16.4. Samso – Dānijas atjaunojamās enerģijas sala




Dānijas sala Samso atrodas Kategata līcī Ziemeļjūrā aptuveni 120 km uz rietumiem no Kopenhāgenas. Sala ir tikai 114 km2 liela un tur mājvietu rod 3800 cilvēki. Tie dzīvo kā paraugs dāņu sabiedrības pašpietiekamībai.

1997. gadā Samso sala uzvarēja konkursā „Dānijas atjaunojamās enerģijas sala”. Tas nozīmēja, ka bija gaidāms, ka sala kļūs 100% enerģijas pašpietiekama desmitgades ietvaros.

Plāns mainīt visu enerģijas ražošanu un patēriņu desmit gadu laikā bija pārsteidzoši plašs, jo salā līdz tam nebija nekādu parasto enerģijas avotu un tā bija pilnīgi atkarīga no fosilā kurināmā enerģijas, ko uz salu nogādāja ar tankkuģiem, kā arī no elektroenerģijas, ko ieguva caur savienojumu ar cietzemes tīkliem. Lai sasniegtu šo mērķi, bija jāpanāk dažādo dalībnieku iesaistīšanās atbalsta projektā. Tas ietvēra salas atjaunojamās enerģijas projekta personālu, Samso iedzīvotājus un pašvaldību, Dānijas valdību, kā arī vietējos un ārējos uzņēmumus.

1997. gada iniciatīvas pamats bija valdības ziņojums, kas ieteica palielināt atjaunojamās enerģijas daļu 35% apjomā no Dānijas enerģijas patēriņa kopumā līdz 2030. gadam. Konkursa uzdevums bija veicināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu, izpētīt iespējamo procentuālo atjaunojamās enerģijas daļu, kas varētu tikt sasniegta noteiktā jomā un laikā, izmantojot modernās tehnoloģijas. Lai uzvarētu konkursā, projekta pieteikuma plāns bija jāizveido, ņemot vērā, kādi resursi būs pieejami enerģētikas jomā un kā varētu veikt pāreju, izmantojot tehniskos un organizatoriskos risinājumus.

Enerģijas patēriņa samazināšana visās nozarēs bija prioritāte. To veicināja arī vietējo iedzīvotāju līdzdalības pakāpe. Samso iesniegtais pieteikums tika novērtēts kā labākais un atbilstošākais Dānijas Enerģētikas ministrijas prasībām.

Lai sāktu projekta īstenošanu, firma „PlanEnergi” izstrādāja salas enerģētikas attīstības plānu, ņemot vērā uz salas pieejamos resursus, kā arī iezīmēja aptuvenu laika grafiku. Tas tika izmantots projekta „Dānijas atjaunojamās enerģijas sala” īstenošanas vadlīniju sagatavošanai.

Visi salas iedzīvotāji tika aicināti uz tikšanos, kur tiem tika sniegta informācija par izmaksām, atmaksāšanās laiku, iespējamajiem tehnoloģiskiem risinājumiem utt. Iedzīvotāji tika uzaicināti piedalīties darba grupās. Daudzi iesaistījās izmantojamo tehnoloģiju izvēles procesā, un vēlāk tiem tika dota iespēja veikt arī finanšu ieguldījumus tehnoloģijās, ko viņi bija izvēlējušies. Tas atbilda arī projekta filosofiskajam uzstādījumam – „domā kā vietējais un rīkojies atbilstoši vietējai videi”.

Siltums
Atjaunojamās enerģijas procentuālā daļa siltuma nodrošināšanai pieauga no aptuveni 25% 1995. gadā līdz 65% 2005. gadā. Tajā pašā periodā kopējais siltumenerģijas patēriņš samazinājās par aptuveni 10%. Jau projekta sākumā pašvaldība nolēma, ka visām esošām mājsaimniecībām vai nu jāpieņem vai jānoraida iespēja pieslēgties centralizētās siltumapgādes sistēmai. Visas jaunuzceltās ēkas bija jāpievieno centralizētās siltumapgādes sistēmai.

Dānijā maksa par pieslēgšanos centralizētai siltumapgādei ir ļoti augsta, bet, saņemot dotāciju projektam no Valsts enerģijas taupīšanas asociācijas, tas bija ļoti lēti. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc Samso salā pāreja uz jauno enerģētisko sistēmu bija veiksmīga.

Elektrība
Pētījumi apliecināja, ka Samso salas kopējam saražotajam elektroenerģijas apjomam jābūt 11 MW, lai to padarītu par enerģētiski pašpietiekamu. Lauksaimnieki, kuru īpašumā bija potenciālās vēja turbīnu uzstādīšanas vietas (zeme) ļoti labprāt ieguldīja līdzekļus savu vēja turbīnu uzstādīšanā. Tādējādi netrūka potenciālu investoru. Trijās grupās uz salas tika uzstādītas vienpadsmit 77 metrus augstas 1 MW vēja turbīnas. Tā kā tolaik tirgū nebija pieejamas tehnoloģijas, kas var nodrošināt transporta nozares vajadzības ar atjaunojamo energoresursu enerģiju, Samso salā tika ieteikts ražot līdzvērtīgu apjomu „tīrās” enerģijas, izmantojot vēja turbīnas, kas uzstādītas jūrā. Tika aprēķināts, ka šai nolūkā ir vajadzīgas piecpadsmit 1,5 MW vēja turbīnas.

Lai nodrošinātu, ka Samso salai pieder projekta koncesija, tika iesaistīti vietējie partneri un dibināts uzņēmums „Samso Offshore Wind Co”. Turklāt kompāniju "Energi midt", ar kuru jau vairākus gadus sadarbojas Dānijas Enerģētikas ministrija par Saules paneļu uzstādīšanu, subsidēja Saules paneļu uzstādīšanu trim Samso salas mājām (katrai 20 m2 Saules paneļu).

Jau 2005. gadā salā tika saražots vairāk enerģijas nekā bija nepieciešams, lai apmierinātu salas vajadzības, tāpēc enerģijas pārpalikumu sāka eksportēt uz Dānijas cietzemi.


16.6. att. Samso salas vēja turbīnas jūrā un termiskie Saules paneļi siltumapgādes iekārtām.


Transports

Samso salā 10 gadu periodā tika īstenotas šādas iniciatīvas:

  • nomainīti lielie autobusi ar mazajiem pirms vai pēc maksimālās slodzes stundām,
  • padarīts elastīgāks autobusu saraksts,
  • paplašināts bezmaksas sabiedriskais transports,
  • ietaupījumi 10-25% apmērā
  • samazinājies enerģijas patēriņš traktoriem,
  • ietaupījumi lauksaimniecības nozarē 30% apmērā
  • sākusies pakāpeniska pāreja uz elektroautomobiļiem.


Vide

Tas bija ļoti veiksmīgs projekts ar 100% ilgtspējīgu rezultātu, jo samazinājās SEG emisijas enerģijas patēriņā, palielinājās nodarbinātības iespējas un uzlabojās vispārējā sociāli ekonomiskā sabiedrības iekļautība.

Naftas produktu patēriņš samazinājās par 15% laika periodā no 1997. gada līdz 2005. gadam. Tas bija galvenokārt saistīts ar naftas produktu patēriņa samazinājumu apkurei, jo siltumapgādes sistēmas sāka vairāk izmantot biomasu (salmi, koka skaidas) un Saules kolektorus.
Fosilās degvielas (benzīns, dīzeļdegviela) izmantošana transportā (prāmji, automašīnas) patēriņš palika gandrīz nemainīgs.

Elektroenerģētikas jomā sauszemes un jūras vēja turbīnas aizstāja elektrības importu no kontinenta. 11  vēja turbīnu uz sauszemes un vēlāk 10 vēja turbīnu jūrā uzstādīšana palielināja vēja enerģijas ražošanu par 100%. Neskatoties uz to, ka Saules paneļi un to uzstādīšana ir samērā dārga, salinieki sāka ar niecīgu ieguldījumu, līdz sasniedza vērā ņemamu enerģijas ražošanas līmeni, galvenokārt, sakarā ar 2500 m2 termisko Saules paneļu uzstādīšanu siltumapgādes iekārtām.

Darba nodrošinājums

Projekts „Dānijas atjaunojamās enerģijas sala” radīja daudz darba vietu, gan plānojot un uzstādot 21 vēja turbīnu, gan trīs centralizētās siltumapgādes iekārtas. Siltumapgādes projektus un vēja turbīnu uzstādīšanu veica vietējie uzņēmēji par projekta līdzekļiem. Tas, savukārt, deva darbu vietējiem iedzīvotājiem mehāniskajās un elektroiekārtu darbnīcās, kā arī vēja turbīnu apkalpošanā.

Vietējie santehniķi un kalēji tika apmācīti un sertificēti, lai varētu uzstādīt Saules termiskos paneļus, kā arī nodrošināt jauno iekārtu darbību.

Vietējiem lauksaimniekiem tiek maksātas izdevīgas cenas par lauksaimniecības atkritumiem, tāpēc tie labprāt tos piegādā vietējām siltumcentrālēm.