10. klase 13. jautājums

10. klase 13. jautājums

Nosūtīja Rihards Bukovskis
Atbilžu skaits: 4
Manuprāt, 13. jautājumā atbilde, kas ir visprecīzākā ir V nevis IV. Vismaz ja ieskaita IV, tad būtu arī jāieskaita arī V.
Kā pamatojums man šeit ir 2 punkti:
  1. IV grafikā, x koordinātes maiņa 0-1 sec ir mazāka nekā 1.5-2 sec. Ja aprēķiņa, tad 0-0.5 sec koordināte palielinās par 1.5m, bet 0.5-1 sec koordināte palielinās par 3m, tātad kopā par 4.5m, bet 1.5-2 posma laikā vy ir tikai 4m/s, tātad koordināte mainās tikai par 2m, tāpēc grafikā meklēju to, ka x pārvietojums ir lielāks par y šajos posmos, tāpēc atkrita IV grafiks, bet V grafiks derēja.
  2. Uzdevuma atrisinājumā minēts, ka  
Šis apgalvojums ir patiess, bet tad nobeiguma posmā IV grafiks neder, kamēr V der. Pēdējajā posmā (2.5-3 sec) vx samazinās un vy palielinās, tāpēc grafika posmam jābūt ieliektam. Tā tas ir V grafikā, bet ne IV grafikā.

Ņemot vērā šos punktus, par pareizo atbildi es izvēlējos V nevis IV, tāpēc ceru, ka aplūkosiet un izvērtēsiet šī uzdevuma pareizību.
Ar cieņu Rihards

Atbildot uz Rihards Bukovskis

Atbilde: 10. klase 13. jautājums

Nosūtīja Kirils Surovovs
Labdien!

Pēdējā posmā (2.5-3 sekundes) gan \(v_x\), gan \(v_y\) modulis palielinās vienlaicīgi sākot no nulles, tātad ātruma virziens ir nemainīgs, 45 grādos pret \(y\) asi. Tas labāk atbilst VI grafikam.

Savukārt pirmā daļa no pamatojuma ir spēkā, tai es arī piekrītu. Paldies par norādi, šis jautājums būs izrunāts olimpiādes žūrijā.
Atbildot uz Rihards Bukovskis

Atbilde: 10. klase 13. jautājums

Nosūtīja Jānis Cīmurs
Žūrija lēma šajā jautājumā ieskaitīt arī V.
Pamatojums:
Ne atbilde V ne atbilde VI nav pilnīgi pareizas, jo V ir pareizākas proporcijas pa x un y asi, bet VI ir precīzāk attēloti līkumi un/vai taisnie posmi. Tāpēc tiek ieskaitītas abas šīs atbildes.