12. klase 9. jautājums C punkts

12. klase 9. jautājums C punkts

Nosūtīja Vilhelms Cinis
Atbilžu skaits: 1

Uzdevuma atbilde ir nekorekta un pat nepareiza, ja tiek ņemti vērā olimpiādes vērtēšanas kritēriju nosacījumi. Ievērosim, ka viens no tilpumiem ir dots ar vienu zīmīgo ciparu un piedalās reizinājumā, kas vēlāk tiek izmantots summā. Rezultātā, tā kā viens no mainīgajiem satur tikai vienu zīmīgo ciparu (viens no tilpumiem) un tiek izmantots reizinājuma veidošanā, arī atbilde drīkst saturēt tikai vienu zīmīgo ciparu.

Tagad, kad esam noskaidrojuši šo apstākli, pāriesim pie nākamā. Uzdevumā dotos skaitļus ievietojot formulā un aprēķinot tiek iegūts 0.921 mg, kas neapaļojas uz 0.95 mg pat tad, ja iepriekšējā rindkopā apskatītais fakts netiek ņemts vērā. Kad mēs sākam ņemt vērā pirmajā rindkopā rakstīto, secinām, ka 0.95 mg vairs nav pareiza atbilde, jo neiekļaujas 5% diapozonā no 0.9 mg, kas tiek iegūts, ja 0.921 tiek noapaļots līdz vienam zīmīgam ciparam.

Tagad neņemsim vērā atkal pirmajā rindkopā aprakstīto. Pat, ja pareizā atbilde netiek pieņemta 0.9 mg, tā joprojām atrodas 5% diapozonā no 0.921 mg, tāpēc tai vajadzētu tikt ieskaitītai.

Īsumā, 0.95 atbilde nevar tikt uzskatīta par pareizu, ja tiek ievēroti noapaļošanas nosacījumi, bet atrodas 5% diapozonā no nenoapaļotas atbildes. 0.9, savukārt, ir pareiza atbilde abos gadījumos un tai vajadzētu tikt ieskaitītai.

(Manis sniegtā atbilde šajā uzdevumā bija 0.9 mg)