10. klases 7.uzdevums

10. klases 7.uzdevums

Nosūtīja Raivis Dāvis Steberis
Atbilžu skaits: 1

Uzdevuma noteikumos ir teikts:

820,00 gramos ūdens izšķīdināja 0,60 molus pirmās grupas ķīmiskā elementa oksīdu. Ieguva dzidru šķīdumu, kurā ūdens masas daļa bija 81,80 %. Izmantojot aprēķinus, nosaki izšķīdinātā oksīda ķīmisko formulu!

Kā pareizā atbilde ir norādīts Cs2O, taču es uzskatu, ka vajadzētu ieskaitīt arī atbildi Cs2O2, jo pēc aprēķiniem tā ir tuvāka uzdevuma noteikumiem.Aprēķina gaita

Kā var redzēt attēlā, izvēloties Cs2O, ūdens masas daļa atšķiras par 1,1% no dotā, taču izvēloties Cs2O, ūdens masas daļa atšķiras tikai par 0,3% no dotā, tādēļ mans variants ir precīzāks. 

Kā arī oksīds pēc definīcijas ir elementa binārie savienojumi ar skābekli, tādēļ uzdevuma noteikumiem atbilst arī mans variants. Uzskatu, ka to arī vajadzētu ieskaitīt par pareizu.

Atbildot uz Raivis Dāvis Steberis

Atbilde: 10. klases 7.uzdevums

Nosūtīja Jānis Švirksts
Labdien!

Ķīmisko savienojumu Cs2O2 sauc par cēzija peroksīdu. Cēzija oksīda formula ir Cs2O.

Uzdevumu risinot, bija jāievēro tas, ka, šķīdinot ūdenī sārmu metālu oksīdus, notiek ķīmiskā reakcija, kuras rezultātā rodas šī metāla hidroksīds. Tātad dzidrajā šķīdumā, kurā ūdens masas daļa ir 81,80 %, atlikušie 18,20 % ir nevis sārmu metāla oksīds (un arī ne Jūsu piedāvātais peroksīds), bet gan sārmu metāla hidroksīds, kura daudzums ir divas reizes lielāks nekā izšķīdinātā oksīda daudzums.
Cieņā, Jānis Švirksts