11. klases 6. jautājums.

11. klases 6. jautājums.

Nosūtīja Kristers Melnis
Atbilžu skaits: 5

Ja pēkšņi vielas daudzums ir jāpieņem cits, tad kādam no parametriem jāmainās. Ir teiks, ka temperatūra nemainās, kas izskatās, ka ir domāts par ciklu, bet var saprast arī, ka visā uzdevumā temperatūŗu jāņem tā pati, kas nozīmē, ka tad jāmainās tilpumam. Nav viennozīmīgi skaidrs formulējums, kā rezultātā nedaudz apjuku.

Blīvumu var aprēķināt dažādi, bet viskorektāk tajā brīdī man likās izmantot ideālas gāzes stāvokļa vienādojumu, kur vielas daudzums nemaz nebija vajadzīgs, jo ir doti P,V,T.

Nav skaidrs kāpēc tieši atbildē dotais risinājums ir pareizais, ja nav minēts kuri lielumi tieši var atšķirties, jo tik pat labi tilpumu nevar ņemt sākotnējo, kas radīja neskaidrību.

Piedāvāju šajā punktā tomēr ieskaitīt arī 1,178 kā pareizu.

Atbildot uz Kristers Melnis

Re: 11. klases 6. jautājums.

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Tik tiešam, mainoties vielas daudzumam, jāmainās arī vēl kādam/kādiem parametriem, lai izpildītos stāvokļa vienādojums. Apskatīsim, kas tieši mainīsies. Pēc uzdevuma nosacījuma T ir konstants, V ir konstants. Paliek lielumi p un n. Tātad spiediens kamerā viennozīmīgi izsakās kā \[p(n)=\frac{n R T}{V}.\] Tālāk, no stāvokļa vienādojuma izsakam blīvumu \[\rho = \frac{pM}{RT},\] no kurienes, ievietojot iegūto spiedienu, iznāk \[\rho=\frac{n R T}{V}\frac{M}{RT}=\frac{nM}{V},\] kas ir tas pats, kas atrisinājumā.

Es īsti nesapratu Jūsu piezīmi par to, ka nav skaidrs, vai temperatūra ir konstanta cikla laikā vai visā uzdevumā. Viss uzdevums taču ir par aprakstītu ciklisku procesu.

Atbildot uz Aleksandrs Sorokins

Atbilde: Re: 11. klases 6. jautājums.

Nosūtīja Kristers Melnis

Kāpēc nevar izmantot rho=pM/RT ja nepieciešamie lielumi jau doti? Uzdevumā ir doti lielumi P, V un T, ar ko ir pietiekami.

Frāze "(vērtība var atšķirties no iepriekš aprēķinātās)" rada apjukumu, ja ir jāizmanto kaut viens no iepriekš dotajiem lielumiem, un iespējams izmantot dažādus. Nav viennozīmīgi skaidrs, kuru no lielumiem drīkst izmantot (piemēram, jūs izmantojat aprēķinā V), bet ir dots arī P un T - kāpēc V var izmantot no iepriekš dotajiem, bet P vai T nevar.

Atbildot uz Kristers Melnis

Re: Atbilde: Re: 11. klases 6. jautājums.

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Jums nav dots spiediens nedz 6. jautājuma formulējumā, nedz kopējā uzdevuma informācijas blokā. Spiedienu no iepriekšējā jautājuma Jūs nevarat izmantot, jo šī vērtība ir pretrunā ar 6. jautājumā uzdotiem lielumiem. Toties temperatūru Jūs varat izmantot (ja Jums tas ir nepieciešams), jo kopējā uzdevuma informācijas blokā ir pateikts, ka tā visu laiku ir turēta konstanta.

Atbildot uz Aleksandrs Sorokins

Atbilde: Re: Atbilde: Re: 11. klases 6. jautājums.

Nosūtīja Andrejs Sizovs

No uzdevuma teksta sapratu, ka n=100kmol atbilst gaisa vielas daudzumam pirms sūkņa iedarbināšanas, tas ir, kad spiediens kamerā ir atmosfēras un temperatūra ir 27°C, jo bija izcelts, ka vērtība 100kmol var nesakrist ar iepriekš aprēķināto, bet iepriekš aprēķinātā vērtība bija rēķināta *pirms sūkņa ieslēgšanas*.

No uzdevuma teksta, manuprāt, nevarēja viennozīmīgi saprast, ka n=100kmol ir kamerā tad, kad sūknis jau kādu laiku ir pastrādājis.

Kā rezultātā ar ideālas gāzes stāvokļa formulu P=bRT/M (b - blīvums) ar P=101.3kPa un T=27°C=300K rezultātā arī ieguvu 1,178 kg/m^3