2. jautājums, vidusskola

2. jautājums, vidusskola

Nosūtīja Teodors Muzis
Atbilžu skaits: 1

Lūdzu kā pareizo atbildi ieskaitīt Potsdamas konferenci, jo tieši tajā rietumvalstu sabiedrotie beidzot piekāpās PSRS spiedienam un atdeva Polijai Vācijas zemes uz austrumiem no Oderas un Neises, kā arī daļu bijušās vācu Austrumprūsijas.

Vispirms ideju par šādām Polijas robežām PSRS izvirzīja 1943. gada Teherānas konferencē, balstoties uz Džordža Kerzona piedāvāto Polijas austrumu robežas līniju pēc 1. Pasaules kara, tad Jaltas konferencē Staļins atkal uzstāja par tās īstenošanu. Tobrīd PSRS bija okupējusi Vācijas austrumu apgabalus un negrasījās atjaunot valstu neatkarību. Rūzvelta veselības stāvoklis bija ļoti slikts un viņa galvenā problēma bija karš ar Japānu, tāpēc viņš stingri nepieprasīja Sarkanās armijas izvešanu, savukārt Čērčils turpināja iebilst, piemēram, pieprasīja Staļinam apsolīt rīkot Polijā brīvas vēlēšanas.

Tikai Potsdamas konferencē jau bez Čērčila klātbūtnes tika panākta gala vienošanās, tādējādi nospraužot pēckara robežas, kas minēts Potsdamas vienošanās 8. punktā.

Līdz ar to, manuprāt, Potsdamas konference ir pareizā atbilde.

Jaltas konference nav atzīstama par pareizu atbildi, jo tajā tika tikai nolemts, ka Vācija tiks sadalīta okupācijas zonās, bet galīgas vienošanās par Polijas robežām nebija.