par atbildēm uz jautājumiem

par atbildēm uz jautājumiem

Nosūtīja Danute Grīnfelde
Atbilžu skaits: 5

Paldies jums visiem par jautājumiem un komentāriem!
Manuprāt, šī ir olimpiādes vērtīgākā daļa. 

Jautājumus apkoposim un atbildēsim nākamās nedēļas sākumā. Tas ir - pirmdien un otrdien. 

Organizatoru vārdā, 
Danute

Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: par atbildēm uz jautājumiem

Nosūtīja Danute Grīnfelde

Paldies visiem foruma dalībniekiem par jautājumiem, komentāriem un ierosinājumiem un pacietību atbilžu gaidīšanā!

Ņemot vērā dalībnieku ierosinājumus, valsts 26. vēstures olimpiādes vidusskolas klašu grupas rezultāti ir pārvērtēti. Izmaiņas skar šādus jautājumus:

2. uzdevumā (papildini tekstu ar trūkstošajiem jēdzieniem, datiem un nosaukumiem) teikumā “Sabiedrotās valstis 1945. gadā ______ konferencē vienojās atdot Polijai Vācijas zemes uz austrumiem no Oderas un Neises, kā arī daļu bijušās vācu Austrumprūsijas” ka pareizas tiek ieskaitītas gan Jaltas, gan Potsdamas konferences.

9. uzdevumā kā pareiza atbilde tiek ieskaitīta ne tikai deportācija, bet arī “deportācijas” daudzskaitlī.

12. uzdevumā kā daļēji pareiza atbilde tiek ieskaitīta “gulaga nometnes”. Tā kā definīcijā atslēgas vārds ir nometņu sistēma, nometnes nevar uzskatīt par pilnīgi pareizu atbildi. Atbilde “gulaga nometnes” saņem 50% vērtējuma (citiem vārdiem – 0,5 punktus); 100% vērtējums būtu negodīgs pret tiem 326 dalībniekiem, kas norādīja pareizo atbildi: gulags vai GULAG.

13. uzdevumā kā daļēji pareiza atbilde tiek ieskaitīta “skrīnings”. Tā kā par skrīningu sauc jebkuru sistēmisku izvērtēšana, to var attiecināt arī uz personu pārbaudi. Skrīnings ir plašāks jēdziens par filtrāciju. Atbilde “skrīnings” saņem 50% vērtējuma (citiem vārdiem – 0,5 punktus).

14. uzdevumā kā pareiza atbilde tiek ieskaitīta “dipītis”. Paldies Teodoram Muzim par ļoti korektu komentāru un atsauci uz Nacionālo enciklopēdiju. Iepriekšējo komentētāju minētā LSM raksta autors šī jēdziena lietojumu atzina par tulkotāju kļūdu, bet uzdevumi.lv nav uzskatāms par autoritatīvu avotu. Savukārt Nacionālā enciklopēdija būtu vērā ņemams leksikas avots, pat ja jēdziens tur šādā rakstībā tiktu minēts pirmo reizi.


Komentāri par citiem uzdevumiem

Jūs jau visi zināt, ka 28. uzdevumā ir ieviesusies sintakses kļūda. 4., 5., 6., 8. jautājuma atbildes netiek ņemtas vērā kopvērtējumā. 

Vairāki dalībnieki komentēja, ka 29. uzdevumā (no albuma izbirušās fotogrāfijas) nav norādīts, vai fotogrāfijas jāizkārto vertikāli vai horizontāli. Fotogrāfiju albumu lapas parasti aizpilda secīgi, t. i. vispirms aizpilda vienu lapu un tikai tad sāk izvietot attēlus nākamajā. Tas nozīmē, ka attēli izvietoti vertikāli sākot no kreisā augšējā stūra. Tā kā fotogrāfiju uzņemšanas laiku šķir vairāki gadi, valsts varas maiņa un izsūtījums, ir maz ticams, ka fotogrāfijas tiktu visu mūžu krātas, lai izkārtotu nejaušā secībā. Tādēļ uzdevums ir sakārtot fotogrāfijas hronoloģiski un izvietot vertikāli.

Uz jautājumiem par vidusskolas 3. uzdevumu un 26. uzdevumu tiks atbildēts atsevišķi.


Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: par atbildēm uz jautājumiem

Nosūtīja Teodors Muzis

Vai vēl kādas izmaiņas skars 28. uzdevumu? Šobrīd redzu, ka man ir noņemtas dažas no izvēlētajām atbildēm, bet punktu skaits palicis nemainīgs.

Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: par atbildēm uz jautājumiem

Nosūtīja Maksims Kirillovs

Labdien! 

Atvainojiet, bet gribētu zināt - vai būs kaut kādas izmaiņas sakarā ar olimpiādes uzdevumiem pamatskolai? Vienkārši jautāju, lai zinātu, vai mums ir nepieciešamība gaidīt.

Paldies par uzmanību!