15.3. Alternatīvās attīstības iespējas

15.3.3. „Zaļā ekonomika”

"Zaļā ekonomika" ir ANO iniciatīva, kas tika ieviesta un atbalstīta galvenokārt ANO Vides programmas ANO-VP (United nations Environment programme – UNEP) ietvaros.

ANO-VP izpilddirektors Ahims Steiners (Achim Steiner) vērtē „Zaļās ekonomikas” iniciatīvu kā neitralizējošu argumentu attiecībā uz to, ka ilgtspēju var sasniegt tikai uz ekonomiskās attīstības rēķina.

ANO-VP atbalstītā "Zaļās stimulēšanas pakete" 2008. gada finanšu krīzes laikā identificēja konkrētās jomas, kurās plaša mēroga publiskā sektora ieguldījumi varētu iedarbināt "Zaļo ekonomiku". Rūpniecībai, kas pārmērīgi izmanto resursus, ik gadu globālā mērogā vajadzētu novirzīt 1,3 triljonus EUR uz desmit „zaļākām” jomām, sākot no ilgtspējīgas mežsaimniecības līdz ēku modernizēšanai. Investīcijas – aptuveni 2% no pasaules ekonomikas kopprodukta – palīdzētu mazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas un ļautu izvairīties no cenu šoka saistībā ar atkarību no fosilā kurināmā un citām precēm.


Sākot ar 2011. gadu ANO-VP piedāvā dažādus pakalpojumus, kas saistīti ar videi draudzīgo „Zaļo ekonomiku” un būtiski svarīgas konsultācijas par zinātnes un pētniecības attīstību. Tādējādi tiek palīdzēts valstīm veidot stratēģiju un politiku, kā arī tiek piedāvātas uz modeļiem bāzētas analīzes metodes par „Zaļās ekonomikas” investīciju ietekmi.

„Zaļā ekonomika” bija arī viena no divām galvenajām tēmām "Rio+20" konferencē 2012. gadā, kad tā tika minēta kā centrālā stratēģija daudzu valstu valdību uzstādījumā, bet daudzas nevalstiskās organizācijas to uzskatīja par galveno, lai tiektos uz ilgtspējīgu attīstību. Tas būtiski ir ietekmējis globālo politiku par ilgtspējīgu attīstību. Pašlaik tiek strādāts pie tā, lai panāktu saistošu vai brīvprātīgu vienošanos par „Zaļās ekonomikas” plašāku ieviešanu.

„Zaļās ekonomikas” koncepcijas veicināšanā ANO-VP sadarbojas ar ideju ģeneratoriem (domnīcām – think tank) un komerciāliem partneriem (piemēram, Deutsche Bank) par uzticēšanos starptautiskiem aizdevumiem un ekonomiskās analīzes pilnveidošanu.