Apelācija

Apelācija

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs
Atbilžu skaits: 1

Labdien, cienījamā žūrija! Es nepiekrītu Fizikas Olimpiādes 2. posma 10. klases divu jautājumu atbildēm, lūdzu pārskatīt manas atbildes un rezultātu.
Runa iet par 15.B. un 16.A. uzdevumiem.

15.B. uzdevumā mana atbilde ir C, pareiza ir B.
Pilnīgi piekrītu atbildes pirmai rindkopai, tātad paliek varianti B un C. Gribu teikt, ka B un C pēc savas būtības ir vienādās atbildes. Abos gadījumos analoģiskas līknes, tikai C variantā tā ir vairāk liekta, nekā B. Mēs it kā nevaram to likuma izmēru apreķīnāt, pārāk maz informācijas un grafiks bez skaitļiem. Atbildes otrā rindkopa: "Tā kā nolasītāja galviņas attālums līdz magnētiskā diska rotācijas asij nekad nekļūst 0, tad arī lasīšanas ātrums nekļūst 0, t. i. palielinoties kopējam lasīšanas laikam, grafika līkne nekļūst pilnīgi horizontāla.". Uzsvēru, ka ABOS gadījumos LĪKNE NEKĻŪST PILNĪGI HORIZONTĀLA, vienkārši C variantā tā ir pavisam drusciņ "horizontālāk" beigās un vairāk tuvojas 0. Bet mēs nevaram 100% pateikt, cik "stipri" viņai jātuvojas nullei. Tāpēc, pēc atbildes pirmās rindkopas, B un C ir identiskie varianti, un lūdzu ieskaitīt kā pareizo arī C variantu.

16.A. uzdevumā atbildē ir izmantotā informācija, kuras uzdevuma nosacījumos vispār nav.
Šajā uzdevumā pie atbildēm ir dots šāds teikums: "Nolasītāja galviņa, pārvietojoties no viena fragmenta līdz nākamajam fragmentam, pusi no laika (un veiktā ceļā) pārvietojas paātrināti, bet otru pusi palēnināti."
Toties uzdevuma nosacījumi bija šādi: "Pieņemsim, ka nolasītāja galviņa spēj pārvietoties vienmērīgi paātrināti ar paātrinājumu a = 10^3 m/s^2. Nolasītāja galviņa uzsāk kustību no miera stāvokļa un kustības beigās arī apstājas. Aprēķināt īsāko meklēšanas laiku situācijai, kad secīgie informācijas fragmenti atrodas uz diska pretējām malām, t. i. viens fragments atrodas attālumā R1 = 1,2 cm no diska rotācijas centra, bet nākamais — attālumā R2 = 3,1 cm."
Nekur uzdevuma nosacījumos nav teikts, ka ceļa vidū galviņa maina kustību no vienmērīgi paātrinātas uz vienmērīgi palēlinātu, tāpēc es pieņēmu, ka apstāšanās kustības beigās notiek momentāli un visa kustība ir vienmērīgi paātrināta, kas arī atbilst uzdevuma nosacījumiem. Vai nu bija jāliek klāt plus/mīnuss zīme, vai arī jāuzrakstā, ka paātrinājums var mainīt projekciju. Manuprāt, tas nozīmē, ka šis uzdevuma formulējums ir kļūdains, vismaz tajā nozīmē, kādā to domāja uzdevumu sastādītāji. Tāpēc lūdzu ieskaitīt man atbildi kā pareizo, jo pēc paātrinājuma formulas bez bremzēšanas man ir pareizi uzdevums izreķināts (mana atbilde ir 6,1644ms).

Arī gribu teikt, ka bija citi jautājumi ar neprecīziem formulējumiem, bet kuri nebija tik būtiski. Es domaju to, ka nevienā uzdevumā, kur runa iet par ātrumu/paātrinājumu, nav pieminētās projekcijas. Piemēram vienā uzdevumā bija jautājums: “Kurā punktā ātrums ir pozitīvs?”. Ja iekavās nebūtu skaidrojuma, mana atbilde būtu vienmēr, izņemot gadījumus, kad V=0. Ātruma projekcija var būt negatīva, nevis ātrums!

Paldies, ka izlasījāt, lūgums apstiprināt manu iesniegumu.

P.S. 12.C. jautājumā pareiza atbilde ir arī, piemēram, punkts H, jo tajā punktā ķermenis sāc kustību, tātad V=0 . Bet, tā kā mana atbilde vienalga, neuzmanības pēc, ir nepareiza, nav vērts man par to sūdzēties.

P.S.2. Tie divi punkti, kurus nedabūju, kā arī jūsu lēmums, var būtiski ietekmēt manu rezultātu.

Gaidīšu jūsu atbildi. Ar cieņu, Aleksejs Nazarovs