevums nodot siltumu no vienas ēkas uz otru prasa ilgtermiņa sadarbību starp divu ēku īpašniekiem.


16.10. att. Stokholmas Centrālā dzelzceļa stacija un biroju ēka (Kungsbrohuset).

Biroju ēkas (Kungsbrohuset) platība ir 40 000 m2, un tā atrodas Stokholmā netālu no stacijas ēkas. Tagad liekais siltums no Centrālās stacijas tiek pārvadīts uz šo biroja ēku. Tas labāks risinājumus, nekā izmantot ezera ūdeni stacijas dzesēšanai.

Šis Stokholmas projekts ir iedvesmojis līdzīgai iniciatīvai Parīzē, kur siltums no metro stacijas tiek izmantots, lai apsildītu dzīvokļus tuvējā dzīvojamā kompleksā.

16.7. Saragosas „Ūdens taupīšanas programma” Spānijā


Saragosas pilsēta atrodas pussausajā klimata joslā Spānijas ziemeļaustrumos. Tajā vidējais nokrišņu daudzums ir tikai 314 mm gadā, un tāpēc lielāko daļu ūdens apgādei ņem no Spānijas lielākās upes Ebro. Sakarā ar to, ka upes līmenis svārstās atkarībā no sezonas, bet ūdens kvalitāte ir zema, kā arī ilgstošā sausuma dēļ, kas sākās 20. gs. 90. gados, 1996. gadā tika uzsākta Saragosas pilsētas „Ūdens taupīšanas programma”, lai risinātu ūdens trūkuma problēmu.

Pilsētas pieaugošais iedzīvotāju skaits un ekonomikas straujā attīstība bija papildu faktori, kas vēl vairāk pastiprināja ūdens taupīšanas programmas nepieciešamību. Vajadzēja arī paaugstināt pilsētas noturību un elastību saistībā ar klimata pārmaiņām 21. gadsimtā.

Ņemot vērā sabiedrības prasību samazināt ūdens patēriņu, Saragosas pašvaldība ar vietējo vides aizsardzības organizāciju atbalstu uzsāka „Ūdens taupīšanas programmu”. Galvenais programmas mērķis bija samazināt ūdens patēriņu un piesārņojumu no dažādām patērētāju grupām, arī pašvaldības, uzņēmumiem un vietējiem iedzīvotājiem. Saragosas „Ūdens taupīšanas programma” paredzēja arī palielināt ieņēmumus no ūdens patērētājiem, lai pilnībā segtu izmaksas par ūdens apgādi un notekūdeņu attīrīšanu. Palielinātie ieņēmumi turklāt palīdzētu segt izmaksas, lai uzlabotu novecojošo pilsētas ūdens saimniecības infrastruktūru.

Lai samazinātu ūdens patēriņu, tika izmantotas trīs atšķirīgas pieejas. Pirmkārt, pamatojoties uz sociālām un kultūras iniciatīvām, tika veicināta „ūdens taupīšanas kultūra”, kas kļuva par daļu no pilsētas un iedzīvotāju identitātes. Otrkārt, izmantojot ekonomiskos līdzekļus, ūdens patērētāji kļuva jutīgāki pret ūdens trūkumu, vides piesārņojumu un ūdens pārmērīgu lietošanu. Treškārt, tika veikti pasākumi, lai atjaunotu un uzlabotu ūdensapgādes infrastruktūru, izmantojot dažādas modernās tehnoloģijas un atbilstošus materiālus.

„Ūdens taupīšanas kultūras” veicināšanai tika izveidotas izstādes un stendi sabiedriskās vietās, piemēram, parkos un dārzos, lai pārliecinātu iedzīvotājus par pievēršanos labai ūdens izmantošanas praksei. Tika sagatavotas un izplatītas brošūras un plakāti par ūdens taupīšanu dažādiem ūdens patērētājiem, galvenokārt, pilsētas iedzīvotājiem. Visbeidzot, ņemot vērā starptautisko izstādi „Ūdens un ilgtspējīga attīstība”, ko rīkoja Saragosā 2008. gadā, vietējie iedzīvotāji un uzņēmēji tika aicināti samazināt ūdens patēriņu, izmantojot plašsaziņas līdzekļu iesaistīšanos un tiešsaistes platformas.

Izmaiņas tika veiktas arī attiecībā uz ūdens tarifiem, kurus paaugstināja, lai vēl vairāk samazinātu patēriņu. Pilsētas pašvaldība pat ieviesa „atlaidi par patērēto ūdeni tām mājsaimniecībām, kas bija samazinājušas savu ikgadējo ūdens patēriņu par 10% vai vairāk”. Pilsētas vadība arī izvērtēja, cik daudz par ūdeni būtu jāmaksā maznodrošinātām mājsaimniecībām (pensionāri, bezdarbnieki, daudzbērnu ģimenes), lai tie varētu saņemt vismaz minimālo, bet absolūti nepieciešamo ūdens daudzumu un ar to saistītos pakalpojumus. Cenas tika stratēģiski pārvērtētas, lai nodrošinātu, ka tās atspoguļojas arī patērētājiem sniegtajos pabalstos. Savukārt pārmērīga ūdens lietošana tika sodītā ar augstu maksu par virsnormatīvo patēriņu.

Izmantojot papildu ienākumus no izmaiņām ūdens tarifos, kā arī pašvaldības ieguldījumus, tika veikts pilsētas ūdensapgādes cauruļvadu remots un likvidētas ūdens noplūdes, uzsākta ūdens spiediena kontrole un uzstādīta atbilstoša aparatūra, lai samazinātu ūdens zudumus, bet ūdens uzglabāšanas rezervuāru bojājumus salaboja vai pat aizstāja ar jauniem rezervuāriem.


16.11. att. Saragosas ūdens patēriņa un iedzīvotāju skaita izmaiņas no 1980. līdz 2009. gadam.

Avots: http://www.switchtraining.eu/fileadmin/template/projects/switch_training/files/Case_studies/Zaragoza/

Šāda daudzšķautnainā pieeja, kas apvienoja sociālos, finansiālos un tehniskos pasākumus, lai palielinātu pilsētas noturību pret ūdens trūkumu, izrādījās ļoti veiksmīga. Diennakts ūdens patēriņš uz vienu iedzīvotāju samazinājās no 180 litriem 1980. gadā līdz 136 litriem 2000. gadā un nokritās zem 100 litriem 2010. gadā. Pilsētas mērogā, neskatoties uz pieaugošo iedzīvotāju skaitu, ūdens patēriņš samazinājās par 27% 15 gadu laikā: no 84,8 miljoniem m3 1997. gadā līdz 61,5 miljoniem m3 2008. gadā.

Tik ievērojams patēriņa samazinājums bija īstenoto risinājumu rezultāts visos līmeņos, mērķtiecīgi piedaloties visiem Saragosas ūdens patērētājiem. Kultūras un sociālās iniciatīvas, ko rosināja „Ūdens taupīšanu programma”, veicināja arī izpratni par ūdens taupīšanas pasākumiem iedzīvotāju vidū. Turklāt investīcijas infrastruktūras uzlabošanai palīdzēja samazināt nopietnus cauruļu pārrāvumus, plīsumus vai bojājumus no 750 gadījumiem 2000. gadā līdz 350 gadījumiem 2010. gadā.

Ūdens tarifu pārstrukturēšana palielināja ieņēmumus no ūdens patērētājiem. 2006. gadā ieņēmumi sedza 90% no ūdens piegādes un notekūdeņu attīrīšanas izmaksām salīdzinājumā ar 70% 1997. gadā.

Šīs iniciatīvas panākumi tika gūti, pateicoties tam, ka procesā piedalījās visas ieinteresētās puses, tostarp pašvaldības, attiecīgās komisijas, NVO, uzņēmumi, universitātes un vietējie iedzīvotāji. Tas arī nodrošināja reālu ūdens taupīšanas mērķa sasniegšanu, jo dažādās grupas spēja ātri novērtēt situāciju, un komunikācija ar dažādiem ūdens patērētājiem bija efektīva.

16.8. Freiburga – Vācijas Saules enerģijas galvaspilsēta



Freiburgas pilsēta, kas atrodas Vācijas dienvidrietumos, ir labs piemērs ilgtspējīgai pilsētas attīstībai. Freiburga ir ceturtā lielākā (220 000 iedzīvotāju) Vācijas pilsēta Bādenes–Virtembergas federālajā zemē.

Jau kopš 1970. gada sadarbībā ar dažādām sociālajām grupām pilsētai ir veiksmīgi izdevies paplašināt „zaļo” ekonomiku, īstenojot vairākas iniciatīvas, piemēram, automašīnu ierobežotu izmantošanu, taču tai pašā laikā uzlabotu sabiedriskā transporta sistēmu. Freiburga ir augstu standartu pilsēta attiecībā uz mājokļiem. Tas ir panākts, uzlabojot vides kvalitāti, enerģijas un ūdens izmantošanu, kā arī rūpējoties par dabas saglabāšanu.

Freiburga ir zināmā mērā unikāla, jo veiksmīgi izmanto vietējos faktorus – pašvaldības politiku, pilsoņu apņemšanos un iesaistīšanos, apkārtējo dabu un klimatu, kā arī zināšanas un inovācijas.

1996. gadā pilsētas pašvaldība izvirzīja mērķi samazināt CO2 emisijas par 25% līdz 2010. gadam. Emisijas tika būtiski samazinātas, jo īpaši satiksmes un enerģētikas nozarē, piemērojot virkni pasākumu – uzlabojot sabiedriskā transporta sistēmu, uzlabojot velosipēdistu iespējas, paaugstinot energoefektivitāti ēkās, izmantojot ilgtspējīgus būvmateriālus un Saules paneļus, kā arī pārejot uz atjaunojamās enerģijas izmantošanu pilsētā kopumā.

Pilsētas kodolenerģijas izmantošanas īpatsvars tika samazināts no 60% līdz 30%, un pašlaik kombinētās apkures sistēmas un elektrostacijas nodrošina gandrīz pusi no pilsētai nepieciešamās elektroenerģijas.


Saules enerģija

Kopš 1986. gada pilsēta ir atbalstījusi Saules enerģijas izmantošanu ar saviem projektiem, finansēšanas programmām un izvietošanas vietām. Saules paneļi tagad atrodas daudzās vietās gan uz privātām, gan sabiedriskām ēkām, un tos var izmantot vairāk nekā 1800 stundu saulainā laika gadā, jo Freiburga ir viena no saulainākajām pilsētām Vācijā.


16.12. att. Freiburgas Saules paneļi – uz privātmājām un ārpilsētas laukos.

Avots: http://www.solaranlage.de/

Rezultātā, ņemot vērā Freiburgas labvēlīgos klimatiskos apstākļus, kā arī vietējo iedzīvotāju un uzņēmēju iesaistīšanos un entuziasmu, pilsēta ir kļuvusi pazīstama kā Vācijas „Saules galvaspilsēta”. Lai gan klimata pārmaiņu problēmas parasti risina starptautiskie un nacionālie līgumi un izvirzītie mērķi, pilsētas un reģioni arī var daudz darīt, kā tas jau notiek Freiburgā.

Pašlaik Freiburgu var uzskatīt par paraugu visai pasaulei.

Atkritumu apsaimniekošanas koncepcija

Atkritumu daudzums uz vienu iedzīvotāju Freiburgā ir zemāks nekā vidēji Vācijā. 2003. gadā pilsētas atkritumu pārstrādes līmenis bija 62% salīdzinājumā ar 42% valstī kopumā, bet 2011. gadā kopējais pārstrādes apjoms Freiburgā bija pieaudzis līdz 69%.

1991. gadā tika ieviesta atkritumu apsaimniekošanas koncepcija, kas bija saistoša visām nozarēm. Tā tika plaši atbalstīta un radīja sistēmu, kurā atbilstoša atkritumu apsaimniekošana tika atalgota ar stimuliem, ieskaitot atvieglojumus, ja tika izmantoti bērnu audumu autiņi, atlaides par kolektīvo atkritumu apglabāšanu un atlaides cilvēkiem, kuri kompostē „zaļos” atkritumus, piemēram, pārtikas un dārza atkritumus. Pilsētas nepārstrādājamie atkritumi tiek sadedzināti uzņēmumā, aptuveni 20 km uz dienvidiem no Freiburgas. Sadedzināšanas iekārtu darbībai tiek uzturēti augsti vides standarti, un uzņēmums apgādā ar elektroenerģiju 25 000 mājsaimniecības. Uzņēmuma vadības stratēģija – „samazināt atkritumu daudzumu jau pirms pārstrādes un , jo īpaši, pirms atkritumu apglabāšanas”.

Transporta sistēma

Neraugoties uz ekonomikas izaugsmi, transporta CO2 emisijas uz vienu iedzīvotāju Freiburgā ir samazinājušās kopš 1990. gada. Velosipēdu braucēju skaits ir trīskāršojies, sabiedriskā transporta izmantošana ir dubultojies, bet automašīnu izmantošanas īpatsvars ir samazinājies no 38% līdz 32%. Lai samazinātu privāto automašīnu skaitu un to izmantošanu, Freiburga ir izstrādājusi Satiksmes un transporta politiku, kurā viens no galvenajiem mērķiem ir transporta intensitātes mazināšana.


16.13. att. Freiburgas transporta sistēma – jaunas tramvaja līnijas un velosipēdi.

Avots: https://www.google.lv/search?q=Freiburg;+Germany;+transport

Ar projektēšanas palīdzību pilsēta tika padarīta kompaktāka, ko var ātri šķērsot, bet, izveidojot spēcīgus pakalpojumu centrus nomalēs, nepieciešamība pēc transporta krasi mazinājās. Tagad automobiļu blīvums Freiburgā ir ļoti zems – 428 automobiļi uz 1000 iedzīvotājiem. Lai palielinātu sabiedriskā transporta apjomu, tika iepirkti jauni tramvaji un izveidotas jaunas tramvaju līnijas. Biļešu sistēmas maiņa arī veicināja plašāku sabiedriskā transporta izmantošanu. Transporta kompānija ieviesa arī citiem nododamas mēnešbiļetes ar 25% atlaidi, noteica vienotu transporta līdzekļu tarifu un piedāvāja iegādāties arī biļetes vienreizējiem braucieniem, braucienu kartes un 24 stundu biļetes.

Lai veicinātu riteņbraukšanu, pilsētā tagad ir 500 km velosipēdistu joslu, kas veido pārdomātu satiksmes tīklu un paver labas transporta iespējas. Bez tam pilsētā ir iekārtotas 9000 velosipēdu stāvvietas.
Tas viss pilsētā veido labu vietējo sabiedriskā transporta tīklu un paver arī cerīgas nākotnes attīstības iespējas.

16.9. Ietekmes uz klimatu novērtēšana Londonā un pielāgošanās paaugstinātam plūdu riskam pie Temzas


Londona ir viena no pirmajām pilsētām pasaulē, kas jau 2004. gadā uzsāka klimata ietekmju novērtēšanu. SEG emisijas Londonā tiek mērītas, izmantojot Londonas enerģētikas un siltumnīcefekta gāzu emisiju inventarizāciju, kas kalpo par pamatu formālajiem emisiju aprēķiniem pilsētā un parāda pilsētas enerģijas patēriņu, kā arī tiešās oglekļa dioksīda CO2 emisijas no mājsaimniecībām, uzņēmumiem un transporta. Šis aprēķins tiek veikts katru gadu, lai izvērtētu progresu attiecībā uz „Klimata pārmaiņu mazināšanu un enerģētikas stratēģijas mērķu izpildi”. Aprēķinos tiek izmantoti reģionālie enerģijas (elektrība, gāze un citi kurināmie) patēriņa un CO2 emisiju dati. Taču šī pieeja neaptver netiešās SEG emisijas, kas rodas preču un pakalpojumu dzīves ciklā.

Tāpēc netiešu emisiju aprēķinam tika izmantots Lielbritānijas standarts SEG emisiju novērtēšanai pilsētās. Šis standarts tika aprobēts, izmantojot Londonas piemēru, lai novērtētu pilsētas tiešās un netiešās piegādes ķēdes CO2 emisijas, kā arī aprēķinot Londonas patēriņa emisijas katru gadu.
SEG emisiju apjoms Londonā 2010. gadā bija 44 miljoni tonnu CO2. Saskaņā ar tiešo un piegādes ķēdes emisiju aprēķina metodi oglekļa emisijas Londonā bija 81 miljons tonnu CO2e. Savukārt saskaņā ar patēriņa emisiju aprēķina metodi emisijas bija 114 miljoni tonnu CO2e.

Emisiju mazināšanai Londonas pilsētas mērs ir apstiprinājis vairākus plānošanas dokumentus. Galvenie no tiem ir „Klimata pārmaiņu mazināšanas stratēģija”, „Enerģētikas stratēģija” un „Pārtikas stratēģija”. SEG emisiju samazināšanai Londonas pilsētā ir izvirzītas 4 prioritārās jomas.

Ēkas energoefektivitāte – Londonas privātmāju un publiskā sektora ēku emisiju mazināšanai tiek īstenotas kampaņas, kas paredz pakāpenisku pašvaldības ēku renovāciju, palielinot to energoefektivitāti (paredzamais SEG emisiju samazinājums ir 2,5 miljoni tonnu CO2 gadā).

Ēku energoapgāde – politikas mērķis ir nodrošināt, lai līdz 2025. gadam 25% enerģijas Londonā tiktu saražots decentralizēti. Decentralizētās enerģijas projekti sniedz atbalstu jauniem decentralizētās enerģijas ražotājiem, ļaujot tiem pārdot saražoto enerģiju tieši pašvaldības uzņēmumiem. Paredzams, ka šī iniciatīva Londonas pilsētai līdz 2025. gadam piesaistīs 8 miljardus mārciņu investīcijās un nodrošinās 850 jaunas darba vietas.

Ilgtspējīga pārtika – Londonā ir izstrādāta ”Pārtikas stratēģija” un darbojas Londonas Pārtikas padome, kuras uzdevums ir nodrošināt stratēģijas ieviešanu un panākt, lai Londonas pārtika kļūtu veselīgāka – tiek veicinātas īsās pārtikas piegādes ķēdes, publiskajā iepirkumā priekšroku dodot vietējiem, sezonāliem produktiem.

Ilgtspējīgs transports – viens no mērķiem ir elektrisko autobusu un automašīnu skaita palielināšana Londonā, kā arī sabiedriskā transporta pakalpojumu uzlabošana.

Citas patēriņa jomas, piemēram, aviācija, mājsaimniecības preču patēriņš, kas arī rada būtiskas emisijas, tomēr pamatā saistās ar trešās jomas emisijām un līdz ar to neiekļaujas Londonas pilsētas atbildību jomā. Līdz ar to tās nav arī iekļautas Londonas pilsētas emisiju samazināšanas plānos. Tomēr šo emisiju novērtējums sniedz lietderīgu informāciju par patēriņa emisiju plašo izkliedi un ietekmes jomām.


Pielāgošanās paaugstinātam plūdu riskam pie Temzas

Londona ir pakļauta pieciem dažādiem plūdu avotiem. Tāpēc nepieciešamas atšķirīgas metodes datu apstrādei, iekļaujot upes un paisuma plūdus, plūdmaiņu līmeņa pārsniegumu, kā arī palielināt mērījumu atkārtojumus zema atmosfēras spiediena sistēmās. Jārēķinās arī ar virszemes plūdiem, ko izraisa lietusgāzes, ar kanalizācijas ūdeņu plūdiem, ja notekas ir aizsērējušas, un gruntsūdeņu plūdiem, ja ceļas gruntsūdens līmenis.

Teritorijas ap Temzu ir īpaši jutīgas pret plūdiem, lai gan trīs galvenie plūdu veidi – upju, paisuma un virsmas – ietekmē visu Londonas apgabalu. Paisuma plūdi no Ziemeļjūras ir ar zemu risku, Temzas un tās pieteku plūdi ir ar vidēju risku, bet pastāv liels risks, ja plūdi veidojas no virszemes ūdens noteces. Pašlaik Londonu aizsargā pretplūdu aizsardzības sistēma, kas ietver aizsargsienas, uzbērumu vaļņus, vārtu caurteces un Temzas barjeru, kā arī kanalizācijas tīklus.

Temzas barjera ir ūdens šķērslis, kas uzbūvēts pāri Temzai pie Vūlvičas. Barjera sastāv no izliektiem plūdu vārtiem, kas var rotēt 90 grādu leņķī no zemūdens stāvokļa. Ja ir sagaidāms, ka būs ekstremāli augsta plūdmaiņa, tiek nodrošināta barjeras darbība.


16.14. att. Temzas barjera atvērtā un slēgtā (aizsprosta) stāvoklī.

Avots: https://www.google.lv/search?q=The+Thames+Barrier&espv

Tomēr riska faktors visiem iespējamiem Londonas plūdu veidiem var palielināties ilgtermiņā līdz ar prognozēto jūras līmeņa celšanos, tādējādi palielinot plūdmaiņu līmeņa pārsniegumu (uzbangojumu). Jārēķinās arī ar ierobežoto drenāžas spēju un straujo ūdens noplūdes pieaugumu zema spiediena sistēmās.

15% no Londonas atrodas upes palienēs un aptuveni 1,25 miljoni cilvēku tādējādi tiek pakļauti riskam.

Tāpēc arī nākotnē būs nepieciešams izmantot aizvien modernākas aizsardzības metodes.

Risinājumi

Lielās Londonas pašvaldības uzdevumi ir samazināt Londonas SEG emisijas par 60% līdz 2025. gadam un sagatavot Londonu gaidāmajām klimata pārmaiņām un ekstremāliem laika apstākļiem, uzlabot pilsētas dzīves kvalitāti un nodrošināt pieejamu, kvalitatīvu mājokli. Lai to izdarītu, pašvaldībai jāizstrādā adaptācijas stratēģijas, jo klimata pārmaiņas jau ir jūtamas un, iespējams, kļūs pat draudīgākas, tāpēc ir vajadzīga rīcība.

Mainīgais klimats nozīmē aizvien lielāku risku ietekmi uz Londonu, tajā skaitā arī sausuma risku, biežākiem karstuma viļņiem un plūdiem. Gaidīšana nav risinājums, jo profilaktiski pasākumi ir lētāki un efektīvāki.
Temza rada lielu plūdu risku, un, lai samazinātu tās ietekmi un mazinātu iespējamo kaitējumu, Londonas Klimata pārmaiņu pielāgošanās stratēģijā ir uzsvērtas trīs prioritātes.

  1. Izstrādāt efektīvākus plūdu pārvaldības paņēmienus, uzlabojot izpratni par plūdu riskiem Londonā.

  2. Identificēt un aizsargāt mazāk aizsargātās kopienas, jo tām trūkst zināšanu sakarā ar ierobežoto valsts atbalstu, kā arī novērst saziņas nepilnības starp aģentūrām, kas ir atbildīgas par šo jautājumu risināšanu.

  3. Palielināt sabiedrības informētību un izpratni, lai uzlabotu noturību un elastību gan indivīdiem, gan kopienām, ko var izdarīt, tikai izprotot sabiedrības attieksmi un vērtējumu par iespējamiem plūdu riskiem un apdraudējumiem.

Plūdu aizsardzības sistēma Temzas iztekā ir veidota simtiem gadu un ir veiksmīgi pārvarējusi plūdu briesmas, kas notikušas gadiem ejot. Ir paaugstināts pretplūdu aizsardzības sienu un uzbērumu augstums. Mūsdienu pasākumi tika veikti no 20. gs. 70. un 80. gadiem, reaģējot uz lielajiem plūdiem, kas notika 1953. gadā. Kopš tā laika ir uzbūvēta Temzas barjera, kā arī vairākas citas inženiertehniskas, arī pārvietojamās struktūras.

Šīs sistēmas izstrādātas, ņemot vērā zināšanas par paredzamo jūras līmeņa paaugstināšanos. Tiek lēsts, ka tā efektīvi nodrošinās paredzētās funkcijas līdz 2030. gadam. Pēc tam gan aizsardzības līmenis samazināsies, ja vien netiks veikti citi pasākumi.

Londonas Vides aģentūra ir izstrādājusi Temzas iztekas pilnveidošanas projektu līdz 2100. gadam, paredzot plūdu pārvaldību, kas nepieciešama, palielinoties plūdu radītai ietekmei tuvākajā nākotnē. Lai attīstītu šo plānu, tiek veikti plaši pētījumi, lai labāk izprastu Temzas grīvas plūdu risku tagad un to, kā tas varētu mainīties nākotnē. Jāapzinās arī dažādie risku veidi un pielāgošanās iespējas izmaiņām.
Projekta darbības plāns ir sadalīts dažādām darbības zonām, un ir identificēti četri iespējamie varianti.

1. variants. Uzlabot esošo aizsargsistēmu:

  • aizsargāties, ja nepieciešams,
  • uzlabot aizsargspējas turpmākajam pielāgošanās procesam,
  • optimizēt līdzsvaru starp aizsardzības sistēmas uzlabošanu un nomaiņu,
  •  optimizēt aizsardzības sistēmas uzlabošanu, bet uzsākt jaunas sistēmas veidošanu, kas būtu vairāk pielāgota nākotnes klimata pārmaiņām.

2. variants. Mazināt plūdmaiņas plūdu risku:

  • identificēt četras vietas labajā krastā, kuras varētu izmantot, lai uztvertu un uzglabātu paisuma–bēguma ūdeņus un līdz ar to varētu samazināt vētras bangu līmeni.

3. variants. Būvēt jaunu barjeru:

  •  „Tilbury” vietā vai „Long Reach” vietā,
  •  barjera būtu jāveido tā, lai tā izturētu augstākās plūdmaiņu bangas, kas tiek prognozētas valdības pašreizējās klimata pārmaiņu vadlīnijās.

4. variants. Būvēt barjeru ar aizvariem:

  • Tilbury” vietā vai „Long Reach” vietā,
  • pie jau esošās Temzas barjeras (tās ekspluatācijas laika beigās).

16.10. Pielāgošanās klimata pārmaiņām Nīderlandes lauksaimniecības nozarē



Nīderlande atrodas Atlantijas ekoreģionā un tās lielākā zemes daļa ir pārvērsta par lauksaimniecībā izmantojamu zemi, kas satur barības vielām bagātu augsni un atrodas labvēlīga klimata zonā. Kaut arī augsnei ir laba kvalitāte, klimata pārmaiņas rada bažas lauksaimniecības nozarei. Mitrāko ziemu dēļ augsne valsts dienvidu daļā kļūst pārāk mitra pavasarī un rudenī, lai varētu veikt tās labu apsaimniekošanu (apmēslošanu, sēšanu, stādīšanu, audzēšanu), jo nebūs iespējams izmantot esošo aprīkojumu un tehniku. Savukārt sausākās vasarās paaugstinātās virsmas daļās var samazināties kultūraugu ražība sakarā ar vasaras nokrišņu samazināšanos un biežākiem augstas intensitātes lietiem. Pie kultūraugiem, kas ir visvairāk jutīgi pret sausumu, pieskaitāmi lapu dārzeņi, sīpolaugi, augļu un ogu kultūras, ziedaugi.

Tāpat sausākajos vasaras mēnešos purvainās pļavās, kas atrodas valsts rietumu daļā, varētu rasties vairākas savstarpēji saistītas problēmas – zemes nosēšanās, ūdens trūkums laikā sausā vasaras periodā, liekais ūdens mitrajos periodos, kā arī sālsūdens ieplūšana saistībā ar jūras līmeņa celšanos.

Tā kā Nīderlandes lauksaimniecības zemēs tiek uzturēts zems gruntsūdens līmenis paātrināti oksidējas kūdra un nosēžas augsne. Tas pastiprina gruntsūdeņu līmeņu izmaiņas starp lauksaimniecības zemēm un dabas teritorijām.


16.15. att. Nīderlandes lauksaimniecības atkarība no ūdens līmeņa.

Avots: https://www.google.lv/search?q=The+Netherlands;+agriculture

Pašreizējā gada vidējā temperatūra Nīderlandē ir aptuveni 1 °C augstāka nekā bija 20. gadsimta sākumā. Tā rezultātā augu veģetācijas sezona ir pieaugusi vidēji par vairāk nekā trim nedēļām.

Kaitēkļu invāzija un augu slimību riska iespējas nākotnē palielināsies, jo Nīderlande šai ziņā ir īpaši neaizsargāta sakarā ar augsto dzīvnieku blīvumu un plašajiem sakariem ar ārzemēm. Šiem apstākļiem būs vērā ņemama ietekme uz vietējo lauksaimniecības ražošanas līmeni, tomēr nav īsti skaidrs, kā šī ietekme attīstīsies.

Jūras līmeņa celšanās radīs virszemes ūdeņu sāļu koncentrācijas pieaugumu, kas var kaitēt pret sāļiem jutīgām kultūrām. Tomēr nesenie pētījumi liecina, ka kaitējums kultūraugiem saistībā ar pārsāļošanos var būt neliels, ja pastāv izolētas saldūdens „saliņas” un nav daudz labi drenētu teritoriju.

Klimata pārmaiņām varētu būt gan pozitīva, gan arī negatīva ietekme uz lauksaimniecisko ražošanu un lauksaimniecības ekonomisko stāvokli Nīderlandē. Faktori, kas var radīt pozitīvu ietekmi, ir vidēji augstākas CO2 koncentrācijas, augstāka temperatūra un augu augšanas sezonas pagarinājums. Lauksaimnieciskās situācijas pasliktināšanās Dienvideiropas valstīs var radīt priekšrocības holandiešu lauksaimniekiem Eiropas un pasaules tirgos.

Tomēr pozitīvā ietekme kādā brīdī var apstāties noteiktā līmenī, un pēc tam labības raža sāks ievērojami samazināties – tātad pastiprināsies negatīvā ietekme, jo arvien vairāk teritoriju var pārsteigt ārkārtēji, postoši klimatiskie apstākļi.

Lai sagatavotos gaidāmajām pārmaiņām, 2007. gadā Nīderlandes valdība izstrādāja Nacionālo programmu par pielāgošanos klimata pārmaiņām. Papildus tam valdības iestādes, uzņēmējdarbības aprindas, zinātnieki un pilsoniskās sabiedrības organizācijas uzņēmās dalīto atbildību Nacionālās programmas īstenošanai. Tādējādi piemērošanās klimata pārmaiņām Nīderlandē tiks risināta solidāri un kolektīvi.

Stratēģiskie lēmumi saimniecību līmenī tiks orientēti laika periodam līdz 5 gadiem, bet adaptācijas stratēģijas, kas ietver izmaiņas kultūraugu audzēšanā, finanšu risinājumus vai nozaru politikas veidošanu, paredzēs darbības līdz 10 gadiem. Ņemot vērā nenoteiktību, tendences un iespējamās klimata pārmaiņu ietekmes, tiks piemērots piesardzības princips, kas ļaus labāk izvērtēt un piemērot nepieciešamās stratēģijas.

Piemērošanās stratēģijas klimata pārmaiņām ietver gan maza, gan arī plaša mēroga metodes, un to mērķis ir samazināt vispārējo klimata ietekmi uz lauksaimniecību Nīderlandē:

  • sakarā ar temperatūras izmaiņām, augu veģetācijas periods palielinās, tāpēc lauksaimniekiem jāpielāgo tam augu sekas shēmas, sēšanas vai stādīšanas, kā arī ražas novākšanas laiks,
  • lai risinātu ūdens pārsāļošanos, mitruma, sausuma, kaitēkļu, slimību, salnu, augu augšanas sezonas izmaiņas jautājumus, nepieciešams veikt kultūraugu šķirņu un genotipu atbilstošu atlasi (to varētu uzskatīt par svarīgāko adaptācijas stratēģiju). Lai to sekmīgi realizētu, jāveic vairāk pētījumu par dažādu šķirņu un metožu pieejamību, kā arī noteiktu to praktiskās izmantošanas robežas,
  • lai samazinātu sauso vasaras periodu ietekmi, jāizmato augsnes mitruma saglabāšanas labākā pieredze, piemēram, saudzējošā augsnes apstrāde (atstājot daļu iepriekšējās sezonas kultūraugu atlieku uz augsnes virskārtas, kas var kalpot augsnes aizsardzībai pret vēja un ūdens eroziju, kā arī palīdz saglabāt mitrumu, samazinot iztvaikošanu un palielinot infiltrācija, bet kopumā arī uzlabojot augsnes struktūru,
  • vēl tiek ieteikts regulēt apūdeņošanu visā gada garumā, lai samazinātu sauso vasaru ietekmi un optimizētu ūdens izmantošanu.

16.11. Piekrastes plānošana Horvātijā



Horvātijas piekrastes garums gar Adrijas jūru ir apmēram 5800 km un ietver vairāk nekā tūkstoš salas un saliņas. No tām 47 ir apdzīvotas. Šī piekraste nodrošina dinamisku telpu, kurā attīstītās dažādas tautsaimniecības nozares – lauksaimniecība, tūrisms, gāzes ieguve jūrā, zivsaimniecība, kuģu būvniecība utt.

Globālā sasilšana un jūras līmeņa celšanās rada tiešus draudus Horvātijas piekrastei un ekonomikai. Jūras līmeņa celšanās varētu padarīt ostas mazāk drošas, īpaši vētru laikā, piesārņot ar sālsūdeni saldūdens ieguves vietas piekrastē, kaitēt ekosistēmām, piemēram, mitrājiem un purviem, tādējādi apdraudot vietējo bioloģisko daudzveidību, kā arī radīt kaitējumu vēsturiskām un tūristu atpūtas vietām, kas ir svarīgas kultūras un ekonomiskās vērtības.

Šibenikas-Kninas apgabals atrodas starp Adrijas jūru un Bosniju-Hercegovinu. Šibenikas-Kninas pašvaldība sadarbībā ar Pasaules Vides fondu, ANO Vides programmu (UNEP) un Horvātijas piekrastes zonas apsaimniekošanas programmu ir izstrādājusi savu ”Piekrastes plānu”, lai pētītu un mazinātu klimata pārmaiņu ietekmi piekrastes teritorijās.

Šis projekts lielā mērā iekļaujas Vidusjūras reģiona integrācijas programmā par nacionālo klimata pārmaiņu adaptācijas stratēģiju izstrādāšanu un koordinēšanu. ”Piekrastes plāna” mērķis ir panākt ilgtspējību attīstību Šibenikas-Kninas apgabalā septiņās plašās jomās: iedzīvotāji, teritorija, piekraste, jūra, ūdens, daba un tautsaimniecība, izstrādājot vadlīnijas un rekomendācijas politikas veidotājiem, kā arī paplašinot irdzīvotāju līdzdalību un izglītības līmeņa paaugstināšanu, īpaši par vietējās piekrastes kopienu pārvaldību.


16.16. att. Šibenikas-Kninas apgabals.

Avots: https://www.google.lv/search?q=Šibenik-Knin

Šibenikas-Kninas apgabala ”Piekrastes plānā” tika izmantotas divas novatoriskas pieejas:

  • izvēlētajai metodikai nepieciešamie īpaši sagatavotie dati (vietējie dabas un sociālie dati, kas modificēti interpolācijas variāciju analīzes veikšanai) integrētu datora modeļu izstrādei, lai prognozētu dažādas adaptācijas stratēģijas,

  • līdzdalības metodoloģija, lai apvienotu ieinteresētās personas ilgtspējas līmeņa novērtēšanā konkrētā teritoriālā vienībā un izstrādātu risinājumus paaugstinātai noturībai pret klimata pārmaiņām.

Attiecībā uz Šibenikas-Kninas apgabala ”Piekrastes plānu” tika organizēti četri semināri – katru gadu divi, kuros bija iesaistīti aptuveni 50 dalībnieki.

Izmantojot šādu integrētu pieeju ”Piekrastes plāns” sniedza iespējamos risinājumus dažādiem faktoriem, piemēram, ūdens apsaimniekošanas veidi, infrastruktūra, meža ugunsgrēki, kopējā reģionālā attīstība, teritorijas plānošana, procesa pārvaldība.

16.17. att. Šibenikas pilsēta.

Avots: https://www.google.lv/search?q=Šibenik

16.12. "Klimata bēgļi"

nav teksts


16.13. Klimata pārmaiņu radītie riski Latvijai un ieteikumi to novēršanai

Latvijas galvaspilsēta Rīga atrodas Daugavas krastos pie Rīgas līča. Galvenie plūdu riski galvaspilsētā ir vētras ziemā, ledus kušanas laiks pavasarī un ūdens līmeņa paaugstināšanos, ko izraisa ūdens nopludināšana pa Daugavu.

2010. gadā Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sāka īstenot „integrētu stratēģiju, lai Rīgas pilsēta pielāgotos hidroloģisko procesu izmaiņām saistībā ar klimata pārmaiņām”.

Ievērojamais ekonomiskais kaitējums, ko ir radījuši plūdi, visticamāk palielināsies klimata pārmaiņu dēļ. Jāveic detalizēti pētījumi par klimata pārmaiņu ietekmi uz plūdu norises procesiem, lai izstrādātu atbilstošu adaptācijas stratēģiju.

Lai gan stratēģijas izstrādāšanai varētu būt labs sākums, Rīgas dome varētu iepazīties arī ar citu pilsētu līdzīgām situācijām un izstrādāt pilnīgāku adaptācijas stratēģiju, kas ierobežotu negatīvo plūdu ietekmi.

Lauksaimniecības nozares IKP īpatsvars Latvijā nav augsts, bet tā nozīme tautsaimniecībā ir liela – tā ir svarīga nozare, ar kuru jārēķinās, lai pielāgotos klimata pārmaiņām.

Nīderlande un Latvija ir no tā paša Atlantijas un boreālā ekoreģiona. Reāli tie nav identiski, bet ar daudzām līdzībām. Tas nozīmē, ka arī klimata pārmaiņu sekas varētu būt līdzīgas.

Tādējādi, būtu lietderīgi izmantot Nīderlandes klimata pārmaiņu adaptācijas stratēģiju, pilnveidojot un attīstot ar Latvijas klimata pārmaiņām saistītos politikas plānošanas dokumentus.

Literatūra

16.1. Norvēģijas Klimata līgums

Berglund, N., & Goll, S. (2010, 12 13) Solheim happy with climate compromise. Hentet 11 14, 2015 fra newsinenglish.no: http://www.newsinenglish.no/2010/12/13/solheim-happy-with-climate-compromise/

Borge, L.-E. (2015, December 09). Norsk Offentlig Utredning 2015:15 Sett pris på miljøet – Rapport fra grønn skattekommisjon. Hentet December 13, 2015 fra regjeringen.no: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2015-15/id2465882/?q=&ch=1

Bright Green Island Catalogue.

Bright Green Island web page. (u.d.). Hentet fra http://brightgreenisland.com/

Bruvoll, A., & Dalen, H. M. (2009). Pricing of CO2 emissions in Norway – Documentation of data and methods used in estimations of average CO2 tax rates in Norwegian sectors in 2006. Oslo: Statistics Norway.

Bryhni, I. (2014, January 30). CO2-avgift. Hentet November 29, 2015 fra Store norske leksikon: https://snl.no/CO2-avgift

Danielsen, M. A. (2014, November 17). Regjeringen.no. Hentet November 29, 2015 fra Grønn skatteomlegging i Europa: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/Gronn-skatteomlegging-i-Europa/id2340842/

EcoGrid EU: From Design to Implementation – summary. (u.d.). Hentet fra http://www.eu-ecogrid.net/images/Documents/131120_ecogrid_popular_summary.pdf

Environment, N. D. (2012, 06 11) Klimaforliket vedtatt i Stortinget. Hentet 11 14, 2015 fra Regjeringen.no: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/klimaforliket-vedtatt-i-stortinget/id684927/

Europaportalen. (2009, December 04) Regjeringen.no. Hentet November 29, 2015 fra CO2-skatt: Fordeler og ulemper: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/co2-skatt-fordeler-og-ulemper/id694307/

Furdal, T. (2012, 06 08) New cross-Party climate compromise agreed. Hentet 11 14, 2015 fra aftenbladet.no: http://www.aftenbladet.no/energi/aenergy/New-cross-Party-climate-compromise-agreed-2985720.html

IEA, I. E. (2012) Nordic Energy Technology Perspectives. Oslo: IEA/Nordic Energy Research.

IETA, I. E. (2013, May) ieta.org. Hentet November 29, 2015 fra Norway – The World's Carbon Markets: A Case Study Guide to Emissions Trading: http://www.ieta.org/assets/Reports/EmissionsTradingAroundTheWorld/edf_ieta_norway_case_study_may_2013.pdf

Norwegian government. (2011–2012) White paper on Norwegian climate politics. Meld. St. 21 (2011-2012) Norsk klimapolitikk .

Rolf Golombek, M. G. (2015) Virkemidler som kan fremme utvikling og bruk av miljøteknologi. CREE/Frischsenteret.

Rosvold, K. A. (2015, 06 19) Klimameldingen. Hentet 11 14, 2015 fra snl.no – Store norske leksikon: https://snl.no/Klimameldingen

Rosvold, K. A., & Olerud, K. (2015, 01 06) Klimaforliket. Hentet 11 14, 2015 fra snl.no – Store norske leksikon: https://snl.no/Klimaforliket

Schlaupitz, H. (2012) Alt om klimameldingen. Hentet 11 16, 2015 fra naturvernforbundet.no: http://naturvernforbundet.no/klima/norsk_klimapolitikk/alt-om-klimameldingen-og-klimaforliket-article26633-131.html

World Bank. (u.d.). worldbank.org. Hentet November 29, 2015 fra Putting a Price on Carbon with a Tax: http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/Climate/background-note_carbon-tax.pdf


16.2. Maksa par oglekļa savienojumu emisijām Norvēģijā

Borge, L.-E. (2015, December 09) Norsk Offentlig Utredning 2015:15 Sett pris på miljøet – Rapport fra grønn skattekommisjon. Hentet December 13, 2015 fra regjeringen.no: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2015-15/id2465882/?q=&ch=1

Bright Green Island Catalogue.

Bright Green Island web page. (u.d.). Hentet fra http://brightgreenisland.com/

Bruvoll, A., & Dalen, H. M. (2009) Pricing of CO2 emissions in Norway – Documentation of data and methods used in estimations of average CO2 tax rates in Norwegian sectors in 2006. Oslo: Statistics Norway.

Bryhni, I. (2014, January 30) CO2-avgift. Hentet November 29, 2015 fra Store norske leksikon: https://snl.no/CO2-avgift

Danielsen, M. A. (2014, November 17) Regjeringen.no. Hentet November 29, 2015 fra Grønn skatteomlegging i Europa: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/Gronn-skatteomlegging-i-Europa/id2340842/

EcoGrid EU: From Design to Implementation – summary. (u.d.). Hentet fra http://www.eu-ecogrid.net/images/Documents/131120_ecogrid_popular_summary.pdf

Europaportalen. (2009, December 04) Regjeringen.no. Hentet November 29, 2015 fra CO2-skatt: Fordeler og ulemper: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/co2-skatt-fordeler-og-ulemper/id694307/

IEA, I. E. (2012) Nordic Energy Technology Perspectives. Oslo: IEA/Nordic Energy Research.

IETA, I. E. (2013, May) ieta.org. Hentet November 29, 2015 fra Norway – The World's Carbon Markets: A Case Study Guide to Emissions Trading: http://www.ieta.org/assets/Reports/EmissionsTradingAroundTheWorld/edf_ieta_norway_case_study_may_2013.pdf

Norwegian government. (2011–2012) White paper on Norwegian climate politics. Meld. St. 21 (2011–2012) Norsk klimapolitikk .

Rolf Golombek, M. G. (2015) Virkemidler som kan fremme utvikling og bruk av miljøteknologi. CREE/Frischsenteret.

World Bank. (u.d.). worldbank.org. Hentet November 29, 2015 fra Putting a Price on Carbon with a Tax: http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/Climate/background-note_carbon-tax.pdf


16.3. Ilgtspējīgs ekociemats Norvēģijā

Hurdal Økolandsby (2014) Historikk, Bærekraftsdale Hurdal. 1st ed. Hurdal: Hurdal Økolandsby, 2014. Web. 4 Dec. 2015.

Hurdalsmodellen: 10 Økolandsbyer På 10 År. 1st ed. Hurdal: Filago, 2015. Print.


16.4. Samso – Dānijas atjaunojamās enerģijas sala

Denmark, Samsø. "Samsø – Denmark | Profile | State Of Green". Stateofgreen.com. N.p., 2015.
Godoy, Julio. "ENERGY-DENMARK: SAMSO ISLAND – LIVING IN HARMONY WITH NATURE". Global

Information Network 2009. Web. 4 Dec. 2015.

Jørgensen, Peter Jacob. Samsø – A Renewable Energy Island: 10 Years of Development and Evaluation. 2nd ed. Samsø Energy Academy, 2007. Web. 4 Dec. 2015.

Nevin, John. "The Power of Cooperation". The Behavior Analyst 33.2 (2010): 189. Web. 2015.

Saastamoinen, M. "Contextualising Behavioural Change in Energy Programmes Involving Intermediaries and Policymaking Organizations Working Towards Changing Behaviour: Samsö – Renewable Energy Island Programme". Energychange.info. N.p., 2009. Web. 4 Dec. 2015.

Spear, Stefanie et al. "Samso: World’S First 100% Renewable Energy-Powered Island Is A Beacon For Sustainable Communities". EcoWatch. N.p., 2014. Web. 18 Dec. 2015.

16.5. Dānijas „zaļā” sala Bornholma

Bright Green Island Catalogue.

Bright Green Island web page. (u.d.). Hentet fra http://brightgreenisland.com/
EcoGrid EU: From Design to Implementation – summary. (u.d.). Hentet fra http://www.eu-cogrid.net/images/Documents/131120_ecogrid_popular_summary.pdf


16.6. Biroju ēkas apsildīšana ar ķermeņa siltumu Zviedrijā

http://www.greenoptimistic.com/2011/01/12/stockholm-central-body-heat/
http://www.bbc.co.uk/news/business-12137680
http://www.icenews.is/index.php/2011/01/18/body-heat-harnessed-for-heating-at-stockholm-central-station/#ixzz1CzkwEVlg
http://cleantechnica.com/2011/01/20/250000-swedes-heat-a-building-with-their-bodies/
http://www.eurocities.eu/eurocities/news/Body-heat-new-green-energy-source-WSPO-9HLBUY

16.7. Saragosas „Ūdens taupīšanas programma” Spānijā

Arbués, F. & Villanúa, I. (2006) Potential for Pricing Policies in Water Resource Management: Estimation of Urban Residential Water Demand in Zaragoza, Spain, Urban Studies, 43(13), 2421-2442.

Barberán, R., ed. (2006) Consumo y gravamen del agua para usos residenciales en la ciudad de Zaragoza. Evaluación y propuesta de reforma. Ayuntamiento de Zaragoza, Zaragoza. Accessed at: HYPERLINK "https://www.zaragoza.es/" https://www.zaragoza.es/ on 12.07.2015.

European Climate Adaptation Platform (ECAP) 2014. Zaragoza: combining awareness raising and financial measures to enhance water efficiency. Accessed at: HYPERLINK "http://climate-adapt.eea.europa.eu/" http://climate-adapt.eea.europa.eu/ on 12.07.2015

Expo Zaragoza. (2008) Exposición Internacional "Agua y Desarrollo Sostenible". Accessed at HYPERLINK "http://www.expozaragoza2008.es/" http://www.expozaragoza2008.es/ on 12.07.2015.

Ralf, P. (2011) Reducing Water Demand and Establishing a Water Saving Culture in the City of Zaragoza. Accessed at: HYPERLINK "http://www.switchtraining.eu/" http://www.switchtraining.eu/

Smits, S. et al. (2010) Zaragoza: Taking Pride in Integrated Water Management in the City. Accessed at: HYPERLINK "http://www.switchurbanwater.eu/" http://www.switchurbanwater.eu/

Zaragoza City. (2015) Publicly available data from the Zaragoza City Website. Accessed at: HYPERLINK "https://www.zaragoza.es/ciudad/risp/" https://www.zaragoza.es/ciudad/risp/

16.8. Freiburga – Vācijas Saules enerģijas galvaspilsēta

Buehler, Ralph, and John Pucher. "Sustainable Transport in Freiburg: Lessons From Germany's Environmental Capital". International Journal of Sustainable Transportation 5.1 (2011).

Anon. "Freiburg, Germany Pioneers Solar Energy Use". Business and the Environment 19.3 (2008): 9-10. Web. 15 Dec. 2015.

Dresel, Thomas, and Kirstin Bertram. Solarregion Freiburg. 1st ed. Freiburg: City of Freiburg Environmental Protection Agency, 2007. Web. 21 Dec. 2015.

Freiburg Greencity – Approaches to Sustainability. 1st ed. Freiburg: Freiburg Wirtschaft Touristik und Messe GmbH & Co. KG, 2011. Web. 14 Dec. 2015.

Freytag, Tim, Stefan Gössling, and Samuel Mössner. "Living the Green City: Freiburg's Solarsiedlung Between Narratives and Practices of Sustainable Urban Development". Local Environment 19.6 (2014): 644-659. Web. 16 Dec. 2015.

Gordon, David. "Lessons From the Green Capital of Europe ; David Gordon Joined a Recent Waste Management Study Tour Of Freiburg, Germany. He Reflects on the Lessons the Green Capital of Europe Can Teach Northern Ireland". Belfast Telegraph 2003: 1. Web. 15 Dec. 2015.

Hamiduddin, Iqbal. "Social Sustainability, Residential Design and Demographic Balance: Neighbourhood Planning Strategies in Freiburg, Germany". Town Planning Review 86.1 (2015): 29-52. Web. 15 Dec. 2015.

IPCC. "Climate Change 2007: Working Group II: Impacts, Adaptation And Vulnerability". N.p., 2007. Web. 16 Dec. 2015.

Ryan, Sherry, and James A Throgmorton. "Sustainable Transportation and Land Development on the Periphery: a Case Study of Freiburg, Germany and Chula Vista, California". Transportation Research Part D: Transport and Environment 8.1 (2003): 37-52. Web. 14 Dec. 2015.

wwf.panda.org,. "Freiburg Green City". N.p., 2012. Web. 14 Dec. 2015.


16.9. Pielāgošanās paaugstinātam plūdu riskam pie Temzas

 Davoudi, Simin, Abid Mehmood, and Liz Brooks. The London Climate Change Adaptation Strategy: Gap Analysis. 1st ed. London: Engineering and Physical Sciences Research Council, 2015. Web. 18 Dec. 2015.

Gov.uk. "The Thames Barrier – Detailed Guidance – GOV.UK". N.p., 2014. Web. 18 Dec. 2015.

London Regional Flood Risk Appraisal. 1st ed. London: Greater London Authority, 2009. Web. 18 Dec. 2015.

London.gov.uk. "Policy 5.12 Flood Risk Management | London City Hall". N.p., 2015. Web. 18 Dec. 2015.

Managing Flood Risk Through London And The Thames Estuary: TE2100 Plan. 1st ed. London: Thames Estuary 2100 Environment Agency, 2012. Web. 18 Dec. 2015.

Nickson, Alex et al. FLOOD RISKS IN LONDON. 1st ed. London: The Environment Committee London, 2014. Web. 18 Dec. 2015.

Piliksere, Anita, Aigars Valainis and Juris Sennikovs. "A Flood Risk Assessment For Riga City Taking Account Climate Changes". Geophysical Research Abstracts 13 (2011) Rigapretpludiem.lv, "Riga Against Flood – About The Project". N.p., 2012. Web. 2015.

Rodrigues, Shirley. The London Climate Change Adaptation Strategy. 1st ed. Tokyo: Greater London Authority, 2008. Web. 17 Dec. 2015.

"Thames Barrier." The Hutchinson Unabridged Encyclopedia with Atlas and Weather Guide. Abington: Helicon, 2015. Credo Reference. Web. 21 Dec. 2015.

The Draft Climate Change Adaptation Strategy for London. 1st ed. London: Greater London Authority, 2010. Web. 18 Dec. 2015.

16.10. Pielāgošanās klimata pārmaiņām Nīderlandes lauksaimniecības nozarē

EEA. "Agriculture and Horticulture – Netherlands – Climate Adaptation". N.p., 2014. Web. 7 Dec. 2015.

De Bruin, K. et al. "Adapting to Climate Change in the Netherlands: An Inventory of Climate Adaptation Options and Ranking of Alternatives". Climatic Change 95.1-2 (2009): 23-45. Web. 10 Dec. 2015.   

National Programme For National Programme For Spatial Adaptation To Climate Change. 1st ed. The Netherlands: European Climate Adaptation Platform (ECAP), 2007. Web. 7 Dec. 2015.

Rozema, Jelte et al. Saving Fresh Water By Crop Cultivation on Salinizing Soils, A Survey. 1st ed. Amsterdam: Knowledge for Climate, 2014. Web. 10 Dec. 2015.

16.11. Piekrastes plānošana Horvātija

TRUMBIĆ I (N/A). “Coastal Plan for the Šibenik-Knin County” ppt presentation. Available from: http://meetings.pap-thecoastcentre.org/pptx/MedPartnership_Sibenik_Trumbic.pdf

EEA (N/A). Euroepan Climate Adaptation Platform. Available from: http://climate-adapt.eea.europa.eu/viewmeasure?ace_measure_id=5201

PAP/RAC http://www.pap-thecoastcentre.org/

UNDP (2008). A Climate for Change. Available from: http://hdr.undp.org/sites/default/files/nhdr_2008_en_croatia.pdf