16.3. Ilgtspējīgs ekociemats Norvēģijā



Vīzija visiem ekociematiem ir līdzīga – piekopt vienkāršotu dzīvesveidu indivīdiem un kopienai, lai krasi samazinātu savu oglekļa pēdu. Pētījumi Norvēģijā parāda, ka ekokopienas ir sabiedrības konkrēta un izvērtējama atbildes reakcija saistībā ar klimata problēmām, ar kurām nākas saskarties jau šodien. Tas nav pietiekami, lai būvētu un pārbūvētu mājas, kas tiek uzturētas tikai ar „tīru enerģiju”. Jāņem vērā arī pats būvniecības process, materiālu transportēšanas veids un kopējais aprites cikls. Tikai rūpīgi visu apsverot, izstrādājot struktūru un arhitektūras risinājumus, ir iespējams izveidot patiešām „tīras” enerģijas mājas – no brīža, kad sākas celtniecība un turpmāk vietās, kur visu mūžu dzīvos cilvēki.

Ēku nozare Norvēģijā veido aptuveni 40% no valsts enerģijas patēriņa. Daudzi projekti nodrošina „zaļo mazgāšanu”. Tas nozīmē, ka tiek īstenoti nelieli, videi draudzīgi pasākumi, nodrošināta laba reputācija, jo lielākā daļa no pasākumiem nemaz nav ne mazi un nepavisam nav nenozīmīgi.

Hurdāle ir pašvaldības komūna (administratīva vienība), kas atrodas Akershusas reģionā Norvēģijas austrumos. „Filago” ir uzņēmums, kas jau desmit gadus izstrādājis ekociematu projektus ar vidēji 200 dzīvojamām ēkām, arī Hurdālei. Šie projekti ir efektīvs veids kā konkrēti sasniegt izvirzītos vides aizsardzības mērķus, ko noteikusi Norvēģijas valdība.

Hurdāles modeļa metode atšķiras no citām „zaļas” mājokļu attīstības metodēm, jo aprēķinos ietver emisijas un izmantotos resursus gan ražošanas un transportēšanas posmā, gan arī ietekmi uz vidi ēku izmantošanas laikā, ieskaitot nepieciešamās kvalitātes kontroli. Turklāt tiek uzsvērts iekštelpu gaisa kvalitātes līmenis un minimāla mākslīgo materiālu izmantošana. Savukārt atbilstoši izvēlēta infrastruktūra veicina kopienas un iedzīvotāju ilgtspējīgu dzīvesveidu un resursus taupošu attieksmi. Mājas ir enerģētiski pašpietiekamas un tām nav nepieciešama ārsienu apkope.


16.4. att. Hurdāles ekociematā.

Avots: http://www.hurdalecovillage.no/

Tas sākās 1990. gadā, kad grupa norvēģu sanāca kopā, lai apspriestu savu redzējumu par jaunu un ilgtspējīgāku dzīvesveidu. Tie bija dažāda vecuma cilvēki ar kopīgām interesēm par ilgtspējīgu dzīvi. Ar grupas entuziasmu viņiem izdevās 1998. gadā nodibināt fondu un viņi sāka meklēt vietu, kur izveidot Norvēģijas pirmo ekociematu.

Hurdāles pašvaldība tai laikā bija iegādājusies zemes gabalu, lai sāktu veidot ilgtspējīgas attīstības ciematu, un tai šķita pievilcīgas fonda idejas. Fonds mainīja savu nosaukumu uz Hurdal Ecovillage Co (HECO), un no 2002. līdz 2003. gadam Hurdālē tika uzceltas astoņas nelielas mājas. Tālākā attīstība bija grūta, jo nevienam no HECO locekļiem nebija pietiekamas pieredzes par likumdošanu un finansēm. Tomēr galu galā komandai pievienojās vairāk cilvēku un sākās pārmaiņas uz labo pusi.

Hurdāle ir Norvēģijas pirmais ekociemats, un tajā jau ir uzbūvētas  200 mājas. Vietējā pašvaldība ir izvirzījusi mērķi līdz 2025. gadam padarīt ciematu par neitrālu attiecībā uz CO2 izmešiem. Tas tiek veidots kā "Ilgtspējīga ieleja". Ik gadu tiek paplašināta Saules paneļu izmantošana, līdz tiks sasniegts nepieciešamās enerģijas nodrošinājums visam ciematam.

Papildus CO2 emisiju neitrālam būvniecības procesam, ciematā ir uzsākti vairāki citi projekti, lai līdz 2025. gadam sasniegtu izvirzītos mērķus. Emisijas, kas saistītas ar pārtikas ražošanu, iepakošanu un transportēšanu, prasa lielu mākslu, lai nepalielinātos individuālā oglekļa pēda. Vietējā un ekoloģiskā pārtika varētu to samazināt, tāpēc pārtikas ražotāji Hurdālē kopā strādāja, lai izveidotu uzņēmumu „Hurdāles pārtika”, kas cenšas visu nepieciešamo pārtiku audzēt un iegūt vietējās saimniecībās un pārdod savā kopienā.

Būvniecība „Ilgtspējīgā ielejā” prasa daudz koksnes, jo tas ir videi draudzīgākais materiāls, kas pieejams Norvēģijā. Hurdāles pašvaldība ir uzsākusi „Koksnes projektu”, kas nozīmē to, ka visiem izmantotajiem kokmateriāliem jābūt no vietējiem mežiem un tie jāapstrādā uz vietas. Hurdalē ir izveidots oficiāls kontaktpunkts starp iedzīvotājiem, zemes īpašniekiem un pārdevējiem. Visiem iedzīvotājiem jāiesaistās ekociemata mērķu īstenošanā un ir jāstrādā drošas, laimīgas un ilgtspējīgas sabiedrības dzīves veicināšanai.


16.5. att. Hurdales ekociemata ikdiena.

Avots: http://www.hurdalecovillage.no/

Iedzīvotāji strādā, lai uzlabotu un saglabātu kopējās platības un sociālo vidi ciematā. Kopienas gars kalpo par pamatu, lai saglabātu ilgtspēju un zemas CO2 emisijas.

Atšķirīgās ciemata sociālās grupas regulāri organizē kursus, seminārus un citus pasākumus, kur ikviens ir laipni aicināts mācīties un attīstīt jaunas prasmes, kas ir svarīgas, lai dzīvotu ekociematā.