10.klases 18.jautājums

10.klases 18.jautājums

Nosūtīja Zlata Viļdjajeva
Atbilžu skaits: 3

Labdien. 

18.uzdevumā (par siltuma daudzumu) bija jāizmanto formula, kuras nav formulu lapā, bet šī formula jāzina no galvas, no fizikas kursa 8.klasē. Bet, ļoti interesanti, ka šī formula ir fizikas olimpiādes un eksāmena formulu lapās. 

Kāpēc tika dots šis uzdevums? 

Atbildot uz Zlata Viļdjajeva

Atbilde: 10.klases 18.jautājums

Nosūtīja Aksels Vecvanags
Tāpat nebīja dota formula par pussabrukšanas periodu utt. Piedalīšanās ķīm. olimpiādēs daudz kas pašam ir jāzin
Atbildot uz Aksels Vecvanags

Atbilde: 10.klases 18.jautājums

Nosūtīja Zlata Viļdjajeva
Jauki:) bet es minēju, ka šī formula vienmēr ir dota fizikas formulu lapās(FL) bet nebija dota ķīmijas FL. Piekrītiet, ka šis temats(siltuma daudzums) biežāk sastopams fizikā, nevis ķīmijā.
Atbildot uz Zlata Viļdjajeva

Atbilde: 10.klases 18.jautājums

Nosūtīja Nauris Narvaišs
Sveiki.
Tā kā šajā uzdevumā netika sagaidīts, ka visi skolēni zinās no galvas īpatnējās siltumietilpības aprēķināšanas formulu, tad attiecīgi tika pievienots skaidrojums "Īpatnējā siltumietilpība ir siltuma daudzums, kas nepieciešams, lai vienu gramu vielas uzsildītu par vienu Kelvinu." No olimpiādes dalībniekiem tika sagaidīts, ka izmantojot šo skaidrojumu vai arī pašas īpatnējās siltumietilpības mērvienības (J/(kg·K), tiks izspriests, kā saistās īpatnējā siltumietilpība ar temperatūru starpību un pievadīto siltuma daudzumu.

Šādu uzdevumu vai apakšpunktu mērķis ir pārbaudīt skolēnu spēju olimpiādes laikā interpretēt (iespējams) jaunu informāciju un to pielietot, kā arī atlasīt skolēnus uz Valsts posmu.

Kas attiecas uz faktu, ka šī ir tēma no fizikas 8. klases, tad iepriekšējo gadu citu priekšmetu skolas programmas pārzināšana tiek sagaidīta vismaz pamatlīmenī un arī dažādas matemātiskās sakarības neparādīsies olimpiāžu formulu lapā, jo tiek sagaidīts, ka skolēni tās pārzina.