11. klases 18. jautājums (un 19.)

11. klases 18. jautājums (un 19.)

Nosūtīja Sandijs Rakstiņš
Atbilžu skaits: 4
18. jautājumā nav minēts vai gāze ir ideāla monatomiska vai gaiss. Es pieņēmu, ka gaiss(jo visur citur tā pieminēts). Tas ir lielākoties ir divatomu(N2 un O2) un tātad katras molekulas kinētiskā enerģija ir 5/2*k*(T-T0) nevis 3/2*k*(T-T0). Galu galā iegūtā atbilde ievietojot divatomu gāzei atbilstošus skaitļus 40,25*3/5 + 20=44,15. Manuprāt, vajag ieskaitīt abas atbildes, jo nav precīzi teikts no cik atomiem sastāv uzdevumā pieminētās molekulas.

Man pašam 19 nepareizi atzīmēts, bet tur vajadzētu būt, ka temperatūra palielinās, jo argons ir monatomiska gāze un tātad katra molekula var aizvest mazāku siltuma daudzumu nekā gaiss, iegūstot, ka līdzsvara temperatūra ir lielāka.
Atbildot uz Sandijs Rakstiņš

Atbilde: 11. klases 18. jautājums (un 19.)

Nosūtīja Dāvis Zavickis
Labdien!

Tehniski 17. jautājumā norādīts, ka jāpieņem "šeit un tālāk gāze ir ideāla", taču es saprotu potenciālos kļūdu/pārpratumu cēloņus, jo uzdevuma uzstādījums rada zināmu disonansi. Pieņemot, ka definīcijas iztrūkst vai nav saprotama, patiešām var nonākt pie rezultāta, ka līdzsvara temperatūra palielinās. Šo jautājumu noteikti izskatīsim žūrijā.
Atbildot uz Sandijs Rakstiņš

Atbilde: 11. klases 18. jautājums (un 19.)

Nosūtīja Dāvis Zavickis
18. jautājums: žūrija lēma ieskaitīt arī atbildi, kurā izmantots, ka gaisa brīvības pakāpe ir 5/2.
19. jautājums: tika lemts piešķirt punktu par atbildi "pieaug" tikai tiem skolēniem, kuriem atbilde 18. jautājumā ir sakritīga ar 19. jautājuma atbildi "pieaug".