12. klase 23. jautājums

12. klase 23. jautājums

Nosūtīja Rihards Puplovskis
Atbilžu skaits: 6

Uzskatu, ka 23. jautājumā pareiza atbilde ir arī "Nekorekta indikatora izvēle."

  • "Iespējamās blakusreakcijas ar NaOH reakcijas produktiem ar glabājot absorbētajām vielām." : vielas, kas rodas glabājot NaOH šķīdumu  (Na2CO3 un NaHCO3) reaģējot ar HCl stehiometriski uz vienu nātrija jonu tiks patērēta viena HCl molekula, tādējādi iegūtais rezultāts sakritīs ar sākotnējo NaOH koncentrāciju šķīdumā.
  • Atbilde "Nekorekta indikatora izvēle" ir pareiza, jo Metiloranžš maina krāsu pie pH ~4, tātad krāsas maiņa notiks pēc stehiometriskā punkta - tiks pievienots vairāk skābes, nekā nepieciešams lai neitralizētu NaOH - iegūtā NaOH koncentrācija būs lielāka nekā patiesā. Korekti būtu izmantot fenolftaleīnu, kurš atkrāsojas pie pH ~7, jo krāsas maiņa krietni tuvāk sakristu ar stehiometrisko punktu.

Atbildot uz Rihards Puplovskis

Atbilde: 12. klase 23. jautājums

Nosūtīja Ēriks Vilunas

11. klasē bija tāds pats jautājums, laikam 11. jautājums, par kuru es arī gribēju iebilst. Labi, ka atradās kāds, kas to var labāk paskaidrot. :)

Atbildot uz Rihards Puplovskis

Atbilde: 12. klase 23. jautājums

Nosūtīja Ēriks Vilunas

Lai gan, mums jau vajag noteikt NaOH koncentrāciju šjajā brīdī, nevis tā sākotnējo koncentrāciju, kas nozīmē, ka piemaisījumi ietekmē rezultātu, jo HCl ar tiem reaģē. Tomēr tāpat uzskatu, ka variants par nepareizu indikatoru ir jāieskaita.

Atbildot uz Rihards Puplovskis

Atbilde: 12. klase 23. jautājums

Nosūtīja Emīls Azanda
Jāņem vērā, ka metiloranžais maina krāsu pie pH ~3,5, kas atbilst apmēram 0.0003M HCl šķīdumam.
Krāsas maiņu novēroja pēc 14,5 mL titranta, tātad šķīduma kopējais tilpums bija 24,5 mL.
No tā izriet, ka šķīdumā bija 0.0003*0.0245 = 0,0000077 mol brīvas sālsskābes, kas atbilst 0.077 mL titranta.
Kā redzams, kļūdas skaitliskā vērtība ir salīdzinoši neliela.
Atbildot uz Rihards Puplovskis

Atbilde: 12. klase 23. jautājums

Nosūtīja Agris Bērziņš

Paldies par komentāru!
Šādi detalizēti pieejot šim jautājumam, jāsecina, ka tas ir iznācis daudzkārt komplicētāks, nekā bija iecerēts. Otra problēma ir iespējas jautājumā interpretēt meklējamo lielumu - sākotnējo NaOH koncentrāciju laikā, kad to pagatavoja Ojārs, vai arī pašreizējo NaOH koncentrāciju (kas būs izmainījusies notikušo reakciju dēļ).

Pārāk dziļi neiegrimstot skābju-bāzu līdzsvaros, un meklējot pašreizējo NaOH koncentrāciju, šķīdums tiks pārtitrēts, jo Na2CO3 vide būs bāziska, un indikators krāsu mainīs tikai pēc šīs papildus reakcijas (indikatora izvēlei šeit nav pārk būtiska loma).

Turpretī meklējot sākotnējo NaOH koncentrāciju, šādi varbūt pat iegūsim precīzu atbildi, un iespējamas neprecizitātes varētu rasties tamdēļ, ka reakcijā rodas CO2, kas izmainīs vides pH. Šādā gadījumā gan indikatora izvēle būtu būtiskāka, un iespējams metiloranž vairs nebūtu piemērotākais indikators (tā vietā varētu lietot metilsarkano vai bromtimolzilo; šādi titrējot fenolftaleīns drīzāk krāsu mainīs tieši pirms stehiometriskā punkta sasniegšanas).

Līdz ar to kā pareizu atbildi pievienosim arī "Nekorekta indikatora izvēle".