10.klase 5.udevums

10.klase 5.udevums

Nosūtīja Markuss Gustavs Ķēniņš
Atbilžu skaits: 3

Uzdevumā nav teikts vai sadalīšanās notiek mehāniski vai ķīmiski;
Ja pieņem, ka abus gadījumus jāņem vērā kopā sanāk, ka:

 X=kunģis - sadalās lielākoties ķīmiski, bet daļa netiek sadalīta - celulozes, hitīna, sūnas ar lignīnu - tādēļ tikai apmēram 40%

Y=tievā zarna - žults sadala, emulsifē taukus ķīmiski, bet tauki lielākoties sastāda tikai apmēram tos pašus 20%, ilgumam šeit ir mazāka nozīme

Z=mutes dobums - barība tiek mehāniski + ķīmiski sadalīta: zobi un siekalu gremošanas enzīmi (amilāze, uc), tādēļ, ka bez mehāniskās sadalīšanas (situacionāli no ēdiena) ķīmiskā sadalīšanās nevarētu pilnībā notikt vai tiktu traucēta, tā ir vissvarīgākā. Vairāk par 60% nevar iedot, jo mehāniski ēdienu var šķelt tikai līdz noteikam daļiņu izmēram.


Lūdzams ieskaitīt šādu kombināciju / anulēt jautājumu.

Pielikums 42bio10kl5uzd.jpg
Atbildot uz Markuss Gustavs Ķēniņš

Atbilde: 10.klase 5.udevums

Nosūtīja Huberts Zimackis

Tāda jēdziena kā mehāniskā sadalīšanās nepastāv, ir sasmalcināšana, bet konkrētajā uzdevumā ir prasīta uzturvielu sadalīšanās, mazākās vielās, kuras vēlāk var vieglāk uzsūkties organismā.

Atbildot uz Markuss Gustavs Ķēniņš

Atbilde: 10.klase 5.udevums

Nosūtīja Jānis Liepiņš

Pārtika ir vairāku komponentu maisījums (lipīdi, ogļhidrāti, proteīni) un šis maisījums dažādās barības trakta daļās tiek sagremots atšķirīgi. Proti: barības vada pirmajās daļās: mutes dobumā un kuņģī  tiek šķelti attiecīgi  ogļhidrāti un proteīni, bet tievajās zarnās gan proteīni, gan ogļhidrāti, gan tauki. Grafikos redzams, ka summāri tiek sašķelts vairāk nekā 100 grami (jeb 125grami), tātad, grafikos attēlots ne tikai masas daļa, ko patiešām sašķēla attiecīgajā gremošanas trakta daļā, bet arī vēl kaut kas cits. Tā kā barība pa gremošanas sistēmu virzās no mutes dobuma uz kuņģi un tālāk uz zarnām, tad sagremotā pārtika tiek gremota atkārtoti sekojošā barības vada daļā. Attiecīgi, atkarībā no barības vada daļu secības, pirmajā daļā būs sagremots vismazāk, nākamajā vairāk, bet trešajā - vislielākais  sagremotā ēdiena masa. No pārtikas vielu grupu šķelšanas viedokļa  - vispirms tiek šķelti ogļhidrāti (mute, part Y), pēc tam proteīni (kuņģis, part X), bet pēc tam - ogļhidrāti, proteīni un lipīdi (zarnas, part Z).