11. klase 3. jautājums, C punkts

11. klase 3. jautājums, C punkts

Nosūtīja Edvards Gaters
Atbilžu skaits: 3

Manuprāt, A punktā dotajai formulai vajadzētu būt: c*(m - delta'm)*delta'T = L*delta'm, jo iztvaikojušā ūdens masa ir jāatņem no palikušā atdzesējamā ūdens masas, jo tā pat uzdevuma nosacījumos ir raksturota kā "zaudētā masa".
Līdz ar to, izsakot vajadzīgo attiecību:  delta'm/m = (c*delta'T) / (L + c*delta'T), kur, ievietojot delta'T vērtību 100, iegūst 15,7%.
Paldies
Atbildot uz Edvards Gaters

Atbilde: 11. klase 3. jautājums, C punkts

Nosūtīja Edgars Rūdolfs Vītiņš

Ja aprēķinos tiek ieskaitīti masas zudumi iztvaikošanas dēļ, tad attiecību var izteikt ar formulu, kura ir dota C punkta skaidrojumā. (atrisinot doto diferenciālvienādojumu)

A punktā šos zudumus var ignorēt, jo tie būtiski neizmaina kopējo ūdens masu. 


Atbildot uz Edvards Gaters

Re: 11. klase 3. jautājums, C punkts

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Šajā gadījumā \(\mathrm{d}\,m\) atņēmšana no \(m\) neko nedos, jo \(\mathrm{d}\,m\ll m\) un \(m+\mathrm{d}\,m\doteq m\), līdz ar to arī rezultātam nevajadzētu mainīties. Savā risinājumā Jūs aizvietojāt bezgalīgi mazu temperatūras izmaiņu \(\mathrm{d}\,T\) ar galīgu (lielu) izmaiņu \(\Delta T\), ko drīkst darīt tikai gadījumos, kad funkcija — šajā gadījumā \(m(T)\) — ir lineāra, kas pēc C punkta atrisinājuma otras daļas nav spēkā.

Atbildot uz Edvards Gaters

Atbilde: 11. klase 3. jautājums, C punkts

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Tā kā uzdevumu precīzi nav iespējams atrisināt ar skolas zināšanām, tad kļūdu intervāls tika palielināts, lai ietver, gan uzdevuma autora piedāvāto novērtējumu no augšas (18.6%), gan šajā diskusijā norādīto novērtējumu no apakšas (15.7%).