Es tev pilnīgi piekrītu, man bija tāds pats jautājums.
Var ievērot, ka blīvums attiecībā pret koncentrāciju mainās aptuveni lineāri(var aprēķināt gradientu dažādos intervālos).
Tātad c(1.004)= c(1.005)-1/5(c(1.005)-c(1.000)).
Protams, precīzi tas nau, taču tomēr labāk, nekā pasludināt, ka 4=5.
Maiņa gan nenotiek pilnībā lineāri (ir nelielas atsķirības), turklāt nav zināms, kas notiek katrā intervālā (lai gan ir mazticams, ka notiek kas cits).
Iedaļas vērtība bija 0,002, tāpēc 1,004 un 1,005 sakrīt, ņemot vērā kļūdu, kas, es uzskatu, ir pietiekams pamatojums, lai izmantotu 1,005 vērtību.
Šāda bija pareizā pieeja, un sakarība starp blīvumu un koncentrāciju, cik pārbaudīju, vismaz pie mazām koncentrācijām bija lineāra.
Šajā gadījumā ar jautājumu un pareizo atbildi viss ir kārtībā, un uzskatīt, ka nomērītajam blīvumam 1,004 g∙mL–1 no tabulas ir izmantojama blīvumam 1,005 g∙mL–1 atbilstošā koncentrācija ir nekorekti.
Vienkāršotā veidā tas patiešām atbilst pieņēmumam, ka 4=5. Bet detalizētāk: faktiski nomērītais lielums ir (1,004±0,002) g∙mL–1, kas norāda nenoteiktību uz abām pusēm. Bet arī ar visu to rezultāts tomēr ir 1,004 g∙mL–1 nevis 1,005 g∙mL–1. Vienkārši iegūtais rezultāts nav ar pārāk augstu precizitāti.
Lai papildus pārliecinātos par šādas pieejas nekorektumu, varam apsvērt gadījumu, ja tabulā būtu papildus aile ar koncentrāciju pie blīvuma, piem., 1,0025 g∙mL–1, kādam blīvumam atbilstošo koncentrāciju jūs izvēlētos?