12. klases 30. jautājums

12. klases 30. jautājums

Nosūtīja Daniels Krimans
Atbilžu skaits: 1

Sveiki!

Vai kāds var, lūdzu, uzrakstīt plašāku pareizās atbildes pamatojumu par to, ka būs tieši horizontāla kustība? Dotais atrisinājums man nešķiet pietiekami skaidrs.

Attēli = http://www.bildites.lv/viewer.php?file=fp1b5jmyvqqibnf9qyfk.jpg;

No tā brīža, kad kaste sāks pacelties, FL projekcija turpinās palielināties, jo mg projekcija turpina paātrināt kasti. Tāpēc kopējais vektors būs arvien lielāks un tiks vērsts tā, kā redzams 1. attēlā.  Tāpēc arvien palielinoties Lorenca spēkam, klucītis veiks riņķveidīgu trajektoriju  A -> B.  Ja mēs pieņemam, ka ilgtermiņā tas kustēsies horizontali, tad punktā B (2. att.)  FL obligāti jābūt vienādam ar mg. Bet kā to var droši zināt?   Iespējams izmantojot to, ka mv^2 = mgh , bet jāzina h, par kuru masas centrs samazināsies (2. att.).  Tā kā gan summārā spēka virziens, gan lielums nepārtraukti mainās, tad tas ļoti apgrūtina visu rēķināšanu.

Kāpēc tas ir svarīgi, ka tajā punktā šie spēki ir vienādi? Jo savādāk, ja FL > mg, tad summārais spēks punktā B ir vērsts uz augšu un tas pārtop par centrtieces spēku, tāpēc radīsies kustība pa riņķa līniju.

Atbildot uz Daniels Krimans

Atbilde: 12. klases 30. jautājums

Nosūtīja Vjačeslavs Kaščejevs

Pēc atraušanās no slīpās plaknes ķermeņa kustība būs komplicēta. Uzdevuma nosacījumos tik tiešām nav paredzēti disipācijas nehānismi, kas "pēc ilga laika" nodrošinātu Lorencspēka magnētiskās un elektriskās komponentes kolinearitāti. Neviens no piedāvātjiem atbilžu variantiem nav fizikāli korekts, tādēļ šis jautājums tiek noņemts no vērtējuma.

Paldies!