16.5. Dānijas „zaļā” sala Bornholma



Bornholma ir neliela sala Baltijas jūrā, kas atrodas uz austrumiem no Dānijas cietzemes. Salas iedzīvotāju skaits – 41 000.

Salā ir bijušas vairākas uzņēmējdarbības krīzes un finanšu lejupslīde, bet ir izdevies tās pārvarēt. Sala ir uzsākusi projektu "Bright Green Island", un tā mērķis ir līdz 2025. gadam izveidot ilgtspējīgu, CO2 emisiju neitrālu sabiedrību, kas būtu pašpietiekama atjaunojamās enerģijas ziņā. Stingra politiskā apņemšanās un vietējais atbalsts „zaļām” iniciatīvām padara Bornholmu par ideālu reālās dzīves laboratoriju jauno enerģijas tehnoloģiju pārbaudei.


16.7. att. Projekta "Bright Green Island" logo.

Bornholmieši uzskatīja, ka risinājumiem nevajadzētu būt pārāk apjomīgiem vai veiktiem ar lielu uzņēmumu resursiem. Tas veicinātu vietējus, integrētus risinājumus ar vispārēju atbalstu vietējā sabiedrībā, kā arī dotu iespēju pārbaudīt vairākus dažādus projektus salas apstākļos. Tā būtu laba iespēja mācīties citam no cita.

Projekts paredz konsultācijas par ilgtspējīgu attīstību, saziņas tīklu veidošanu un kontaktu iespēju uzlabošanu. Tas veicināja semināru, lekciju, darba grupu sanāksmju organizēšanu, zināšanu izplatīšanu un uzņēmējdarbības izvēršanu. „Zaļie” risinājumi tika meklēti visās nozarēs, lai salu pārveidotu pēc iespējas ātrāk.

Tiek attīstītas gan „tīrās” tehnoloģijas enerģijas ražošanā un sadalē, gan arī veicināta bioloģiskā lauksaimniecība, dabas aizsardzība un vides izglītība bērnudārzos.

Bornholmas projekts ir piesaistījis interesi pasaulē. Uzņēmumu vadītāji, zinātnieki, tūristi un politiķi apmeklē salu, lai uzzinātu par tehnoloģiskajiem eksperimentiem un projekta īstenošanas ietekmi uz salu. Bornholmas Biznesa centrs organizē ekskursijas pa salas „enerģētikas” maršrutiem. Enerģiju Bornholmā nodrošina vējš (64%), Saule (1%) un biomasa (10%), kas kopā veido 85%. Atlikušo daļu nodrošina akmeņogles (18%) un naftas produkti (7%).

Ar „labas dzīves” mērķi projekts panāk daudz vairāk nekā varētu gūt no jauno tehnoloģiju izmantošanas. Piemēram, Bornholmas jaunpienācējiem un jauniem biznesa projektiem tiek piedāvāts kontaktpunkts, bet visa Bornholmas kopiena ir iesaistīta salas nākotnes veidošanā, izmantojot  900 vietējo iedzīvotāju konsultantu grupu, ar kuru tiek apspriesti visi jautājumi saistībā ar dažādu virzienu attīstības iespējām.

Līdzdalība ES Eko-tīklā
Elektroenerģijai piemīt savdabīga īpatnība – tajā pašā brīdī, kad tā ir saražota, nepieciešams to nekavējoties izmantot. Vienmēr ir jābūt acumirkļa līdzsvaram starp elektroenerģijas ražošanu un patēriņu. Tāpēc parasti samazina ražošanas apjomu periodos ar nelielu patēriņu, piemēram, naktīs, bet palielina ražošanu, kad visi ir mājās un sāk gatavot vakariņas.

Atjaunojamā enerģija balstās uz mainīgiem avotiem, piemēram, vēja un Saules enerģiju. Ar izmaiņām piegādē apvienojumā ar pieaugošo pieprasījumu pēc elektroenerģijas no, piemēram, siltumsūkņa, lai uzlādētu elektrisko transportlīdzekli, energoapgādes tīklā jāsaglabā līdzsvars. Tas ir milzīgs izaicinājums visām valstīm, kas vēlas būt „zaļas”.

Atjaunojamās enerģijas ieviešana nebūt nenozīmē mainīt enerģijas avotus. Jāmaina arī enerģijas ražotāju un patērētāju mijiedarbība, lai ražošana tiktu koriģēta līdz ar patēriņa pieprasījumu. Drošā sistēmā arī patērētājiem jāpielāgojas pieejamām elektroenerģijas piegādēm.

Elektroenerģijas tirgū cenas krītas katru reizi, kad elektrības padeve ir lielāka nekā pieprasījums. Dažām ierīcēm, piemēram, veļas mazgājamām mašīnām un, zināmā mērā, arī siltumsūkņiem, ne vienmēr ir jābūt ieslēdzamiem un izslēdzamiem jebkurā laikā. Tā vietā iekārtu ieslēgšanu var atlikt uz piemērotāko laiku, kad cenas ir zemas.

Pārkārtojot pieslēgšanos kādam energoietilpīgam patēriņam uz laiku, kad cena ir zema, var panākt efektīvāku atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Tā var ietaupīt patērētāja naudu, paaugstināt energoapgādes drošību un samazināt atkarību no fosilā kurināmā rezerves jaudām. Lai to panāktu, patērētājiem ir svarīgi saprast un pieņemt jaunu elektroenerģijas patēriņa veidu. Patērētāju elastīgums ir būtiska viedo elektroapgādes tīklu daļa.

Bornholmas iedzīvotāji tiek labi sagatavoti jaunās enerģētikas sistēmas izmantošanai un zina, ka elastīgs elektroenerģijas patēriņš veicina līdzsvara saglabāšanu elektroenerģijas tirgū.


16.8. att. Bornholmas līdzdalība ES Ekotīklā.

Avots: http://www.eu-ecogrid.net/

ES Ekotīkla projekta dalībnieki ir saņēmuši viedos elektrības skaitītājus, kas uzrāda esošo elektroenerģijas cenu ik pēc piecām minūtēm. Tas ļauj gala lietotājam tieši piedalīties elektroenerģijas tirgū, pielāgojot patēriņa pieaugumu vai samazinājumu atkarībā no cenas. Tādā veidā elektroenerģijas patēriņa un ražošanas maksimumi var tikt samazināti, padarot sistēmu elastīgāku pret svārstībām.

Projekts veicina izpratni un uzvedības maiņu, jo tiek izmantotas kampaņas, kas saistītas ar brošūru izplatīšanu, reklāmu televīzijā un laikrakstos, kā arī ar enerģijas izmantošanas konsultācijām dalībniekiem. Projekts dod jaunu ieskatu par to, kā patērētāju pieprasījums reaģē uz cenu signāliem un kā reālā laika tirgū var darboties ar plašām kombināciju iespējām attiecībā uz izplatītākiem enerģijas avotiem. Projekta dalībnieki pakāpeniski pieradīs pie domas par mainīgām elektroenerģijas izmaksām un sapratīs, ka daži no viņu paradumiem attiecībā uz elektroenerģijas patēriņu ir jāmaina.

Atbilstoši pētījumi ir devuši vērtīgu ieskatu par enerģijas tirgus funkcijām un to, kā patērētāji reaģē uz konkrētā laika cenu.

Jāpiemin arī citi tehniskie projekti:
  • pilnībā īstenota testa iekārta par viedajiem R & D tīkliem, izmantojot Bornholmu kā testa tīklu,

  • Bornholmā izvietotas Saules paneļu vienības, sākot ar 2 MW,

  • 200 individuālās mājsaimniecības apgādātas ar automātiskām frekvenču kontroles ierīcēm,

  • 250 privātās mājsaimniecībās izveidota pilnīga automātiskā kontrole pār visām elektroierīcēm,

  • 150 privātmājās nomainīti mazuta katli pret siltumsūkņiem ar tālvadības pulti,

  • notiek gatavošanās projektam ar piecām kurināmā elementu mikrokoģenerācijas iekārtām privātmājās,

  • elektrisko transportlīdzekļu projekta īstenošana Dānijā ar demonstrācijām Bornholmā, kas paredzēja noskaidrot iespēju, vai elektriskais transportlīdzeklis, kas bijis pievienots elektrotīklam, var pārdot atpakaļ elektroenerģiju energosistēmai, ja tīkla pieprasījums pēc elektroenerģijas ir augsts,

  • Bornholma ir bijusi izvēlēta kā enerģijas laboratorija projektā, lai veiktu pētījumus par viedo maksas noteikšanu, elektriskiem transportlīdzekļiem izmantojot vēja enerģiju.