12. klase 23. jautājums

Atbilde: 12. klase 23. jautājums

Nosūtīja Agris Bērziņš
Atbilžu skaits: 0

Paldies par komentāru!
Šādi detalizēti pieejot šim jautājumam, jāsecina, ka tas ir iznācis daudzkārt komplicētāks, nekā bija iecerēts. Otra problēma ir iespējas jautājumā interpretēt meklējamo lielumu - sākotnējo NaOH koncentrāciju laikā, kad to pagatavoja Ojārs, vai arī pašreizējo NaOH koncentrāciju (kas būs izmainījusies notikušo reakciju dēļ).

Pārāk dziļi neiegrimstot skābju-bāzu līdzsvaros, un meklējot pašreizējo NaOH koncentrāciju, šķīdums tiks pārtitrēts, jo Na2CO3 vide būs bāziska, un indikators krāsu mainīs tikai pēc šīs papildus reakcijas (indikatora izvēlei šeit nav pārk būtiska loma).

Turpretī meklējot sākotnējo NaOH koncentrāciju, šādi varbūt pat iegūsim precīzu atbildi, un iespējamas neprecizitātes varētu rasties tamdēļ, ka reakcijā rodas CO2, kas izmainīs vides pH. Šādā gadījumā gan indikatora izvēle būtu būtiskāka, un iespējams metiloranž vairs nebūtu piemērotākais indikators (tā vietā varētu lietot metilsarkano vai bromtimolzilo; šādi titrējot fenolftaleīns drīzāk krāsu mainīs tieši pirms stehiometriskā punkta sasniegšanas).

Līdz ar to kā pareizu atbildi pievienosim arī "Nekorekta indikatora izvēle".