Par pamatskolas 1., 13., 27., 28., un 29. jautājumu

Par pamatskolas 1., 13., 27., 28., un 29. jautājumu

Nosūtīja Reinis Stadsvolds
Atbilžu skaits: 2

Sveiki!

Pārskatot olimpiādes provizoriskos rezultātus un pareizās atbildes, man radās dažas atziņas un neskaidrības. Saprotu, ka šie ir tikai provizoriskie rezultāti, bet drošības pēc vēršu uzmanību zemāk aprakstītajiem jautājumiem.


1. jautājums

  • [10.] Protams, sievietes kļuva arī politiski aktīvākas (kā piemēru vēlēšanu tiesības un to aktīva izmantošana) , bet pilnīgi noteikti nevar teikt, ka tās nekļuva sabiedriski aktīvākas. To skaidri apliecina arī mācību grāmatā atrodamais fragments "Aktīvāk gan darba, gan sabiedriskajā dzīvē iesaistījās sievietes, kuras kara gados bija kļuvušas daudz patstāvīgākas un neatkarīgākas." (ISBN 978-9934-0-6095-3; 8. lpp.).


13. jautājums
Pirmkārt, vēlos atzīmēt, ka šis jautājums formulēts diezgan neprecīzi, proti, nav norādīts, vai ir runa par pasaules vēsturi vai Latvijas vēsturi. Līdz ar to, piemēram, atbilde GAN pirms, GAN pēc Pirmā pasaules kara pie jēdziena republika teorētiski varētu būt pareiza, jo daudzas valstis taču tolaik bija republikas...

  • [8.] Lai gan jēdziens muiža tiešām vairāk saistās ar vācbaltiešiem (līdz ar to sākumā var šķist, ka pareizā atbilde ir PIRMS Pirmā pasaules kara), mans viedoklis ir tāds, ka ne visas muižas kara laikā tika iznīcinātas, un arī pēc agrārās reformas neliela daļa palikušo muižu vēl joprojām piederēja vācu muižniekiem. Vēl viens arguments ir tas, ka agrārā reforma nesākās uzreiz pēc pirmā pasaules kara: "1920. gadā apmēram puse zemes joprojām piederēja muižām." (no agrāk minētās grāmatas 12. lpp.).


27. jautājums

Šeit nu gan nav ne mazākās kripatiņas subjektivitātes vai šaubu - Rumānija kā suverēna valsts pastāvēja arī pirms 1. pasaules kara, līdz ar to, ievērojot uzdevuma nosacījumus, kas norāda, ka jāievelk kartē tikai tās valstis, kuras suverenitāti ieguva pēc Pirmā pasaules kara, tā kartē nebija jāievelk, un šeit pienākas maksimālais punktu skaits (18).


28. jautājums

Norādīts, ka 4. apakšjautājuma pareizās atbildes ir ABE, bet 5. - CDF. Tātad iznāk, ka valstis, kurās publicētas visas šīs karikatūras, ir Vācija, Lielbritānija, ASV un Beļģija. Tomēr tas nesaskan ar 11. apakšjautājumu, kas norāda ka C karikatūra ir publicēta Holandē (tā pareizā atbilde - "ir").

Vēl, 5. apakšjautājuma formulējums lika domāt, ka tā atbildē jābūt 3 karikatūrām (nezinu, vai tas tā ir, jo izskatās, ka kaut kur šajā visā jautājumā ir kļūda no organizatoru puses), un, godīgi sakot, tieši tas kombinācijā ar 11. apakšjautājumu noveda pie manām kļūdām 4. un 5. jautājumā (starp citu, nedaudz neskaidri man šajos apakšjautājumos šķiet punktu piešķiršanas kritēriji).

29. jautājums

Šis jautājums arī bija gana neskaidrs, jo nebija norādīts, kā attēli jāizkārto (vertikāli vai horizontāli) (drīzāk jau vertikāli, bet neesmu pārliecināts). 

Noslēguma jautājumi

Manuprāt, bija diezgan lielas nepilnības jautājumu formulējumos un pareizrakstībā (interpunkcijā), kas traucēja olimpiādes izpildē, bet olimpiādes jautājumi bija patiešām interesanti.

Lūdzu izvērtēt minētos jautājumus un aprakstītās problēmas / alternatīvās atbildes (saprotu, ka tas tiks darīts, jo šie ir tikai provizoriskie rezultāti).

Ar cieņu, Reinis

Atbildot uz Reinis Stadsvolds

Atbilde: Par pamatskolas 1., 13., 27., 28., un 29. jautājumu

Nosūtīja Maksims Kirillovs
Piekrītu Jūsu spriešanai 13. uzdevumā, it īpaši astotajā punktā - arī bija dažas problēmas ar aprakstīto mēroga noteikšanu.

Arī pilnīgi piekrītu Jūsu šaubām par 5.apakšjautājumu. Un domāju, ka daudziem radās šādas šaubas.

Bet ar pēdējo patiešām bija nelielas problēmas. Kaut arī pats izvēlējos likt vertikālā secībā, piekrītu, ka citiem dalībniekiem tas lika aizdomāties.

Atbildot uz Reinis Stadsvolds

Šis foruma ziņojums tika izņemts

Šī foruma ziņojuma saturs ir noņemts, un tam vairs nevar piekļūt.