19. jautājums

19. jautājums

Nosūtīja Jānis Pudāns
Atbilžu skaits: 6

Labdien,

Šajā uzdevumā tiek ieviesta jauna zvaigznes sistēma, kas nav Saules sistēma, jo Saules sistēmā nav tādu planētu, kā Ausma un Dzintara. Kad tiek prasīti sinodiskie periodi, 19. punkta teksts liek saprast, ka tie jārēķina vienai planētai relatīvi pret otru, nevis pret vietu, kur it kā atrastos Zeme.


Tad pareizā atbilde abos gadījumos  ir 0.405 Zemes gadi.

Atbildot uz Jānis Pudāns

Atbilde: 19. jautājums

Nosūtīja Dmitrijs Docenko

Es izlasīju uzdevuma tekstu vēlreiz un nesapratu, kā Tu ar šo pieņēmumu esi risinājis tālākos punktus: jau nākamā jautājumā novērotājs atrodas uz Zemes. Tad, turpinot Tavu domu gaitu, atbildei būtu jābūt atkarīgais no attāluma starp Saules sistēmu un Ausmas/Dzintras sistēmu.


Pie tam uzdevuma formulējumā ir teikts, kā planētas ir iedomātas.

Atbildot uz Dmitrijs Docenko

Atbilde: 19. jautājums

Nosūtīja Mihails Štolcs

Labvakar!

Šajā jautājumā es piekrītu Jānim, mans domu gājiens bija tāds pats. Minētajā punktā tika pieminētas tikai divas izdomātas planētas, tādēļ rēķināju sinodisko periodu tām divām. Savukārt, tālākajos punktos jau konkrēti tika pieminēta Zeme, un tad jau nekādi pārpratumi rasties nevarēja. Tomēr tālākie punkti netraucēja šī punkta uztveršnai, kā arī nenoliedza tādu izpratni, kāda radās mums ar Jāni.

Runājot par šķietamo pretrunu ar tālākiem uzdevuma punktiem, es nepiekrītu. Risinot uzdevumu, man nevienā brīdī neradās pretrunas sajūta. Es iedomājos, ka šis uzdevums vienkārši ir abstrakts, ja jau Saules sistēmā tiek ievadītas divas izdomātas planētas, tādēļ man šķita dabiski, ka vienā punktā prasīts veikt aprēķinus tikai jaunajiem ķermeņiem. Man nešķiet, ka mūsu ar Jāni domu gājiens ir nepamatots, tādēļ arī aicinu pieņemt atbildi ~0,4, it īpaši, ja tā parādās arī citiem olimpiādes dalībniekiem.

Atbildot uz Dmitrijs Docenko

Atbilde: 19. jautājums

Nosūtīja Jānis Pudāns

Reāla sistēma nevar pastāvēt ar iedomātam planētām. Tālākie uzdevumi nav svarīgi, jo tā informācija tiek sniegta pēc 19. jautājuma. Uzdevumā teikts: "Cik bieži atkārtojas planētu Ausma un Dzintra fāzes?" Arī bez visām filozofijām šis teikums būtu interpretējams, kā starp abām planētām.

Atbildot uz Jānis Pudāns

Atbilde: 19. jautājums

Nosūtīja Inese Dudareva

Es oponētu. Ja jūs uzmanīgi izlasat uzdevuma nosacījumus, tad pirmais teikums uzdevumā skan: "Šajā uzdevumā apskatīsim planētu kustību  ap Sauli, novērojot kustību no Zemes". Tā kā tas rakstīts uzdevuma kopējā daļā pirms jautājumiem, tad tas attiecas uz visiem uzdevuma jautājumiem, ja nav teikts kā citādi. Tālak tiek teikts, lai neizmantotu gatavas vērtības, tad iedomājamies, ka apskatam tādas planētas (kas reāli neeksistē). Pēc papildus apspriešanas, nolēmām rezultātus nemainīt šajā jautājumā.