9.klase, 5. uzdevums

9.klase, 5. uzdevums

Nosūtīja Alise Anna Zirnīte
Atbilžu skaits: 2

Labvakar!

Vēlējos pajautāt par olimpiādes 5.uzdevumu...

Uzdevuma nosacījumos (attēls nr.3) ir rakstīts, ka vārdi ir doti pareizā locījumā. Pats vārds, kas jāizvēlas, jā, ir dots pareizā locījumā, bet vārds pirms - nav gan. No sākuma nezināju, vai kaut ko jautāt par šo uzdevumu, bet, kad apskatījos un salīdzināju uzdevumus interaktīvajā un izdrukas formā, sapratu, ka kaut kas tomēr nav pareizi...(Interaktīvajā formā pirms lodziņa, kurā jāizvēlas vārds pareizā locījumā, ir vārds "dzīvojošiem", kas, šajā gadījumā - nav pareizi, bet izdrukas formā pirms lodziņa, kurā jāizvēlas vārds pareizā locījumā, ir vārds "dzīvojošām", kas, lai izveidotos vārdu savienojums pareizā locījumā, ir pareizs.)(Lai novērstu šādas neskaidrības, bija iespēja kaut vai nedaudz pārfrāzēt šo apgalvojumu, piemēram, "Zvīņas var novērot _____, kas dzīvo ūdenī." (Bet tas ir tikai piemērs, vispār neuzskatu, ka būtu vajadzīgs kaut ko pārfrāzēt, ja ir skaidri saprotams, ka kaut kāda kļūda tomēr ir pieļauta, ja jau uzdevuma formulējums interaktīvajā un izdrukas formā atšķiras.)

Pati ļoti labi zinu, ka zvīņas uz lielākā ķermeņa daļas var novērot ūdenī dzīvojošām zivīm, bet, balstoties uz uzdevuma nosacījumiem, sāku šaubīties par gramatiku un vārda locījumu - tāpēc arī izvēlējos atbildi "mugurkaulniekiem", (jo zivis - kā nekā - ir mugurkaulnieki) nevis "zivīm", jo tas ir gramatiski pareizi. (Piekritīsiet, ka vārdu savienojums "Dzīvojošiem zivīm", ir maldinošs.)

Es nesaku, ka Jums būtu man šis uzdevuma punkts jāieskaita vai kas tāds, vienkārši vēlos, lai izskaidrojat kas un kā, jo acīmredzot interaktīvā forma (attēls nr.1) nesakrīt ar izdrukas formu (attēls nr.2.), kā arī šī ir olimpiāde, tā nav kaut kāda klasē iedota treniņlapa, kurā varētu būt pieļaujamas kļūdas.

Ar cieņu un jauku vakaru vēlot,

Alise.

Pielikums 20191128_192737.jpg
Pielikums 20191128_192815.jpg
Pielikums 20191128_193515.jpg
Atbildot uz Alise Anna Zirnīte

Atbilde: 9.klase, 5. uzdevums

Nosūtīja Agnese Kokina

Labrīt,

Jā, diemžēl, rediģējot tiešsaistes uzdevumu tekstus ir notikusi kļūda un pirms ievietojamā vārda ir nepareiza dzimte. Žūrijas komisija izskatīs šo gadījumu.

Atbildot uz Alise Anna Zirnīte

Atbilde: 9.klase, 5. uzdevums

Nosūtīja Jānis Liepiņš

Labvakar, 

Paldies par vērīgumu, ka pamanījāt kļūdu, ko pieļāvuši uzdevuma veidotāji - nesaskaņots vienskaitlis/ daudzskaitlis starp apgalvojumu un piedāvātajiem atbilžu variantiem. Faktiski  uzdevuma veidotāji vēlējās noskaidrot vai uzdevuma risinātāji spēj precīzi orientēties dzīvnieku uzbūves īpatnībās izveloties pareizo (bioloģiski pareizo) atbilžu variantu. Tādejādi, atvainojamies par sagādātajām neērtībām, bet vērtējums šajā uzdevumā netiks mainīts.

 Attiecībā uz papīra formātu - jautājumu būtība ir tāda pati (jānoskaidro atbilstošo dzīvnieku grupu ar pareizo īpašību).