9.klases 5.uzdevuma pēdējais apakšpunkts.

9.klases 5.uzdevuma pēdējais apakšpunkts.

Nosūtīja Linards Lācis
Atbilžu skaits: 2

Man radās jautājums, vai notiek reakcija starp CO2 un K2SiO3, jo literatūras avotos ir minēts, ka skābie oksīdi var izspiest citu skābo oksīdu no sāls, ja sālī esošais oksīds ir vieglāk gaistošs. Tātad: notiktu reakcija K2CO3 + SiO2, bet SiO2 nav vieglāk gaistošs par CO2.




Atbildot uz Linards Lācis

Atbilde: 9.klases 5.uzdevuma pēdējais apakšpunkts.

Nosūtīja Daiga Krieviņa
Šis jautājums ir izraisījis diskusiju. Protams, var pieņemt, ka CO2 savienojas ar degšanas produktu ūdeni, veidojot skābi un tad iespējama reakcija. Bet tad jautājums ir neprecīzs - tā vairs nebūs gāze, kas radās degšanas rezultātā. Kā arī degšanas apstākļi nodrošina augstu temperatūru, kur CO2 savienošanās ar H2O samērā neliela. Kā arī jāpieņem, ka 9.kl. skolēni mācās, ka šī skābe vidē ātri sadalās un ir ļoti nestabila.
Atbildot uz Daiga Krieviņa

Atbilde: 9.klases 5.uzdevuma pēdējais apakšpunkts.

Nosūtīja Jānis Švirksts
Labdien!
Šajā gadījumā ļoti svarīgi ir reakciju norises apstākļi.
CO2 reaģē ar ūdenī šķīstošajiem silikātiem un izgulsnējas hidratēts silīcija(IV) oksīds jeb silīcijskābe. Parasti saka: stiprākā skābe izspiež vājāko no tās sāļiem.
Karsējot cietus karbonātus kopa ar SiO2, notiek pretējais: izdalās CO2 un rodas silikāts. Parasti saka: mazāk gaistošais skābais oksīds izspiež gaistošāko skābo oksīdu no tā sāļīem.
Cieņā Jānis Švirksts