Jautājums par saistītiem uzdevumiem 41-43

Jautājums par saistītiem uzdevumiem 41-43

Nosūtīja Iļja Niks Stoligvo
Atbilžu skaits: 3

Labdien!

Uzdevumā 41. esmu izrēķinājis ekscentrisitāti no citiem apsvērumiem, proti, apskatot perihēlija, nevis afēlija punktu. Zināms, ka viens no eliptiskās orbītas fokusiem atrodas Saules centrā, līdz ar to tajā brīdī, kad objekts šķērso perihēliju, rādiusvektors garums, r = 2a - 1au. Tālāk, izmantojot vienādojumu r=a(1-e) nosakam eskcenstrisitāti, jo viss zināms. Manis iegūtā ekscentrisitātes vērtība drusku atšķiras no uzdevumā piedāvātās, līdz ar to arī nākamajos divos apakšpunktos, izmantojot manis iegūto ekscentrsitātes vērtību iegūstu "nepareizas" vērtības, kaut arī tos teorētiski rēķinu pareizi. Manu atrisinājumu skeleti pievienoti pielikumā. Vērtības kalkulatorā pievienotas pielikumā. Lūdzu izskatīt!

Ar cieņu, Iļja Niks Stoligvo

Pielikums Screenshot 2023-04-18 205209.png
Pielikums Screenshot 2023-04-18 205509.png
Atbildot uz Iļja Niks Stoligvo

Atbilde: Jautājums par saistītiem uzdevumiem 41-43

Nosūtīja Ernests Lazdāns
Tu neņem vērā, ka Zemes orbīta nav perfekts riņķis. Uzdevuma nosacījumos dots, ka sadursies jūlijā, kas nozīmē, ka arī Zeme atrodas afēlijā.

Tāpēc jāizmanto sakarība
\( a_z(1+e_z) = a(1+e) \)
\( e= \frac{a_z}{a} (1+e_z)-1 \)
Kas arī ir oficiālais risinājums.
Atbildot uz Ernests Lazdāns

Atbilde: Jautājums par saistītiem uzdevumiem 41-43

Nosūtīja Iļja Niks Stoligvo
Piekrītu, nevaru uzskatīt, ka attālums līdz Saulei 1 ua, jo Zemei ir nenulles ekscentrisitāte. Taču tas neatceļ to, ka pārējie aprēķini izdarīti pareizi, balstoties uz šo neprecīzo vērtību, kas iegūta false pieņēmuma rezultātā.