10. klase 20. jautājums

10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Mairis Bērziņš
Atbilžu skaits: 7

Manuprāt, atbilde atbilde uz šo jautājumu ir nepareizi aprēķināta. Ja no Mēness kustības ātruma atņem zemes rotācijas ātrumu iegūst ātrumu ar kādu mēnes kustās attiecībā pret zemes virsmu, nevis ēnas ātrumu. 

Manuprāt, pareizais atrisinājums ir šāds:

Zemes apkārtmēru, kas sanāca 40023 km (6370x2π), jāizdala ar 1 Mēness aprinķošanas laiku sekundēs (27,3 x 24 x 60 x 60 = 2358720 s) , lai iegūtu mēness ēnas ātrumu pret NEKUSTĪGU Zemes virsmu, kas sanāk \( \frac{40023}{2358720} = 0,017 \) km/s. Lai iegūtu ēnas ātrumu attiecībā pret rotējošu zemes virsmu, tas jāatņem no zemes rotācijas ātruma, iegūstot 0,6 - 0,017 = 0,583 km/s

Pielikums Fizika.png
Atbildot uz Mairis Bērziņš

Atbilde: 10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Jānis Cīmurs

Izskatās, ka tev ir taisnība un atrisinājumā ir kļūda.

Tavs ieteikums tiks ņemts vērā un pārvērtēts uzdevums.

Atbildot uz Jānis Cīmurs

10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Lūkass Teofils Valcis

Manuprāt, 20. jautājums nav pietiekami skaidri formulēts. Spriežot pēc citiem 3. uzd. jautājumiem, Mēness ēna ir ēna, kas rodas, Mēnesim nostājoties starp Zemi un Sauli (piemēram, 21. jautājumā teikts: "...pilnais Saules aptumsums, kurā maksimālais Mēness ēnas rādiuss..."). Bet tādā gadījumā Mēness ēna nebūs novērojama visos laika momentos, tās ātrums attiecībā pret Zemes virsmu nebūs vienmērīgs, Mēness ēnas rādiuss uz Zemes virsmas būs mainīgs. Šie secinājumi liek jautāt par tādām lietām kā ēnas punkta izvēli ātruma noteikšanai (pēc kura ēnas punkta uz Zemes virsmas būtu jānosaka izmaiņas laikā) vai atbildes vērtību (uzdevuma formulējums vedina domāt, ka ēnas ātrumam jābūt vienmērīgam, otra opcija varētu būt vidējais ātrums, kura atrašana nebūt nav triviāla), vai pat 21. jautājuma pareizumu (nevienmērīgs ēnas ātrums).

Atbildot uz Jānis Cīmurs

Atbilde: 10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Olivers Prānis
Piekrītu Lūkasam. Mēness ēna nepārvietojas pāri Zemei vienmērīgi. Te bija daudzi veidi kā interpretēt jēdzienu "pret zemi". Vai tas ir domāts tieši plakana zemes virsma, vai drīzāk kā lode, kuras virsma ir ieliekta (jo tādā gadījumā ēna kustētos lēnāk, ja mēness ēna atrastos tuvu pie zemes "malas".) Pat zemes un mēness kustība apkārt saulei mazliet ietekmē ēnas ātrumu.

Tieši tā pati problēma bija arī 21. jautājumam. Interpretācijas veidi bija dažādi.

Atbildot uz Jānis Cīmurs

Atbilde: 10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Filips Ēcis

Pēc Maira apraksta šķiet, ka viņš domājis, ka Mēness ēna vienmēr ir virzienā pret Zemes centru. Ja tā būtu, tad šie aprēķini arī būtu patiesi. Tā kā Mēness ēna ir virzienā prom no Saules, un Mēness kustības virziens, kad tas atrodas starp Zemi un Sauli, ir paralēls Zemes virsmai, tad šīs ēnas kustības ātrums, attiecībā pret nekustīgu zemes virsmu ir vienāds ar mēness kustības ātrumu. Tātad lai aprēķinātu Mēness ēnas kustības ātrumu uz Zemes, kas griežas, no Mēness ātruma ir jāatņem Zemes griešanās ātrums. Tātad Mēness ēnas kustības ātrums ir 1,1 - 0,6 = 0,5 km/s.

Atbildot uz Mairis Bērziņš

Re: 10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Aleksandrs Sorokins

Man šķiet, ka Jūs lietojat lielumus, kurus lietot nevajadzēja. Šī punkta formulējumā ir dots Mēness orbitālais ātrums un Zemes griešanas ātrums ap savu asi, turklāt ir pateikts, ka šīs vērtības atšķiras no iepriekš aprēķinātiem. Jūsu domu gājiens, liekas, ir pareizs, bet, teiksim, Zemes rādiuss (izejot no dotā ātruma vZr) būtu \[R=\frac{v_{Zr}T}{2\pi}=\frac{0.6\times 86400}{2\pi}=8250\,\mathrm{km},\] kas stipri atšķiras no tā, ko Jūs izmantojāt.

Gala lēmumu pieņems komisija, bet pagaidām šķiet, kā Jums šajā jautājuma nav taisnības.

Atbildot uz Aleksandrs Sorokins

Atbilde: Re: 10. klase 20. jautājums

Nosūtīja Andrejs Sabanskis

M. Bērziņa piedāvātais risinājums nav pamatots, skat. oficiālo uzdevuma atrisinājumu. Jautājumos 18 un 19 jāaprēķina Mēness kustības un Zemes rotācijas ātrumi, savukārt 20. - jālieto uzdotās vērtības.

Atbildot uz pārējiem komentāriem, uzdevuma formulējumā (17. jaut.) ir norādīts, ka novērotājs atrodas uz ekvatora, Saulei vistuvākajā punktā.