10. klase 30. jautājums

10. klase 30. jautājums

Nosūtīja Kristiāns Vinters
Atbilžu skaits: 5

Jautājumā tika apgalvots, ka "visas vienkāršās vielas sastāv no atomiem.", kas tika uzskatīts par aplamu apgalvojumu. Savukārt, ja skatās pēc vienkāršas vielas definīcijas: "Vienkārša viela ir viela, kas sastāv no viena ķīmiskā elementa atomiem.", tad apgalvojums nemaz nav nepareizs. 

Pēc piedāvātās pareizās atbildes paskaidrojuma "Tā nav, daudzas vienkāršas vielas, piemēram, O2, N2, Cl2, F2 utt. sastāv no molekulām." var saprast, ko jautājuma autors bija iecerējis, bet, manuprāt, jautājums bija pārāk slikti noformulēts un viegli pārprotams, tā kā arī tās molekulas sastāv no atomiem, kas saistīti ar kovalentu saiti, tāpēc es domāju, ka par to zaudēt punktu īsti nav godīgi.

Atbildot uz Kristiāns Vinters

Atbilde: 10. klase 30. jautājums

Nosūtīja Džonatans Miks Melgalvis

Piekrītu, ja vēlas izdarīt tādu secinājumu kā uzdevumu autori, tad būtu jārunā par vielas atomāro vai molekulāro struktūru. Šādi sanāk gluži elementārais secinājums, ka visas vielas sastāv no atomiem.

Atbildot uz Kristiāns Vinters

Atbilde: 10. klase 30. jautājums

Nosūtīja Maksims Piļščikovs

Uzskatu, ka vienīgā pareizā atbilde tomēr ir “aplams”. Vienkāršas vielas sastāv gan no atomiem, gan no molekulām. Tas arī ir rakstīts izdevniecības “Lielvārds” 8.klases ķīmijas mācību grāmatā (41.lpp.), šo grāmatu parasti izmanto skolās.

Pieņemot, ka vienkāršās vielas sastāv no atomiem, var teikt, ka atdalot O atomus O3 molekulā viela nemainīsies un tas paliks ozons.